BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Veleposlanstvo SAD u BiH demantiralo lidera HDZ-a BiH, uputili mu jasnu poruku

Prijedlog Čovića sahranit će projekt plinovoda Južna interkonekcija

Veleposlanstvo SAD u BiH reagiralo je na poteze i izjave lidera HDZ-a Dragana Čovića koji je predložio svoj zakon o Južnoj interkonekciji, a kojim se predviđa otvaranje novog javnog poduzeća za transport plina u Mostaru kao i rješenja za izmjene Izbornog zakona za koje je naveo da je ‘na tragu onoga što je ova stranka zagovarala zajedno sa gospodom iz američke administracije zadnje tri četiri godine’.

O plinovodu

Veleposlanstvo SAD u odgovoru na upit N1 oštro je demantiralo Čovića i uputila jasnu poruku. Podsjetili su kako je ‘plinovod Južna interkonekcija sa Hrvatskom od ključnog značaja za energetsku sigurnost i privredni razvoj BiH jer bi osigurala bi snabdijevanje plinom domaćinstava i poduzeća širom Hercegovine i u drugim dijelovima Federacije’. ‘Plin bi dolazio kroz Republiku Hrvatsku i doprinio bi ekonomskoj i demografskoj revitalizaciji ovih područja. Međutim, projekat se ne može nastaviti bez usvajanja neophodnih zakona. Mi i dalje apeliramo na Vladu i Parlament FBiH da usvoje verziju Zakona o Južnoj interkonekciji koja je prošla Zastupnički dom FBiH u prosincu 2021. godine. I stranka gospodina Čovića inicijalno je podržala ovaj zakon koji je usvojio Zastupnički dom FBiH u prosincu 2021. i čak pomogla izradu nacrta zajedno sa ostalim domaćim akterima i međunarodnim stručnjacima, uključujući USAID. FBiH ima jednu kompaniju za transport plina, BH Gas, kao što i Hrvatska ima samo jednu kompaniju za transport plina. Prijedlog gospodina Čovića da se formira nova kompanija za prijenos, koja trenutno ne postoji, nema zaposlenike, nema iskustva, nema mogućnosti da osigura stabilno financiranje, nije održiv i sahranit će ovaj projekt. BH Gas kao federalni operater za transport plina i član Europske mreže operatera zaduženih za transport plina u svojstvu promatrača, jedina je organizacija sa kapacitetima za provođenje ovog projekta. Sjedinjene Države su podržale reforme u BH Gasu kako bi se poboljšala efikasnost i učinkovitost kompanije, te osigurala bolja zastupljenost, a sve s ciljem uspješne implementacije projekta Južna interkonekcija. Ovo bi uključivalo i osnivanje područnog ureda BH Gasa u Mostaru koji bi omogućio vođenje projekta za Južnu interkonekciju’, naveli su iz Veleposlanstva SAD te poručili: ‘Sjedinjene Države pozivaju gospodina Čovića da na prvo mjesto stavi javni interes, da prestane blokirati ključni zakon i da, bez odlaganja, podrži usvajanje verzije Zakona o Južnoj interkonekciji koju je usvojio Zastupnički dom FBiH u prosincu 2021.’

Izborni zakon BiH

Komentirajući izmjene Izbornog zakona, iz Veleposlanstva SAD poručuju: ‘Nije jasno na koja ‘rješenja’ gospodin Čović misli, ali ako govori o prijedlogu HDZ BiH da se izbor hrvatskog člana tročlanog Predsjedništva BiH riješi izmjenom Izbornog zakona BiH onda zna i da su međunarodni pravni stručnjaci, predstavnici međunarodne zajednice, uključujući SAD i EU, i politički lideri BiH odbacili te prijedloge tokom pregovora o ustavnim/izbornim reformama u periodu 2021.-2022. koje su pomagale SAD i EU. U vrijeme ovih pregovora međunarodni pravni stručnjaci su podcrtali da su potrebni amandmani na Ustav BiH kako bi se provele presude Europskog suda za ljudska prava (ECHR), te da prijedlog HDZ BiH za kreiranje trajne druge liste za izbor člana Predsjedništva, povezane sa određenom etnoteritorijalnom izbornom granicom unutar FBiH, ne bi bio u skladu sa presudama Europskog suda za ljudska prava’.

VEZANO

Kukić: Čović je u puno intenzivnijim odnosima s Moskvom nego s Washingtonom i Briselom

urednik

NAĐEN OKVIR PUŠKE Kuća Dragana Čovića nema s time apsolutno nikakve veze

urednik

Smije li Čović ‘spasiti’ Izetbegovića u HNŽ-u?

urednik