BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Uposlenik Zračne luke Mostar tvrdi: “Ljubić mi je prijetio Čovićem”

O imenovanjima u javna gradska poduzeća posljednjih je mjeseci bilo dosta govora u javnom prostoru, između ostaloga i u našem listu. Zasad nije poznato, iako se dosta špekulira, tko će predvoditi ista u budućnosti.
O Zračnoj luci govori se s posebnim zanimanjem, a podsjećamo i kako su neki od gradskih čelnika upozoravali na navodno imenovanje sadašnjeg vršitelja dužnosti ravnatelja Ivana Ljubića.

Odgovor ombdusmana

  • Ravnatelj Ivan Ljubić je već tri puta imenovan za vršitelja dužnosti na mandate od po šest mjeseci. To ustvari konzumira već godinu i pol bez imalo stida. Kao dokaz prilažem odgovor Grada Mostara Ombudsmanu za ljudska prava od 12. srpnja ove godine u kojemu je navedeno kako su upoznati za imenovanja, pravdajući to terminom “do okončanja natječaja” ne komentirajući kako se ne otvaraju natječajne procedure, i to već godinu i pol. Odgovor Grada prema Ombdusmanu je kontradiktoran prethodnim službenim odgovorima koji je osobno meni uputilo Vijeće i gradonačelnik 9. srpnja. 2021. Napisali su mi kako ustvari ne znaju ništa o zakonitosti imenovanja.  Sve izaziva sumnje i pitanja zašto su davali različite odgovore ili kako su se spetljali u nesinkronizaciji, rekao je Brčić.
     Od Ombudsmana za ljudska prava koji istražuje slučaj, ponovno je zatražio da donese Preporuku o poništenju imenovanja i diskriminaciji, jer je, kako tvrdi, tajnim imenovanjem i sam oštećen. Ističe još jedan podatak.
  • Koliko znam, Ivanu Ljubiću je stric Božo Ljubić, točnije prvi rođak njegovog oca, a Božo je valjda još uvijek na čelu Glavnog odjela HNS-a, ističe.

Što radi NO?


Potom se osvrnuo i na rad i djelovanje Nadzornog odbora Zračne luke.


–  Nadzorni odbor je realizator. Nečim potaknuti ili motivirani ne raspisuju natječaj. Koliko znam i Nadzorni odbor je nezakonit jer već dugo ima samo dva člana, a po pozitivnim zakonima treba imati najmanje tri člana. Ivan Ljubić je konzument svega toga i uživa u mutnoj vodi. S punom odgovornošču, a za što sam spreman podvrgnuti se poligrafu, tvrdim da mi je Ivan Ljubić prijetio otkazom spominjući ime doktora Dragana Čovića, koristeći se lažima i insinuacijama da je navodno doktor Čović rekao da se ja otpustim ukoliko ne odustanem od suđenja ili ne prihvatim “desetkovanu” nagodbu po diktatu Ljubića. A u sporu sam s firmom, što je ustavno pravo svakoga,  jer mi je godinama plaća umanjena u odnosu na ostale djelatnike sa višom stručnom spremom. Magistar sam politologije i stari uposlenik Zračne Luke. Još 27 djelatnika se sudi, ali zbog neplaćenih prekovremenih i noćnih sati rada. Ipak, Ljubić prijeti samo meni, a čuo sam da prikuplja i potpise od podobnih radnika da mi se uruči otkaz, tvrdio je Brčić.
Naravno, jučer smo pokušali kontaktirati i samog ravnatelja Ljubića, koji je ponovno ignorirao naše pozive i poruke. On je inače ovu funkciju preuzeo od ranijeg ravnatelja Marina Raspudića.
H. Ž.