DNEVNI NOGOMET

Velež: ‘Nadamo se da je ovo nastavak turnira koji je počeo 1965. godine’

Iako danas u ovom trenutku ne izgleda pretjerano atraktivno, bilo kakva priča, pokušaj, pa i organiziranje turnira koji ima poveznice s nečim što je počelo davne 1965. godine, za Velež kao klub jako je važno.

Stariji poznavatelji nogometa, ne samo u Mostaru već i šire, itekako se sjećaju Februarskog turnira kao nečega što je u bivšoj državi bilo jako važno, kao turnira koji je u dva dana nudio sjajan nogomet, bez obzira na uvjete koji često u ovom mjesecu znaju vladati Mostarom (kiša, vjetar, niske temperature, nekada i snijeg). Sjećaju se nečega što je ustvari bilo prestiž, što je za mnoge klubove bila posljednja provjera pred nastavak sezone.

Jer u Mostaru su na Februarskom turniru igrali i reprezentacije Poljske i Sovjetskog Saveza, jer su tu bili Rapid Beč, Gyor, MTK, Honved, Slavija Prag, Lokomotiv Moskva, Luzern,  Sturm, Magdeburg, Dinamo Tbilsi. Na tom turniru su odigrane neke od kultnih utakmica na ovim prostorima poput one Velež – Dinamo 9:2, Velež – MTK 5:0, Ujpešt Doža – Sarajevo 8:1, Velež – Poljska 3:0. Utakmice 1982. godine bile su također posebne kada je u pitanju Velež, jer je dres ovog kluba u susretima protiv Zvezde u polufinalu, te Dinama iz Zagreba u susretu za treće mjesto, nosio Safet Sušić.

Ipak, nakon 1992. godine i posljednjeg finala u kojem je Velež nadigrao Borac iz Banja Luke 4:1, priča je zaustavljena. Rat je učinio svoje, a u uvjetima u kojima je klub funkcionirao – bilo je  pričati o povratku tog turnira.
Ipak, nakon trideset godina, priča će biti nastavljena. Za sada u formi juniorskog turnira na kojem će nastupiti ekipe Sarajeva, Željezničara, Sutjeske i naravno Veleža. Turnir bi trebao biti najava nečega što bi u skoroj budućnosti trebali biti povratak na onaj ‘pravi’.

– Svi znamo što je taj turnir značio za ovaj klub, koji veliki klubovi su tu igrali, reprezentacije, konstatirao je predsjednik kluba Senad Kevelj.

– Nadamo se da je ovo samo nastavak turnira koji je počeo 1965. godine. Za sada su tu juniorske ekipe, ja se nadam da ćemo već iduće godine organizirati seniorski turnir. Svakako da dobar dio zasluga za organizaciju pripada ljudima iz omladinske škole ‘Muhamed Mujić’, od šefa Anela Karabega do trenera u juniorskoj selekciji, Amela Jazvina, dodao je Kevelj.

Iako se turnir obično igrao dva dana, ovaj put će sve utakmice biti odigrane u subotu, jer klubovi jednostavno nisu u mogućnosti realizirati ostanak još jedan dan… – Hvala ljudima omladinskih škola Sarajeva, Željezničara, Sutjeske koji su pristali zaigrati na turniru. Još prošle smo godine planirali turnir, ali ga nismo uspjeli realizirati. Sada jesmo i možemo reći da je i ovo jedan doprinos proslavi 100-tog rođendana kluba, naglasio je Amel Jazvin. F. I.

Kompletan turnir u subotu

Kompletan turnir, igrat će se u subotu 11. veljače, u polufinalima se sastaju Željezničar i Sarajevo, odnosno Velež i Sutjeska. Prva utakmica na rasporedu je od 11 sati i 30 minuta, druga od 13 sati i 15 minuta. Susret za treće mjesto igra se od 15 sati i 30 minuta, dok je finale u 17 sati i 30 minuta.
VEZANO

Velež i Kup: U probranom društvu

urednik

Zrinjski od 21 sat protiv Tobola: Jakirović želi prednost za uzvrat

urednik

Velež: Osiguravaju se novim ugovorima…

urednik