DNEVNI Vijesti iz svijeta

(video) Upucan bivši japanski premijer Shinzo Abe, na samrti je. Objavljeno tko je napadač

Bivši japanski premijer Shinzo Abe upucan je na predizbornom skupu u gradu Nara, blizu Osake na zapadu Japana. Napad se dogodio dok je Abe držao govor.

Na Abea su ispaljena dva metka, a drugi ga je hitac pogodio u leđa, nakon čega se srušio na tlo. Bivši japanski premijer se držao za prsa kad je pao na tlo i vidio se trag krvi na njegovoj košulji. Abe, kako govore prve informacije iz Japana, nakon napada nije pokazivao znakove života. Hitno je prebačen u bolnicu.

Napadač (41) uhićen je odmah nakon pucnjave. Uhitilo ga je osiguranje i nije ni pokušavao pobjeći.  Lokalna televizijska kuća NHK javlja da mu je policija zaplijenila pištolj i da ga je identificirala.

Abe je bio japanski premijer s najdužim stažem. Odstupio je 2020. navodeći zdravstvene razloge. Kasnije je otkrio da je patio od teže crijevne bolesti.

Japanski premijer: Shinzo Abe je u vrlo teškom stanju

“Shinzo Abe je prebačen u bolnicu i nalazi se u vrlo teškom stanju”, rekao je aktualni japanski premijer Fumio Kishida.

Kishida je rekao da se moli za to da Abe preživi napad. Kazao je kako najoštrije osuđuje pucnjavu. Rekao je kako je ona “apsolutno neoprostiva”. 

Napad je osiudio kao “barbarski i zlonamjeran čin” i poručio da ga se ne može tolerirati.

Dodao je da je svim ministrima naređeno da se vrate u Tokio, ali je rekao da nije donesena nikakva odluka o promjeni izbornog rasporeda.

Objavljen identitet napadača, radi se o bivšem marincu

Japanski mediji javljaju da je osumnjičeni za napad na bivšeg japanskog premijera Shinza Abea tijekom predizbornog govora 41-godišnji Tetsuya Yamagami iz Nare, grada u kojem se napad i dogodio.

Fuji TV izvijestila je da je napadač bivši pripadnik japanske ratne mornarice.

Uhićen je zbog pokušaja ubojstva, a pištolj je zaplijenjen.

Dvije žene koje su svjedočile incidentu rekle su za NHK da je muškarac došao Abeu iza leđa dok je držao govor. Čuo se prvi pucanj, činilo se da nitko nije ozlijeđen, rekli su svjedoci. Kada je ispaljen drugi hitac, Abe je pao na tlo.

SAD: Tužni smo i šokirani

Sjedinjene Države su “tužne i šokirane oružanim napadom na japanskog premijera Shinza Abea”, rekao je američki veleposlanik u Japanu Rahm Emanuel.

“Abe je bio izvanredan vođa Japana i nepokolebljivi saveznik Sjedinjenih Država. “Vlada SAD-a i američki narod mole se za dobrobit Abea, njegove obitelji i naroda Japana”, rekao je Emanuel u izjavi.

VEZANO

Libijski premijer preživio navodni atentat: ‘Zapucali su na automobil i pobjegli, to je očiti pokušaj ubojstva‘

urednik

ATENTAT: Shinzo Abe preminuo u bolnici

urednik