DNEVNI

Veleposlanica Toudic na blogu napisala zašto svi moraju glasati u nedjelju

SARAJEVO, (FENA) – Zašto svi moraju glasati u nedjelju. Zato što je glasanje pravo, ali je i građanska dužnost. Zato što su se generacije borile da dobiju pravo glasa – napisala je na svom blogu ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic uoči Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

– Zato što se, kako je podsjetio Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, EU obavezala pomoći BiH na njenom evropskom putu, ulažući u budućnost zemlje i podržavajući inicijative čiji je cilj preokrenuti neke od zabrinjavajućih trendova koji tjeraju ljude, posebno mlade, iz ove zemlje. Ali upravo građani BiH imaju najvažniju ulogu u oblikovanju budućnosti ove zemlje. Jedan od glavnih načina na koji građani mogu uticati je da izađu na izbore 2. oktobra i iskoriste minut svog života da popune glasački listić. Ostvarivanje biračkog prava je suština demokratije. Francuska, moja zemlja, baštini ove vrijednosti – napisala je ambasadorica.

Napominje da mladi moraju glasati u nedjelju jer je budućnost Bosne i Hercegovine u njihovim rukama. Poručila je da će širom BiH prvi put glasati nova generacija građana, a novi glasovi i nove ideje mogle bi donijeti novu energiju.

– Zato što ne smijete dozvoliti da vam diktiraju budućnost, borite se! Morate preokrenuti neke od zabrinjavajućih trendova koji vas tjeraju da napustite svoju zemlju. Morate učiniti da se vaš glas čuje, morate izabrati. Jer suština demokratije je zapravo biranje. Dakle, morate izaći i iskoristiti svoje pravo izbora. Zato što je svaki glas važan u demokratizaciji društva i zato što građani svojim izborom učestvuju u izgradnji sopstvene budućnosti. Jer sve počinje izborom – poručila je Toudic.

Ističe da žene trebaju glasati u nedjelju jer kad se pobliže pogleda žene su nevidljive.

– Zato što, iako je izbornim zakonom Bosne i Hercegovine propisano minimalno 40 posto žena na izbornim listama, realnost pokazuje da u prosjeku samo 20 posto žena učestvuje u parlamentima/skupštinama Bosne i Hercegovine. A još gore je u strukturama izvršne vlasti, gdje je učešće žena gotovo zanemarljivo, iako one predstavljaju više od polovine stanovništva zemlje – piše na blogu.

Podvlači da se žene u Bosni i Hercegovini suočavaju sa mnogim preprekama, uglavnom stereotipima i predrasudama, te da one moraju pokazati da su jednako odgovorne, ako ne i više, kao muškarci, a odlazak na glasanje pokazuje tu odgovornost.

– Zato što, iako predstavljate polovinu biračkog tijela, i dalje ste zanemarene ili čak zaboravljene pri izboru za jednake zakonodavne i izvršne funkcije u vlasti. Zato masovno idite na glasanje i pokažite da i vi postojite – zaključila je Toudic.