BIH DNEVNI

ZASTRAŠUJUĆE: Asim Sarajlić priznao da ga je oslobodila SDA

Nekadašnji potpredsjednik SDA i dugogodišnji ključni ‘operativac’ Asim Sarajlić je prije nekoliko dana nepravomoćno oslobođen krivice za čuvenu ulogu u aferi ‘Asim’.

Zajedno sa smijenjenim šefom OSA-e Osmanom Mehmedagićem je preko telefona režirao poraz Semira Efenedića u utrci za čelnika sarajevske županijske organizacije SDA.

Skandalozno mešetarenje Sarajlića je snimano, a u javnost je pustio baš Efendić koji je nešto kasnije i napustio SDA.

Nezakonito prisluškivanje

Općinski sud u Sarajevu je pojasnio kako je prilsuškivanje bilo nezakonito pa prema tome ono nije moglo biti valjani dokaz na suđenju. Uzalud se mnogi pitaju kako je onda optužnica uopće mogla biti i potvrđena.

Možda je najbolji komentar dao aktulani čelnik SBiH Semir Efenedić rekavši da je suđenje bilo besmisleno i da je samo nepotrebno trošen novac i vrijeme. Efenedić je očigledno u startu bio svjestan da će čovjek s američke “crne liste” biti oslobođen.

Tragična i grozna spoznaja je da se na sarajevskim sudovima kao na tekućoj vrpci i ne ponekom urneku redom oslobađaju krivice visoki dužnosnici SDA, izuzev Amira Zukića nekadašnjeg Glavnog tajnika stranke kojega je Bakir Izetbegović očevidno gurnuo niz vodu.

Spasila ga SDA

Asim Sarajlić, sudionik mase sumnjivih poslova po Sarajevu, glavni lik u brojnim aferama se umjesto nekakavog makar i stidljivog pokajanja i grižnje savjesti uspio ogavno narugati cijelom društvu.

Zastrašujuće je bacanje balege po građanima BiH gadljivom porukom da društvo nije ništa bolje nakon “montaže” s prisluškivanjem i sudskog progona.

Zahvalio se obitelji, a iznad svih stranci. Čovjek pri toj frapantnoj zahvalnici nije niti trepuno. Ipak do kože je ogolio jezivu istinu. Dakle ništa drugo se ne može zaključiti nego da je SDA, čitaj Bakir Izetbegović, išupala Sarajlića od zatvorske ćelije.

Kadroviranje je najmanji Sarajlićev grijeh, on je na američkoj crnoj listi za korupciju i policija i tužitelji napokon moraju istražiti njegove višemilijunske pothvate, primjerice, u građevinarstvu. Prije nekoliko godina po Sarajevu se naglas pričalo kako su Asim Sarajlić i Amir Zukić, tada najviši dužnosnici SDA, tražili od menadžera jedne njemačke farmaceutske kompanije 250 tisuća eura za “nesmetani” prodor na naše tržište. Njemci su ostali zaleđeni i narvno odustali su od podmićivanja.

Sarajevsko pravosuđe

Oslobađajuća presuda Asimu Sarajliću je nova ljaga sarajevskom pravosuđu i ona je dodatno kompromitirala i ono malo povjerenja javnosti. I naivcima je sada napokon jasno zašto svi kriminalizirani dužnosnici SDA pod svaku cijenu zahtijevaju da se procesi vode baš na tim nižim sudovima, a ne na državnoj razini.

Iako je vrhuška SDA preko Osmice poklopila i disciplinirala dominantno i državno pravosuđe, županijska i općinska sudska instance je ipak sigurica.

Vječitom federalnom premijeru Fadilu Novaliću, nakon farse u slučaju Sarajlić ne silazi osmijeh s lica. Tko sada uopće ima iluzija da će Novalić sa ostalim akterima koji su pod optužbom da su maznuli od države 10,5 milijuna maraka, biti primjereno kažnjen.

Tko to zapravo i smije osuditi i grešnike s lažnim diplomama ili ubojicu mladića Dženana Memića? Napokon tko smije presuditi bošnjačkim generalima kojima se sudi za ratne zločine?

SDA je iznad svih i njezina duboka država je kandžama stegla većinu tužitelja i sudaca. Dok je tih okova zabluda je maštati o pravdi i pravnoj državi. J. S.