BIH DNEVNI

Usvojen budžet FBiH od 6,7 milijardi maraka

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je večeras Prijedlog federalnog budžeta za 2023. godinu na sjednici u Sarajevu

Za Prijedlog budžeta glasala su 82 zastupnika, dok je jedan bio suzdržan. Nitko nije glasao protiv.

Da bi budžet postao operativan, treba da ga u istom tekstu odobre oba doma Federalnog parlamenta.

Sjednica Doma naroda sazvana je za sutra.

Budući da je Predstavnički dom danas odobrio i 50 amandmana uz Prijedlog budžeta, eventualna istovjetna sutrašnja odluka Doma naroda značila bi da budžet može stupiti na snagu odmah po objavljivanju u Službenim novinama.

Dom naroda može potencijalno postupiti drugačije eventualnim usvajanjem i vlastitih, drugačijih amandmana, a to bi otvorilo proceduru usuglašavanja teksta jer mora biti jednobrazan da bi stupio na snagu. 

Usvojenih 50 amandmana danas u Predstavničkom domu predložio je blok od devet stranaka koje su očigledno htjele pokazati da imaju parlamentarnu većinu u ovom domu.

Federalna vlada je predložila da budžet za 2023. godinu ukupno iznosi nešto više od 6,7 milijardi KM, za 1,1 milijardi KM više od prošlogodišnjeg budžeta.

Tako predložen najvažniji financijski akt Federacije BiH je realan i održiv, prema obrazloženju zastupnicima federalne ministrice finansija Jelke Milićević, dok je premijer FBiH Fadil Novalić, prije izjašnjavanja Predstavničkog doma kazao da je stvarni ekonomski rast u FBiH, a ne virtuelni, rezultirao i rastom budžeta.