BIH DNEVNI Posao

VIDEO: Financijska kriza u BiH sve gora, od Federacije BiH se očekuju nova zaduživanja

Federalni dom naroda na prošloj sjednici odobrio je kredit od EU od 150 milijuna eura, a izgledno je da će zaduženja biti još. Prijedlog Federalne vlade o izmjeni zakona o izvršenju proračuna oporba smatra pripremom zaduženja vladajućih kod komercijalnih banaka na domaćem tržištu.

ANER ŽULJEVIĆ, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH (SDP BiH)

“Ova Vlada je postala kreditni narkoman koji priča da ima izrazitu fiskalnu stabilnost, a zadužuje se stotine milijuna maraka i to ne bi bio problem da te pare idu u razvoj, da građani to osjećaju”, rekao je Žuljević.

Iz Vlade kažu kako je proračun likvidan, a dug zbog pandemije oko 28% BDP-a. Objašnjavaju kako je planirano zaduženje korekcija kojom bi se oslobodila sredstva za kapitalne investicije u općinama. Ministrica tvrdi kako ovaj entitet nije odustao od suradnje s MMF-om.

JELKA MILIĆEVIĆ, ministrica financija FBiH (HDZ BiH)

“MMF, kao međunarodna institucija, nam je višestruko potrebna. Sve ove godine nam je bila vise potrebna kao institucija koja prati i podupire razvojne i reformske procese”, kazala je Milićević.

Ekonomisti kažu kako je dobro što je Federacija ovu krizu dočekala sa niskom stopom zaduženosti, ali i pozivaju na oprez da se ona i zadrži, jer s rastom inflacije rastu i kamatne stope. Kažu kako su krediti MMF-a i dalje najbolja opcija.

VJEKOSLAV DOMLJAN, ekonomski analitičar

“Federacija se može zaduživati, kao i RS, na domaćem tržištu do određene granice, jer stopa agregatne štednje, ukupnih raspoloživih sredstava u zemlji nije dovoljna ni za financiranrje investicija, da se razvijamo, a kamoli da financiramo budžetske deficite”, objasnio je Domljan.

ADMIR ČAVALIĆ, ekonomski analitičar

“MMF je najbolji kreditor, međutim MMF podrazumijeva da se provode strukturne reforme, da se radi na reformisanju ekonomskog sistema i to je upravo osnovni razlog zašto entiteti izbjegavaju navedeni kreditni aranžman”, istakao je Čavalić.

Pandemija koronavirusa usporila je globalni ekonomski zalet. U Bosni i Hercegovini pad ekonomske aktivnosti zbog toga je bio skoro 5%, što su sredstva koja se odnekud trebaju nadoknaditi. Najlakši način za nadoknadu sredstava je zaduživanje, a pitanje je kod koga, za koliko, po kojoj kamatnoj stopi? Ono što znamo jeste da će novac vratiti iz džepa građana.