DNEVNI NOGOMET

Velež: Možda u prvenstvu bude lakše


Europa je bila i prošla. Od vraćanja i neke priče definitivno nema ništa, iako se naravno na svakom porazu uči i iz svakog se može ponešto izvući. U prvenstvu su Rođeni odigrali samo jednu utakmicu i tek sada ulaze u onaj neugodniji, važniji ritam. Prvi sljedeći protivnik je Željezničar – već u petak.

Radovi su na stadionu pa će se druga prvenstvena utakmica, protiv Želje, igrati u Gabeli. Nema reflektora pa je termin 17 sati. Nije isključeno da temperatura bude i 40 stepeni, što je odmah na startu otežavajuća okolnost za jedne i druge, ali Velež je tako izabrao. Proces prilagođavanja je počeo u ponedjeljak, kada je Velež odigrao prijateljsku utakmicu protiv niželigaša Radnika iz Hadžića. Ostvario je pobjedu 2:1. Strijelci za Velež bili su Zvonić i Anđušić. Igrači koji su dobili priliku u drugom poluvremenu.

Utakmicu su počeli Nanić, Gosto, Kvakić, Zvonić, Ćosić, Drina, Puce, Vehabović, Barou, Džanković i Sijamija. Neki od ovih igrača imaju potpisane ugovore, neki su juniori, neki su tu negdje, pa je Osim imao priliku vidjeti što to još ima u rezervi, tko bi se u petak mogao eventualno naći na klupi? Možda trener Veleža još nema do kraja jasnu sliku po tom pitanju, ali nešto drugo sigurno mu je jasno – Velež se muči na početku sezone, ne izgleda dobro i navijači se plaše da bi se sve moglo odraziti na rezultate u nastavku sezone.

– Prvenstvo je ono od čega živiš. Od toga ti ovisi da li ćeš igrati u Europi. Bez obzira što nas boli to ispadanje, to moramo negdje skloniti i odraditi prvenstvo čiste glave, posvetit se tome, upozorio je Osim.
– Jer ako budemo previše razmišljali o Maltežanima, nema prevelike svrhe. Nemamo vremena za tugu. Treba izvući pouke i nastaviti, od kukanja nema ništa. Ide teška utakmica protiv Želje pa Igman. Svaka iduća jednako je teška. Moramo otkloniti greške kojih je bilo sa svih strana, dodao je šef Plavih.

Željo bez poraza, ali…

Željezničar je posložio, čini se ipak kvalitetniju ekipu u odnosu na prošlu sezonu, iako ga i dalje muče isti problemi. Međutim, u tri utakmice Plavi s Grbavice nisu poraženi, pobijedili su Zrinjski, protiv Širokog Brijega u nadoknadi ostali bez dva boda. Vidjelo se da Željezničar ima dobrih intervala, ali i loših. U kojim protivnik može puno napraviti, s tim da je pitanje hoće li Velež imati taj svoj period i koliko će ga znati iskoristiti?
Gledajući na prvu, onako pojednostavljeno, Velež je u tri utakmice primio tri gola, jedan nakon prekida, dva na identičan način, greškom zadnje linije koja nije uspjela namjestiti ‘offside’ zamku. Pa opet, ni Posušje ni Hamrun nisu stvorili nešto previše prilika, što ukazuje na činjenicu da to nije baš sve toliko loše i možda će čak gledajući iz tog kuta Veležu biti lakše u prvenstvu, gdje ekipe ne preuzimaju veliki rizik, gdje se čeka greška protivnika.
Ono što Velež definitivno mora popraviti, to je igra u sredini terena, taj protok lopte mora jednostavno biti brži, jednostavniji. Ako uspije u tome, onda će ekipa i Osim biti na dobrom putu. U tri utakmice Velež je prvi primio gol, sva tri puta u prvom dijelu. Protiv Posušja se oporavio u nastavku, protiv Hamruna nije iskoristio neke svoje prilike. Protiv Željezničara je možda prilika da napokon Velež bude taj koji će, bokserskim rječnikom rečeno, zadati prvi udarac. F. I.

VEZANO

Velež: Potvrđen povratak Jusufbegovića

urednik

Široki: Barbarić kod igrača želi osjetiti ‘radost igranja’

urednik

PL: Povijesna pobjeda Igmana

urednik