BIH DNEVNI

Upućen dopis OHR-u, ponovno se traži novac za Opće izbore

Nakon što Ministarstvo financija BiH nije odobrilo Središnjem izbornom povjerenstvu BiH četvrtinu sredstava potrebnih za organizaciju Općih izbora planiranih za ovu jesen, SIP BiH se obratio OHR-u te je najavio obnavljanje zahtjeva za financiranje.

– Kontaktirali smo Ured visokog predstavnika. Reakcije koje su došle iz OHR-a ohrabruju, rekao je predsjednik SIP-a BiH Željko Bakalar za N1. Pojasnio je i da se i SIP BiH nalazi u sustavu privremenog financiranja institucija BiH i podsjetio da je proračun za ovu godinu istovjetan onome iz 2020., kada su također održani izbori, zbog čega smatra da stav Ministarstva financija da se radi o novoj aktivnosti nije točan.

Novac za izbore

– Sama organizacija izbora nije nova aktivnost, no Ministarstvo je tumačilo da je to nova aktivnost  te je to odbilo, rekao je predsjednik SIP-a BiH Bakalar koji je najavio da će ponovno predati zahtjev po istom osnovu, a ne iz tekuće pričuve, što predlaže Ministarstvo financija, predvođeno ministrom Vjekoslavom Bevandom (HDZ BiH).

– Pozivaju nas da odustanemo od tog zahtjeva i da se obratimo Vijeću ministara da nam se odobri sredstva iz tekuće pričuve a ranije smo dobivali odgovor da nema dovoljno sredstava iz pričuve”, kazao je. Za prošle izbore utrošeno je 4.227.000 maraka, dok SIP BiH sada traži 1.054.000 maraka za početak aktivnosti na pripremi Općih izbora.

– U Ministarstvu nema dobre volje da se normu tumači na način da je sredstva moguće dobiti. Opetovat ćemo zahtjev koji ćemo tehnički preurediti, ali će biti temeljen na istim iznosima, rekao je Bakalar

Opstruiranje izbornog procesa

Govoreći o izmjeni izbornog zakonodavstva, predsjednik SIP-a BiH drži da je, što se tiče organizacije izbornog procesa, konkretno Općih izbora u listopadu ove godine, već prilično kasno za izmjene. Bakalar ne isključuje ni mogućnost da se opstruira izborni proces te ocjenjuje da je pitanje financija prva naznaka takve mogućnosti. Kada je u pitanju izborna reforma, nije optimističan.

– To smo rekli i gospođi Eichhorst, ali i gospodinu Palmeru, očekujući da će izmjene nužne za provedbu presuda Europskog suda za ljuska prava biti provedene do isteka prošle godine, naglasio je Bakalar koji je dodao kako će, ako zakonski okvir ipak bude izmijenjen, SIP BiH vidjeti što može učiniti.