BIH DNEVNI ZDRAVLJE

VIDEO: Javno se cijepila dr. Andrea Jurić

Na sastanku ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a Ružice Mikulić i ravnatelja srednjih i osnovnih škola, donesene su nove odluke o nastavku izvođenja školske nastave.

Naime, postignut je dogovor da se u ponedjeljak, 19. travnja i utorak, 20. travnja u školske klupe vrate učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola, odnosno učenici devetog razreda te trećih (strukovna škola) i četvrtih (četverogodišnja i gimnazija) razreda u srednjoj školi.

Povratak učenika u škole

Kako je poručila ministrica Mikulić, u redovitom su kontaktu sa Zavodom za javno ZHŽ-a te  se nadaju da će brojke o zaraženima biti u opadanju početkom idućeg tjedna, kako bi i učenici svih ostalih razreda mogli od srijede pohađati nastavu.

U tom slučaju, nastava bi se u manjim razredima odvijala redovito, a u većim bi učenici bili podijeljeni u dvije grupe.

Dr. Andrea Jurić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo ZHŽ-a, u razgovoru za Dnevni list naglasila je kako ZHŽ trenutačno bilježi pad broja oboljelih od koronavirusa te je, u skladu s navedenim, donesena odluka o povratku učenika u škole.

Foto: Jabuka.tv

„Nalazimo se i dalje u rizičnom razdoblju, no možemo reći da imamo manji broj zaraženih. Ostaje vidjeti kako će proteći vikend te da neće doći do skoka broja oboljelih zbog slavlja krizmi i pričesti“, rekla je dr. Jurić.

Uobičajene reakcije na cjepivo

Na upit koja su cjepiva dostupna u ovoj županiji i je li bilo zabilježenih nuspojava kod onih koji su se cijepili, dr. Jurić nam je odgovorila da se radi o uobičajenim reakcijama na cjepivo i da su trenutačno dostupna cjepiva AstraZeneca i kinesko – Sinopharm.

„Mislim da se promijenila svijest o potrebi cijepljenja te da je sve više onih koji shvaćaju da je bolje izabrati cjepivo, nego respirator. A kako bih potaknula druge na ovaj čin i sama sam se javno cijepila kineskim cjepivom. Ono je vrlo kvalitetno, prošlo je sve dozvole, a ima i manje nuspojava u usporedbi s drugim cjepivima“, istaknula je dr. Jurić. Dodala je da će se, ako dođe do viška doza cjepiva, pomoći i drugim županijama u procjepljivanju.

Piše: Antonela Marinović Musa