DNEVNI

Zašto je Milanović zvao Dodika na Hvar?

Piše: V. S. Herceg

Nakon što je predsjednik Republike Hrvatske zoran Milanović na Hvaru primio u iznenadni posjet predsjednika Republike Srpske, a koji nije bio ni službeno najavljen javnosti, uslijedile su mnoge reakcije. Međutim, posjet Dodika Hvaru, prema nekim ocjenama, je i sigurnosno-protokolarno i diplomatski upitan zbog činjenice da je Dodik na Hvar sletio u helikopteru MUP-a Srbije, a o tome nije bilo upoznato hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.  Mnogi u Hrvatskoj postavljaju pitanje kako to da je bh političar, koji je pod dvostrukim američkim sankcijama, te sankcijama Velike Britanije, a za kojeg se i traže sankcije EU-a, mogao na takav nonšalantan način doputovati u zemlju članicu EU-a i Schengenskog prostora i to policijskim helikopterom treće države. Podsjetimo, nakon posjeta Hvaru i Milanoviću, Dodik je odletio na vojnu vježbu u Srbiju gdje se sastao sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

– Ne znam na kojem je otoku Dodik bio jer se u tamo neke otoke ne razumijem, pokušao je Vučić odglumiti neupućenost u informaciju gdje je i zašto sletio i Dodik i helikopter MUP-a Srbije, ali je potvrdio kako je ‘putovao srpskim helikopterom’. Postavlja se i pitanje i samog odnosa Milanovića prema svojoj vlastitoj državi kojoj je predsjednik.

Za takve ljude i takve politike u Hrvatskoj ne bi trebalo biti mjesta nigdje

Ured predsjednika Hrvatske o ovom posjetu šturo je izvijestio kako su Milanović i Dodik razgovarali o ‘aktualnoj situaciji u BiH i odnosima te susjedne države s Republikom Hrvatskom’, te da su ‘posebno su razgovarali o potrebi uspostave funkcionalne i učinkovite vlasti u BiH koja će osigurati ravnopravno sudjelovanje legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda’, kao i o ‘razgovorima i procesima kojima se pokušava riješiti institucionalna i politička kriza u BiH’.

S obzirom na ove teme što su spomenute kao teme razgovora, pitanje je je li hrvatski predsjednik uistinu upoznat sa zbivanjima u BiH i Dodikovim inicijativama oko državnog zemljišta, izglasavanju u NSRS o neprimjenjivosti odluka Ustavnog suda BiH, povlačenju sudca iz RS iz tog tijela kako bi se taj isti Sud mogao minimizirati i derogirati itd., ukratko, političkim krizama kojima je upravo Dodik uvelike doprinio.

No, reakcije hrvatskih političara iz cjelokupnog spektra stranaka su, ovaj put vrlo slične.

Zajednička fotografija i prigodno priopćenje. Ured predsjednika izvijestio je da se Zoran Milanović jučer na Hvaru sastao s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Razgovarali su o aktualnoj situaciji u BiH te odnosima te države s Hrvatskom.

– Mislim da se zapravo u svojoj izjavi ponovno, po drugi puta nasmijao predsjedniku Milanoviću, komentirao je za HRT Damir Habijan (HDZ).  U HDZ-u smatraju da treba razgovarati, ali i da predsjednik ima dužnost građanima objasniti zašto je zvao Dodika na Hvar.

– Očekujem da nam pojasni taj dio jer mislim da Hrvatska javnost ima pravo znati, dodao je Habijan.

I predsjednik SDP-a Peđa Grbin smatra da se zbog tenzija u BiH Hrvatska mora aktivno uključiti u njihovo rješavanje, kako se ne bi prelile i područje Hrvatske, iako on s Dodikom, kaže, ima ozbiljnih problema.

– Mislim da je to čovjek koji u svom političkom radu, izjavama i djelovanjem napravio loše svima u BiH, a posebno srpskom narodu. No, on je izabrani predstavnik i drugog sugovornika nemamo, rekao je Grbin.

Na desnici su mišljenja podijeljena. Jedni bi razgovarali, drugi smatraju da Dodiku zbog svega što je izgovorio – u Hrvatskoj nije mjesto.

– Ovo mi izgleda malo preprisno. Ako se događaju takvi susreti, oni moraju biti formalnog karaktera, a ovakvi susreti po meni sa Miloradom Dodigom nisu baš dobro jer se šalje drugačija poruka, smatra MOST-ovac Nikola Grmoja.

– Mislim da sam dovoljno rekao da za takve ljude i takve politike u Hrvatskoj ne bi trebalo biti mjesta nigdje. Međutim i nažalost naši političari se imaju potrebu dodvoravati, pa pri tome ne rješavati pitanja poput povratka raseljenih Hrvata iz BiH, pitanja poput priznavanja srpskih koncentracijskih logora na teritoriju Srbije, obeštećenja, istaknuo je Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta.

Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista postavlja pitanje financiranja ovakvih posjeta kao i poruka.

– Tko to financira, tko to dovodi, koja poruka se hoće poslati, jer Dodig, što god tko o njemu mislio, je ipak velikosrpski nacionalista koji hrvatskom narodu i Hrvatskoj ne želi dobro i to je više puta ponovio, zaključio je Sačić.

Dodik u Hrvatskoj poluilegalno

Urednica vanjske politike i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović komentirajući Dodikov sastanak s predsjednikom Milanovićem na otoku Hvaru, istaknula je kako se radilo o ‘poluilegalnom posjetu’. Odgovarajući na konstataciju i pitanje kako je Dodik u Hrvatsku sletio helikopterom MUP-a Srbije te kako to da MVP Hrvatske o tome nije bilo upoznato, Petrović je kazala da u ministarstvu nisu znali jer nije poštovana procedura te ih nitko o tome nije obavijestio.

– Dodik je na tlo Hrvatske, EU-a i Schengenskog prostora sletio poluilegalno. Prema proceduri bi Veleposlanstvo BiH trebalo poslati zahtjev MVP-u za odobrenjem slijetanja i polijetanja. Kad je bilo koja državna letjelica u pitanju, MVP pošalje MORH-u koji daje odobrenje, vraća MVP-u, MVP Veleposlanstvu i stvar je gotova, ali ovdje ni Veleposlanstvo BiH nije moglo ništa zbog toga jer je jedan političar iz BiH, konkretno predsjednik Republike Srpske, na Hvar došao letjelicom druge države, točnije Srbije, rekla je Petrović za Novu TV. Precizirala je kako se radi o helikopteru ‘Super Puma’ letjelici koju ima samo Srbija, a koja pripada specijalnim postrojbama MUP-a i ima nadograđen sustav za aktivnu samozaštitu koji se koristi na vojnim avionima Republike Srbije.

– To što je obaviješten MUP – sve 5, ali ispada da se sve obavještavalo telefonskim pozivima iz Ureda predsjednika mimo propisane procedure. MVP je to morao znati. MVP je taj koji kontroli leta određeni let mora označiti kao diplomatski. Zna se da je to diplomatski let, ne moraju im kazati tko je unutra, no mora se znati da je diplomatski let. Ovdje je sve napravljeno napola i zapravo je Dodik u Hrvatsku ušao poluilegalno u letjelici druge države, ponovila je Petrović te iznijela i zanimljivu usporedbu.

– Zamislite da Hrvatska da helikopter Antiterorističke jedinice Lučko Čoviću ili Borjani Krišto da se u njega ukrcaju i idu u, primjerice, Boku Kotorsku. To bi bio skandal par excellence, dodala je.

Istaknula je kao ne zna zašto je Dodik poželjan partner Milanoviću.

– On je remetilački faktor u BiH, kao takav je percipiran. To što piše da se razgovaralo o stanju u BiH i konstitutivnosti triju naroda – to Hrvatska zastupa oduvijek, kao i teritorijalnu cjelovitost BiH. Pitanje je zastupa li Dodik stav o teritorijalnoj cjelovitosti BiH? On je nakon posjeta Milanoviću otišao na vojnu vježbu u Srbiju. Tamo je bio Vučić kojemu je sigurno prenio što su razgovarali, dao mu je određeni raport, a onda je na Twitteru objavio da nije uspio vidjeti cijelu vojnu vježbu, ali da je uspio oduševljeno vidjeti svo oružje i oruđe Vojske Srbije i svu njihovu opremu. Stječe se dojam da je on nekakav teklić između predsjednika Milanovića i Vučića. Ne kažem da je to istina, ali dojam je takav, tim više što je Dodik političar kojega još jedino primaju Vučić, Putin i evo, Milanović i nitko više, on je pod svim mogućim sankcijama. Ovdje se postavlja pitanje jesu li njegovim dolaskom prekršene državne procedure, EU zakoni kao i pravila Schengenskog prostora. To nam oni trebaju reći, zaključila je Petrović.