DNEVNI

Zastupnici ostali bez novca kojim su kupovali glasove

Zastupnici Skupštine Brčko distrikta ostali su bez budžetskog novca kojim su ranije kupovali glasove i financirali lokalna udruženja. Taj novac je preusmjeren za borbu protiv koronavirusa.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Skupština Brčko distrikta je ovogodišnji budžet usvojila u jeku pandemije izazvane koronavirusom. Kako bi osigurali novac za ublažavanje posljedica pandemije, zastupnici su se odrekli novca kojim su ranije financirali lokalna udruženja, čime su lakše dolazili do glasova na izborima.

Prilikom usvajanja budžeta zastupnici su prethodnih godina sami odlučivali kako će podijeliti dio novca i to su im omogućavali amandmani na budžet. Zastupnici vladajućih stranaka su preko amandmana godišnje trošili oko 11 milijuna. Taj novac su dijelili prema vlastitom nahođenju, a osim udruženja financirali su i vjerske organizacije te kapitalne projekte.

Predsjedavajući Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić kaže da ove godine zastupnici nisu trošili na ovaj način i da je institucijama novac potreban kako bi pomogle privredi i zdravstvu.

Na pitanje da li su se zastupnici protivili što ostaju bez novca, Kadrić kaže: „Tad je bila dramatična situacija. U tom trenutku niko nije, po mom sudu, usudio se da išta prokomentariše drugačije”.

Istraživanje koje je prošle godine objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je pokazalo da je dodjela grantova nevladinim organizacijama u Brčko distriktu unosan posao i za političare, koji tako kupuju glasove, i za predstavnike udruženja, koji javni novac troše kako žele.

Predstavnici udruženja su se razbacivali novcem građana – trošili su ga na sebe i prijatelje, nabavljali skupocjeni namještaj i opremu, a prilikom pravdanja manipulirali su računima. To su mogli činiti jer nijedna institucija u Brčko distriktu nije detaljno kontrolirala njihovo trošenje.

Nakon CIN-ovog istraživanja Tužiteljstvo Brčko distrikta počelo je istraživati ove zloupotrebe.

Budžet koji je usvojen krajem ožujka ove godine ograničio je potrošnju javnog novca.

VEZANO

Panciri u magacinu, policajci s glavom u torbi

urednik

Zenička vlada počastila svjetske trgovce rudama

urednik

Parlamentarci imuni na virus štednje

urednik