DNEVNI

Za cjepivo protiv Covida – 19 prikupljeno 7,4 milijardi eura

Europska komisija na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen domaćin je donatorske videokonferencije na kojoj se prikuplja novac za razvoj cjepiva protiv koronavirusa i liječenje bolesti koju uzrokuje. Prikupljeno je 7,4 milijardi eura. U radu konferencije sudjeluju čelnici brojnih zemalja, među kojima i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je bila domaćin virtualne donatorske konferencije, objavila je da je ukupno prikupljeno 7,4 milijarde eura za razvoj i istraživanje cjepiva protiv novog koronavirusa.

Proklamirani cilj konferencije bio je prikupiti u prvoj fazi 7,5 milijardi eura temeljnog kapitala, od kojih će se četiri milijarde izdvojiti za razvoj cjepiva, dvije milijarde za liječenje i milijardu i pol za testiranje.

– Uspjeli smo. Imamo 7,4 milijarde eura doprinosa, izjavila je von der Leyen.

– Svijet nastupa jedinstveno, vlade sa svih kontinenata udružit će se sa zdravstvenim organizacijama i drugim iskusnim partnerima. Oni su brojni, a cilj je jedan – poraziti ovaj virus. Pandemija je pogodila svaku državu u svijetu, zadala glavobolju, slomila srca i donijela bol i patnju milijunima ljudi. Pandemija nas je odvojila od obitelji, prijatelja i stvari koje volimo te žestoko pogodila naša gospodarstva. Ovaj nas virus podsjeća da moramo zaštititi jedni druge. Morat ćemo naučiti živjeti s njime. I zato moramo udružiti svoje snage, znanje i novac kako bismo dobili cjepivo i porazili virus, poručila je von der Leyen.

Premijer RH Andrej Plenković rekao je da Hrvatska, uz već osiguranih 2 milijuna eura za istraživanja, donira još milijun eura.

– Veselimo se proširenju solidarnosti i pridružujemo se borbi u zaštiti od ove pandemije koja je odnijela mnoge živote, globalno ali također i u Europi, poručio je Plenković.

Plenković je istaknuo kako je Dubrovnik imao prvu zabilježenu karantenu na svijetu, u 1377. godini.

– Nevjerojatno je da još uvijek, šest stoljeća poslije, koristimo istu tehnologiju za borbu protiv Covida-19, rekao je Plenković.

Također je istaknuo ulogu Andrije Štampara, jednog od utemeljitelja Svjetske zdravstvene organizacije, zatim spomenuo uspjeh Interdisciplinarnog tima hrvatskih znanstvenika koji je odredio sekvencu genoma virusa uzročnika Covid-19 infekcije, što će omogućiti određivanje izvora zaraze i njeno praćenje te terapeutsko-vakcinacijski projekt koji razvija znanstveni institut iz Splita MedILS.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je 525 milijuna eura izravno za razvoj cjepiva te najavila da će Njemačka i dalje ispunjavati svoje obveze u vezi sa zdravstvom na globalnoj razini u iznosu od oko 1,3 milijarde eura.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će Francuska pridonijeti s 500 milijuna eura.

Norveška, koja nije članica EU-a, najavila je svoj doprinos od milijardu dolara.

Od 7,5 milijardi eura temeljnog kapitala, četiri milijarde će se izdvojiti za razvoj cjepiva, dvije milijarde za liječenje i milijardu i pol za testiranje.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na početku konferencije da se učini sve kako bi se razvilo cjepivo, lijekovi i testovi za Covid-19 po pristupačnoj cijeni za sve.

WHO zadovoljan prikupljenim novcem

Svjetska zdravstvena organizacija u ponedjeljak je izrazila zadovoljstvo zbog prikupljenih 7,4 milijarde eura na donatorskoj konferenciji za razvoj cjepiva za novi koronavirus, što je njezin glavni direktor nazvao izrazom “međunarodne solidarnosti” u suzbijanju pandemije.

– Ovo je snažan i inspirativan izraz međunarodne solidarnosti, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtualnoj tiskovnoj konferenciji u sjedištu Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi. Pandemija je, dodao je, “prilika da se svijet ujedini pred zajedničkom prijetnjom ali i da gradi zajedničku budućnost”.

Cilj međunarodne donatorske konferencije koju je organizirala Europska komisija i u kojoj je sudjelovalo četrdesetak zemalja, bio je prikupiti 7,5 milijarda eura za istraživanje, razvoj, proizvodnju, a napose za “pravednu distribuciju” cjepiva, lijekova i dijagnostičke opreme svim zemljama stradalim od virusa, istaknuo je Tedros.

Financijska sredstva koja su zemlje obećale izdvojiti “pokrivaju tek dio potreba” u borbi s novim koronavirusom, podsjetio je čelnik UN-ove zdravstvene organizacije.

– U tjednima i mjesecima koji su pred nama trebat će nam puno više kako bismo odgovorili na potražnju za osobnom zaštitnom opremom, medicinskim kisikom i drugim prijeko potrebnim materijalom, istaknuo je.

WHO je u ponedjeljak ocijenio i da su izjave američkih čelnika po kojima oni posjeduju dokaze da novi koronavirus potječe iz laboratorija u kineskom gradu Wuhanu, ishodištu epidemije, puka “nagađanja”.

– Nismo od američke vlade dobili nikakav podatak ni osobit dokaz o podrijetlu virusa i zato to za nas ostaje u domeni nagađanja, rekao je Michael Ryan, direktor programa WHO-a za izvanredne situacije na virtualnoj tiskovnoj konferenciji u sjedištu organizacije u Ženevi. HRT

VEZANO

Radojičić: Zabranjene posjete u domovima za stare osobe

urednik

U Tešnju sedam novozaraženih

urednik

Cjepivo AstraZenece mora ići na dodatnu studiju, ali direktor tvrtke ima i jednu dobru vijest

urednik