BIH DNEVNI

Zastupnici PD PSBiH traže ostavku ministra Košarca zbog obiteljskog nasilja

Zastupnici kluba oporbenih stranaka iz Republike Srpske, SDS-PDP-Lista za pravdu i red, u Predstavničkom domu parlamenta Bosne i Hercegovine, jučer su pokrenuli inicijativu za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca (SNSD) zbog obiteljskog nasilja.

U obrazloženju inicijative naveli su da je Sanja Stanković, bivša supruga ministra Košarca, javno svjedočila pred Istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamenta BiH o obiteljskom nasilju njenog muža, korupciji u pravosuđu, kao i odbijanju institucija da je zaštite.

To je, kako su istakli, eklatantan primjer kulture ignoriranja nasilja nad ženama koji sprovode institucije u BiH.

“Njena ispovijest budi osnovanu sumnju da ministar Košarac koristi poluge političke moći kako nadležne institucije ne bi reagirale”, naglašava se u pismu.

Zastupnici Kluba zastupnika SDS-PDP-Liste za pravdu i red su upozorili da je nasilje nad ženama u BiH rasprostranjeno i da ne nailazi na adekvatan odgovor institucija i društva.

„U žižu bh javnosti taj problem je došao brutalnim i svirepim ubojstvima u Gradačcu, čime crna serija, nažalost, nije zaustavljena, već je nastavljena ubojstvima žena u Živinicama i Sarajevu“, stoji u pismu.

Navodeći da je u posljednje dvije godine u BiH ubijeno više od dvadeset žena, u pismu se ističe da je analiza tih ubojstava pokazala da su institucije kojima su se žrtve obraćale “ostale nijeme na njihove vapaje i upozorenja”.

“To je jasan dokaz da je kultura toleriranja nasilja nad ženama rasprostranjena i da se moraju poduzeti hitne mjere na njenom eliminiranju”, ističe se u pismu.

Zastupnici kluba oporbenih stranaka u Parlamentu BiH su naveli da institucije u BiH imaju veoma mali kredibilitet kod građana, prije svega zbog slabog integriteta i moralnog kredibiliteta određenog broja ljudi koji ih predstavljaju.

Stoga potpisnici inicijative smatraju da Košarac, zbog povezivanja sa obiteljskim nasiljem, nije moralno prihvatljiv da bude na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i da vrši funkciju zamjenika predsjedavajuće Vijeće ministara BiH.

VEZANO

‘Osoba od povjerenja’ za pomoć ženama žrtvama nasilja

urednik

Cijelo društvo mora pokazati da neće tolerirati nasilje nad ženama

urednik

‘Ako ti padne na pamet napustiti me, završiti ćeš kao ona ženska iz Gradačca’

urednik