DNEVNI

VLADA FBiH: Kadroviranje i nova zaduženja za kraj godine

Piše: Dragan Bradvica

Vlada Federacije prihvatila je zaduženje vezano za Sporazum o kreditnoj liniji – Makrofinancijska pomoć za Bosnu i Hercegovinu između Europske unije kao zajmodavca i BiH kao zajmoprimca i Središnje banke BiH kao agenta zajmoprimca u iznosu do 153.750.000 eura, što iznosi 61,5 posto od ukupno odobrenih 250 milijuna eura za BiH.

Cilj ovog zaduženja je ublažavanje ograničenja u smislu financiranja iz vanjskih izvora, ublažavanje platne bilance i ukupnih proračunskih potreba, ojačavanje stanja deviznih rezervi i pomoć u rješavanju tekućih i vanjskih financijskih poteškoća radi ekonomske stabilizacije i programa reformi. Sredstva se odobravaju FBiH s rokom otplate do 15 godina i grace razdobljem do pet godina.

– Vlada FBiH prihvatila je zaduženje FBiH o zajmu po Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), u iznosu do 56 milijuna eura, od čega ukupna odobrena sredstva za FBiH iznose 33.600.000 eura. Ova sredstva bit će korištena za financiranje uspostavljanja i vođenje revolving kreditne linije za osiguranje supsidijarnog financiranja odabranim uključenim financijskim institucijama, a s ciljem davanja podzajmova mikro, malim i srednjim poduzećima. Sredstva se odobravaju Federaciji BiH s rokom otplate do 15 godina i grace razdobljem do pet godina, priopćeno je.

Namjenska industrija

Vlada FBiH donijela je Odluku o izboru korisnika sredstava utvrđenih u Proračunu FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije ‘Kapitalni transferi javnim poduzećima – Financiranje razvojnih projekata u FBiH iz oblasti namjenske industrije’. U skladu sa Programom utroška, ovom odlukom utvrđuje se raspodjela iznosa od ukupno 2.699.872 maraka prema odobrenim zahtjevima za financiranje razvojnih projekata privrednih društava iz oblasti namjenske industrije. Tako je za Igman d.d. Konjic odobrena dodjela 387.114 maraka, Binas d.d. Bugojno iznos od 436.744 maraka, Pretis d.d. Vogošća iznosu od 426.818 maraka, BNT Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik iznosu od 476.448 maraka, Zrak d.d. Sarajevo iznosu od 287.854 maraka, TRZ Hadžići d.d. Hadžići iznosu od 337.484 maraka, te za UNIS ‘GINEX’ d.d. Goražde iznos od 347.410 maraka.

Bh Telecom, Lutrija, Fond za okoliš…

Na sjednici održanoj u četvrtak bilo je i čitav niz novih imenovanja. Tako je Vlada FBiH dala prethodnu suglasnost Upravnom odboru Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić za imenovanje Samira Suljagića za direktora ovog zavoda.

Dana je i suglasnost Nadzornom odboru Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, po okončanju natječajne procedure, za donošenje Odluke o imenovanju izvršnih direktora – članova Uprave ovog društva na razdoblje tekućeg mandata generalnog direktora, u sastavu: Muamer Hadžović (Izvršna direkcija za razvoj poslovanja), Samir Jusufović (Izvršna direkcija za pravne poslove, upravljanje organizacijom i ljudskim resursima), Adnan Huremović (Izvršna direkcija za tehnologiju i razvoj servisa), Mirza Odobašić (Izvršna direkcija za ekonomsko financijske poslova), Kemal Avdagić (Izvršna direkcija za investicije) i Samira Ćerim (Izvršna direkcija za informacione tehnologije).

Dana je prethodna suglasnost za imenovanje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo uime državnog kapitala, do okončanja natječajne procedure, a najduže na razdoblje do tri mjeseca, počev od dana stupanja na snagu Odluke Skupštine o njihovom imenovanju. Na ove dužnosti imenovani su Denis Zahirović, Mesud Ajanović, Nurdin Sadiković, Muvedet Šišić, Amir Karić, Zijo Brzina i Žarko Pušić.

Federalna vlada donijela je Rješenje o imenovanju Alije Aljovića za predsjednika, te Ivice Krželja i Jasmine Trgo za članove Nadzornog odbora Fonda za zaštitu okoliša FBiH na razdoblje od četiri godine.

U Vijeće infrastrukture prostornih podataka Federacije BiH, na razdoblje od pet godina, imenovani su Željko Obradović (predsjednik), Josip Nikolić, Alden Kajtaz, Mehmed Cero, Bešćo Alibegović, Tihomir Ćurak, Ajša Softić, Mirsad Hajdarević,  Marinko Bošnjak, Renato Škrobo i Belmira Hadžiabdić (članovi).

Vlada FBiH donijela je Rješenje o imenovanju Nadzornog odbora Lutrije BiH, na razdoblje od četiri godine, u sastavu: Miroslav Ćorić (predsjednik), Kenan Hadžić, Azira Lapandić, Edita Rokša i Saša Grabovac (članovi).

Za nagrade sportašima ukupno 300.500 maraka

Federalna vlada upoznala se sa informacijom te dala suglasnost za dodjelu nagrada iz Tekuće rezerve Proračuna FBiH za 2020. Federalnom ministarstvu kulture i sporta, na osnovu Uredbe o određivanju kriterija za dodjelu nagrada sportašima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz FBiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate, u ukupnom iznosu od 300.500 maraka. Prvim zaključkom data je suglasnost za dodjelu 274.500 maraka, od čega je Hrvatskom rukometnom klubu Grude pripao je iznos od 15 tisuća maraka, Atletskom klubu Sarajevo 10 tisuća maraka i sedam tisuća maraka, Udruženju Stolnoteniski klub ‘Spin 2012’ sedam tisuća maraka, te atletskim klubovima ‘Puls’ 2.500 maraka, ‘Novi Grad’ 7.500 maraka, ‘Doboj Istok’ pet tisuća maraka, ‘Sloboda – Tehnograd’ 12.500 maraka, ‘Pace’ 2.500 maraka i ‘Zenica’ 12.500 maraka i sedam tisuća maraka.  Taekwondo klubovima ‘Mladost’ pripalo je 2.500 maraka, te ‘Novi Grad’sedam tisuća maraka, sedam tisuća maraka, 12.500 maraka i 78.750 maraka, ‘Poskok’ pet tisuća maraka, ‘Studen’ 2.500 maraka, ‘Sarajevo’ 15 tisuća maraka, ‘Mladost’ 11.250 maraka, zatim Boksačkom savezu BiH 35 tisuća maraka i Biciklističkom klubu ‘Rotacija – Spin’ 2.500 maraka i sedam tisuća maraka.

Drugim zaključkom Vlada FBiH dala je suglasnost za dodjelu ukupno 26 tisuća maraka, od čega za nagradu Klubu brdskog biciklizma ‘Puls’ (ekipni prvak u ženskoj konkurenciji) sedam tisuća maraka i Lejli Tanović iznos od 2.500 maraka, koja je državni prvak u pojedinačnoj konkurenciji.

Streljačkom klubu Sarajevo za prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji za seniore pripada sedam tisuća maraka, za prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji seniorki sedam tisuća maraka i za prvo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji Aide Arnautović 2.500 maraka.

VEZANO

JASNA PORUKA VLADI FBiH: Povucite sramotni zakon o radu!

urednik

Pogoršana epidemiološka situacija, inspekcije idu u akciju

urednik

Sjednica Vlade FBiH online, svi ministri će na testiranje

urednik