DNEVNI

ŽELJKO KOMŠIĆ: Ruska jedinica ne treba više dolaziti

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u izjavi za javnost ističe nekoliko bitnih činjenica vezanih za dolazak ruske vojne jedinice koja je, navodno, već izvršila dezinfekciju bolničkih kapaciteta u Banja Luci, te za pokušaj da ista jedinica obavi sličan posao u bolnici u Mostaru.

“Svaki klinički centar, ako nije sam u mogućnosti obaviti dezinfekciju svoga prostora, može angažirati firmu ili firme koje se bave takvim poslovima. Potpuno sam siguran da su klinički centri u Banja Luci i u Mostaru i ranije angažirali takve firme koje efikasno mogu obaviti taj posao“, navodi je Komšić te, u slučaju da navedene službe ili firme nisu u mogućnosti taj posao obaviti, iste te kliničke centre upućuje na jedinicu ABHO zaštite Oružanih snaga BiH, koje takav posao mogu obaviti čak i bolje od navedene jedine ruske vojske. “Također, siguran sam da ove činjenice znaju i oni koji su pozivali jedinicu ruske vojske kao navodnu pomoć u borbi protiv koronavirusa. Sve ovo, naravno, otvara i pitanje koji je stvarni cilj pozivanja i dolaska ruske vojne jedinice u BiH i to baš u Banja Luku i Mostar, kada u BiH postoje i firme i vojne jedinice koje taj posao mogu obaviti i brže i efikasnije“, dodaje on.

O načinu njihovog prvog ulaska u BiH te o proceduri na granici BiH prilikom izlaska te jedinice iz zemlje i povratka iste u Srbiju, dodaje ovaj član Predsjedništva BiH, informaciju može dati Granična policija BiH.

“Obzirom da je prisutstvo ove jedinice ruske vojske na prostoru naše zemlje potpuno nepotrebno i obzirom da je ta jedinica pozivana u BiH iz sasvim drugih razloga od onih koji su javno navedeni, te da je riječ o jednoj vrsti, kako to vole reći vojnici i obavještajci, aktivnosti tzv. specijalnog, psihološkog djelovanja, smatram da ista, niti je trebala dolaziti u BiH, niti se treba ponovo vraćati. Kao član Predsjedništva BiH želim javno reći da sam apsolutno protiv ovakvih aktivnosti na prostoru BiH“, poručuje Komšić.

VEZANO

Počele prijave za 45. Mostarski teatarski festival

urednik

MOSTAR Srbi će se sami boriti za svoje interese

urednik

Zrinjski: ‘Šanse u finalu podjednake’

urednik