DNEVNI

Zbog ‘Trgovske gore’ BiH spremna ići do Strasbourga

Koordinacijsko tijelo BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore u Hrvatskoj, nadomak granice s BiH, je održalo prvu sjednicu te je formiran 21-člani ekspertni tim u kojem su predstavnici određenih institucija, ali i znanstvenici iz relevantnih oblasti. Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, precizirao je da će u tom timu biti i predstavnici entitetskih ministarstava, Kluba zelenih, Općine Novi Grad i Vlade USŽ-a te predstavnici nadležnih agencija. Ekspertni tim predvodi Emir Dizdarević, zamjenik direktora Državne regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, a članovi su predstavnici entitetskih ministarstva Svetlana Radusin i Sabina Šahman Salibegović, ispred Kluba zelenih Jasmin Emrić, načelnik Općine Novi Grad Miroslav Drljača, predstavnik USŽ-a, te znanstveni eksperti Neđo Đurić, Munir Jahić, Goran Trbić, Edin Delić, Dženan Ćerimagić, Kenan Mađić, Zvjezdan Karadžin, Zoran Vrače, Milan Orlić, Velibor Čurković, Natalija Samrdžić, Alfred Vidić, Jelena Marinković, Stipe Galić i Mirjana Miličević. “Vodili smo računa da to budu eksperti iz svih oblasti u prvoj fazi sukladno procedurama koje je definirao Zakon o Vijeću ministara BiH. Ja ću prijedlog odluke dostaviti Vijeću ministara na usvajanje i vjerujem da će biti usvojen. Istodobno smo razgovarali o konstituiranju pravnog tima i u naredna dva dana ćemo definirati strukturu. Prijedlog će za 10-15 dana biti dostavljen Vijeću ministara BiH“, rekao je ministar Košarac koji je apelirao na ministricu vanjskih poslova BiH da pokrene diplomatske aktivnosti s Hrvatskom kako bi bh. tim s vlastima susjedne Hrvatske obavio razgovore a naši eksperti bili intenzivno uključeni u rješavanje ovog pitanja od prvog trenutka i poručili da je to za BiH neprihvatljivo s aspekta zdravlja stanovništva, životne sredine i potencijalnog ugrožavanja Nacionalnog parka Una, ali i sigurnosnih izazova.

BiH mora biti uključena u iznalaženje rješenja

Ministrica prostornog uređenja RS-a Srebrenka Golić navela je da je, prema zadnjim saznanjima, Hrvatska prenijela aktivnosti na fond koji se bavi tom problematikom, a koji je raspisao javni poziv za izbor konzultantske kuće koja bi trebala izraditi studiju utjecaja na okoliš. No, taj poziv je, iz nepoznatog razloga, poništen. “Bude li namjera hrvatske vlasti i dalje ista, prilikom izrade studije moraju izvijestiti pogođenu zemlju, a to je BiH. Što oni dalje planiraju, ne znamo“, rekla je Golić. Na konstataciju da nas Hrvatska ne smatra pogođenom stranom, Golić je navela da će se time baviti međunarodni sudovi, poput onog u Strasbourgu.

“Nezamislivo je da se odlagalište nuklearnog otpada gradi pored zaštićenih područja. Ne odustane li Hrvatska od svoje nakane, slijei pravna bitka“, poručila je Golić.

Predstavnik Kluba zelenih Saša Magazinović stava je da, iako se o ovoj temi puno govori, do sada konkretnih aktivnosti nije bilo. “Nemam odgovor na pitanje zašto Predsjedništvo BiH do sada nije pokrenulo konkretne aktivnosti jer se ovo itekako tiče vanjske politike. Podsjetit ću da je nakon međunarodne konferencije, koju smo organizirali kao Zeleni klub, Predsjedništvo usvojilo niz zaključaka, među kojima i da će komunicirati s institucijama RH i da će se formirati pravni tim. To je bilo u ožujku prošle godine a nije ništa provedeno. Većina aktivnosti provedena je na inicijativu entitetskih te državnog ministarstva. Ja sam oporbeni poslanik, ministri su iz vladajuće pozicije, ali kada je ovo pitanje na dnevnom redu, ono mora biti mjesto dodira i suradnje sviju nas. Najznačajniji udio u ovom ima politka, ali bez struke ne može ništa“, poručio je Magazinović. I načelnik Općine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da je prekretnica bila konferencija koju je u ožujku 2019. organizirao Zeleni klubi jer se tada shvatilo da to nije samo problem Novog Grada, već cijele BiH.

Malo vremena

Istaknuvši da i građane Dvora u Hrvatskoj nitko ne uvažava a koji se , također, protive odlagalištu ne prostoru na kojem obitavaju, Drljača je iskazao uvjerenje da Hrvatska neće odustati jer ima malo vremena budući da u postojećem skladištu ima prostora za odlaganje do 2023. godine.

VEZANO

Bh. muzičari izveli pjesmu ‘Zemljo moja’

urednik

‘Glupi krediti’ za još veću bijedu i propast

urednik

Zbog Trgovske gore moguća tužba protiv Hrvatske u Haagu

urednik