DNEVNI Posao

Vratio se iz Švedske i pokrenuo biznis u rodnom Mostaru

Gotovo kompletno djetinjstvo Mostarac Senad Šantić proveo je u Švedskoj gdje je s početkom ratnih događanja u domovini preselio s roditeljima i bratom.

Prije pet godina odlučio se vratiti u Mostar i u rodnom gradu pokrenuti IT kompaniju, koja je za kratko vrijeme napravila veliki uspjeh.

Danas je to prema ocjenama stručnjaka, jedno od najboljih poduzeća ove vrste u Bosni i Hercegovini. Senad se opredijelio za izradu web i mobilnih aplikacija, i to uglavnom za tržište u Švedskoj, koje, kao netko ko je tamo živio 25 godina, odlično poznaje.

Firma u ovom trenutku zapošljava oko 50 djelatnika i listom je riječ o mladim ljudima. 

Presudila davna ljeta

Priznaje da je o povratku iz Švedske maštao kao dječak, jer je u Mostaru provodio ljeta što mu je itekako prijalo.

-Davno sam došao na ideju da uz pomoć interneta praktično počnem raditi na jednom, a živjeti na drugom mjestu. Razmišljao sam ranije i o zaposlenju u nekoj švedskoj firmi i kasnijem preseljenju u Bosnu i Hercegovinu, i na koncu je tako i bilo. Nakon nekoliko godina rada u Švedskoj odlučio sam i to isprobati, započinje Senad priču.

Osim osobnog prosperiteta, jedan od ciljeva na početku priče bio je i doprinos razvoju i zaposlenju mladih u domovini u kojoj se živi dosta teže nego u recimo u Švedskoj.

– Krajem 2016. spakirao sam kofere, sjeo s ocem u automobil i došao u Mostar. Kasnije sam pokrenuo kompaniju koju sam nazvao ZenDev, prisjeća se mladi poduzetnik.

Odluku je lakše donio znajući da mjesto u kojemu se radi nije mnogo važno za djelatnost za koju se opredijelio. Znao je i da je Bosna i Hercegovina država u kojoj je perspektiva lošija u odnosu na zapad i Skandinaviju. 

Novi planovi

ZenDev je inače konzultantska kompanija i u početku je jedino važno bilo pronaći kvalitetne ljude koji bi radili posao na razini onoga što očekuju klijenti iz Švedske. I to je ustvari bio jedini rizik koji je Senad prihvatio, da bi ubrzo shvatio da mladi u Bosni i Hercegovini nisu ništa manje sposobni od vršnjaka u Švedskoj ili u SAD-u, gdje je proveo godinu radeći. 

– Poduzetništvo je na svim dijelovima planete na neki način rizično, ali ja nisam imao dilemu, kaže nam.

U početku je bilo poteškoća, jer svaki početak mora biti težak. Danas je veoma zadovoljan i motiviran za dalji rad i razvoj. 

– Proljetos smo zaposlili novih 15 ljudi. Brzo rastemo i potražnja za uslugama je veća nego ikada. U budućnosti namjeravamo širiti konzultantski dio poslovanja, a imamo planove i već smo u procesu realizacije projekta u sklopu kojega ćemo praviti softverska rješenja, uz ambicije da to jednog dana prodajemo, a ne da nudimo samo konsultantske sate. Na taj način ne želimo samo da ZenDev učinimo stabilnijim, već i da pokažemo generacijama koje dolaze da je moguće u malom gradu i maloj zemlji praviti proizvode koji će biti korišteni i priznati u svijetu, kaže Šantić.

Naredni korak ZenDeva će biti pokretanje inkubatora koji će biti od pomoći mladim ljudima kako bi realizirali svoje poslovne ideje. To će im pomoći da razviju posao i otvore mogućnost da proizvode plasiraju na strana tržišta.

H. Ž.