DNEVNI NOGOMET

Velež: Da, pobijedili su, ali moralo je to bolje

Na terenu Velež nije briljirao, ali je protiv Željezničara osvojio tri boda (1:0), drugi put ove sezone i sasvim sigurno se u klubu lakše diše.


Bilo je nekih promjena u odnosu na utakmicu protiv Sarajeva. Formacijski je to ostalo isto, onih uobičajenih 4-2-3-1, ali igračke promjene, bile su očite. Domić i Anđušić su završili na klupi, dok su od prve minute zaigrali Sturm i Guliashvilli – Sturm je protiv Širokog Brijega imao problem sa ozljedom, dok se pred utakmicu protiv Željezničara na problem žalio Anđušić.


Ne možemo reći kako je Dejan Klafurić debitirao pobjedom na klupi Rođenih, jer je on utakmicu gledao s tribina zajedno sa svojim pomoćnicima. Razlog je već uobičajen, problemi sa papirologijom, radnom dozvolom. Zato su na klupi kao protiv Sarajeva opet bili Kalajdžić i Merzić.


Na terenu se moglo vidjeti kako je Velež imao problema sa organizacijom napada, protokom lopti, sa čvrstim blokom gostiju. Kao i mnogo puta do sada, najviše problema Rođeni su imali protiv ekipa koje se zatvore. I opet su u takvoj situaciji Mostarci uspjeli dva puta pogoditi okvir gola… tri, ako se računa loša reakcija Jašarevića na otvaranju utakmice.

Realno, malo toga je Klafurić mogao promijeniti u kratkom periodu od preuzimanja ekipe. A problemi su čini se isti od početka sezone. Nedostatak kreativnost u veznom redu, rizika u presudnim trenucima, spor protok lopte i kronična neefikasnost. Opet su se igrači Veleža solidno ispromašivali i malo je nedostajalo da opet ostanu kratkih rukava.

– Iza nas je jako teška i zahtjevna utakmica, nekako mislim da smo bili bolji baš za taj jedan gol, izjavio je Merzić.

– Imali smo stative prije gola, teška utakmica u kojoj nije bilo previše lijepog nogometa. Mučili smo se, nismo uspijevali probiti taj niski, srednji blok Željezničara, nije bilo kvalitetnog pasa, nismo na pravi način tražili dubinu. Vjerovali smo čvrsto do kraja da možemo pobijediti i nekako je taj gol došao kao nagrada. Napravili smo neke izmjene, planirali da osvježimo napad, bočne pozicije… Halilovića smo gurnuli prema naprijed i mislim da nam se to isplatilo. Jako dobro će nam doći pauza, novi šef je tu, čeka nas posao, moramo ispraviti neke stvari koje ne funkcioniraju, dodao je Merzić.


Sljedeći protivnik je Igman, slijedi reprezentativna pauza koja će ekipi itekako dobro doći da Rođeni barem dio onoga što je zamislio novi trener Klafurić pokušaju sprovesti u djelo. F. I.

Standings provided by Sofascore