BIH DNEVNI Politika

Zašto HDZ BiH više ne pregovara o novoj Vladi HNŽ-a?


Oko uspostavljanje nove Vlade HNŽ-a očigledno još uvijek nema ništa konkretno, a po svemu sudeći čak ni HDZ BiH, kao stranka koja sebe smatra nezaobilaznom i najodgovrnijom za formiranje nove većine u ovoj županiji ne vodi nikakve konkretne pregovore ni s jednom političkom opcijom. Barem ne javno.
Iz ove stranke nikakvih konkretnih informacija o eventualnim pregovorima nema još od trenutka kada je na mjesto predsjednika Županijskog odbora HDZ BiH HNŽ zasjeo Ludvig Letica umjesto Stjepana Boškovića. Da stvar bude čudnija, na posljednje zakazane pregovore koje je sazvao HDZ 1990 upravo se Letica nije odazvao, a na sastanak tada nisu došli ni pozvani predstavnici HRS-a. Taj sastanak održan je u drugoj polovici srpnja i posljednji je službeni sastanak koji se održao u vezi formiranja vlasti u HNŽ. Ukoliko drugih sastanaka i ima, o njima nikakvih informacija u javnosti nema.
Posebno je čudno da HDZ BiH i novi predsjednik županijskog ogranka te stranke niti jednom u javnosti nije konkretno govorio o tome zašto već skoro dva mjeseca ta stranka praktično ne sudjeluje u vođenju pregovora i razgovora.
Ta činjenica poklapa se sa dolaskom Letice na čelno mjesto županijskog HDZ-a BiH, dok je njegov prethodnik Stjepan Bošković bio poprilično angažiran u pregovorima koji su se događali gotovo svakodnevno.

Ima li HDZ BiH ‘svojih’ 11 ruku?
Što se konkretno događa u ovoj stranci nije poznato, ali već sada mnogi sumnjaju da li hercegovački HDZ BiH, nakon očitog raspada po šavovima koji se događaju u Zeničko-dobojskoj županiji, Srednjobosanskoj županiji i u Hercegbosanskoj županiji, uopće i kontrolira svojih formalnih 11 zastupnika u Skupštini HNŽ-a.
Naime, nakon izlaska Ive Tadića, pa nakon toga i načelnika Vareša Zdravka Maroševića, HDZ BiH napustila je i zastupnica u Skupštini HBŽ-a Marija Bagarić. S njima je po određenim informacijama tu stranku već napustilo ili planira napustiti stotine istaknutih članova na raznim nivoima.
S druge strane, kada je u pitanju HNŽ ne postoji dokaz da HDZ BiH kontrolira svih svojih 11 zastupnika, a ne postoji ni mandatar Vlade za kojeg se pretpostavljalo da će biti iz HDZ BiH. Samim time, ne postoje ili barem nisu javno obznanjeni potpisi podrške nekom eventualnom mandataru iz HDZ-a BiH.
Već duže vremena govori se i o teškim sukobima unutar HDZ-a BiH u HNŽ gdje na generalnoj razini postoji podjela na dvije stranačke struje: na stariju generaciju političara koja godinama upravlja strankom i funkcijama i na drugu mlađu koja želi preoteti sve te resurse od starijih kolega. Sama najava Dragana Čovića da u Vladi HNŽ-a neće ostati niti jedan stari kadar dovoljno govori o namjerama koja bi struja trebala prevladati. Međutim, od novih kadrova nema ništa jer vlast i dalje suvereno drži ‘stara struja’ a od nove Vlade HNŽ-a očigledno još uvijek nema ništa. Od svih priča ostala je samo ona ista, a to je da dio HDZ-a BiH i SDA i dalje suvereno vladaju Hercegovinom, suvereno kadroviraju, raspisuju natječaje i zapošljavaju bliske stranačke suradnike, rodbinu i prijatelje.
Neaktivnost Ludviga Letice kao novog predsjednika ŽO HDZ BiH HNŽ svemu tome ide u prilog pa će očigledno sadašnja vladajuća garnitura još dugo vedriti i oblačiti. U tome im pomažu i zastupnici nekih drugih stranaka poput onih iz HRS-a koji se uporno ne žele ili ne smiju uplesti u formiranje nove Vlade HNŽ.

Savršeno za SDA
S druge strane, Stranci demokratske akcije upravo takav scenarij savršeno odgovora, jer u ‘tehničkoj vladi’ bez izbornog legitimimiteta zajedno sa HDZ-ovcima savršeno funkcioniraju jer takav scenarij se odvija već više od pet godina. A isto je viđeno i u Vladi Fadila Novalića.  Još jedan mandat u kojem će zajedno HDZ i SDA vladati na takav način njima je idealan, a ne problematičan scenarij.
Da je tome tako, svjedoči i šetuckanje Bakira Izetbegović ovih dana po Mostaru zajedno sa svojim stranačkim jatacima s kojim očigledno rješava kadrovsku križaljku uoči unutarstranačkih izbora.

Zadovoljstvo mu pričinjava i nepopuljana dioba vlasti u Hercegovini sa HDZ-om BiH  pa ova stranka i dalje može računati na sve praktično pola vlade i pola županijskih resursa iako nikakvog uporišta za takvo nešto nema u izbornom rezultatu.
Hoće li se i kada ponovo konkretno aktivirati priča o formiranju nove Vlade HNŽ za sada nije poznato, ali više je nego očita potpuna nezainteresiranost HDZ-a BiH što može značiti da su se opredijelili da i dalje konzumiraju ‘tehnički’ mandat sa SDA.
Podsjetimo, za formiranje vlade HNŽ-a potrebna je podrška 20 zastupniak od njih 30.
HDZ ima 11 mandata, a njihov partner SDA sa sedam mandata im nije dovoljan da samostalno naprave Vladu HNŽ.  SDA i HDZ 1990 broje tri mandata, HRS ima dva mandata kao i DF, dok NES i NIP imaju po jedan mandat.
Vlada HNŽ nakon prošlih izbora nije formirana i puni mandat je odradila u tehničkom mandatu, te sada ulazi u devetu godinu rada na čelu da HDZ-ovim premijerom Nevenkom Hercegom, što je za sva demokratska politička društva nedopustivi presedan, pa se očekuje i reakcija visokog predstavnika Christiana Schmidta.  D. G.

VEZANO

HNŽ: HDZ-u BiH 5 načelničkih mjesta, SDA, HDZ-u 1990 i SDP-u po jedno

urednik

CRVENA KORONA LISTA: ŽZH i HNŽ tjednu ‘kvotu’ oboljelih ispune za dva dana

urednik

Ustavni sud odbacio apelaciju Raguža i Džalte protiv Stožera HNŽ

urednik