DNEVNI Mostar

Zbog čega su se posvađali predstavnici mostarskih Srba?

Jedinstvo srpskog naroda u Mostaru puklo je dvije godine nakon što su stranke sa srpskim predznakom uspjele osvojiti prvi mandat u Gradskom vijeću. Istupio je SNSD, čiji je aktuelni predsjednik upravo vijećnik i ujedno predsjednik Kluba Srba u Vijeću. Istražili smo šta su razlozi razlaza i je li ovim ugrožen rezultat na predstojećim izborima.

Nakon razlaza SNSD-a i ostatka političkih stranaka i udruženja koja okupljaju Srbe u Mostaru, mnogo optužbi na relaciji predsjednik gradskog SNSD-a – predsjednik Koordinacije. Predsjedniku Koordinacije Dušanu Goli zamjera se navodna nedosljednost, a Veliboru Milivojeviću – predsjedniku SNSD-a, navodni rad na svoju ruku u Gradskom vijeću Mostara.

“Koordinacija Srba već duže egzistira na način da praktično postoje dvije formulacije, te se predsjednik Koordinacije ponaša čas po jednoj, a čas po drugoj”, kaže Velibor Milivojević, predsjednik GO SNSD-a Mostara.

“Dvadeset i tri sjednice vijeća se nije sastao sa izbornom bazom koja ga je izabrala, sa dnevnim redom, da vidimo šta ćemo i kako ćemo po pitanju vitalnog nacionalnog interesa”, navodi Dušan Golo, predsjednik Koordinacije srpskog naroda Mostara.

Dio Koordinacije smatra da Milivojević u Gradskom vijeću odluke donosi pod mentorstvom političkih autoriteta izvan Mostara.

“Od onog momenta kada se čovjek opredjelio javno dići ruku i glasati za gradonačelnika iz reda hrvatskog naroda. Rekao sam gospodinu Dodiku i gospođi Brnabić: ‘Time ste nam odjeskli lijevu ruku'”, kaže Golo.

“Mi se nećemo složiti sa paušalnim ocjenama, sa neistinama izrečenim… Nećemo ići u bilo kakve demantije, jer se vodimo onim da ne nije važno šta se kaže, već ko kaže”, riječi su Milivojevića.

Da je Milivojević glasajući u Gradskom vijeću dosad uglavnom birao zajedno sa vijećnicima HDZ-a, primjetili su i u strankama opozicije. Tvrde da su za ravnopravnost Srba u prošlosti radili više od onih koji se predstavljaju kao “legitimni Srbi”.

“SNSD je postao samo plus jedna ruka HDZ-u u Gradskom vijeću Mostara i da ne štiti interese naroda za kojeg kaže da se zalaže. Smatram da se povratnici Srbi kao i svi drugi trebaju okrenuti građanskim strankama”, kaže Arman Zalihić, predsjednik Kluba SDP-a u GV Mostara.

Članovi ostalih političkih stranaka koje su dio Koordinacije srpskog naroda nisu željeli pred kamere, a sve što su nam u neformalnim razgovorima kazali je da je jedinstvo srpskom narodu potrebno i pred ovogodišnje Opće izbore u Bosni i Hercegovini.

Izvor: BHRT

VEZANO

Ugašen požar na mostarskom brdu Hum

urednik

U Mostaru otvorena izložba ‘Mir sa ženskim licem’

urednik

Pritvoren zbog tri pljačke u Mostaru

urednik