DNEVNI

ŽELJKO KOMŠIĆ: Ruska jedinica ne treba više dolaziti

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u izjavi za javnost ističe nekoliko bitnih činjenica vezanih za dolazak ruske vojne jedinice koja je, navodno, već izvršila dezinfekciju bolničkih kapaciteta u Banja Luci, te za pokušaj da ista jedinica obavi sličan posao u bolnici u Mostaru.

“Svaki klinički centar, ako nije sam u mogućnosti obaviti dezinfekciju svoga prostora, može angažirati firmu ili firme koje se bave takvim poslovima. Potpuno sam siguran da su klinički centri u Banja Luci i u Mostaru i ranije angažirali takve firme koje efikasno mogu obaviti taj posao“, navodi je Komšić te, u slučaju da navedene službe ili firme nisu u mogućnosti taj posao obaviti, iste te kliničke centre upućuje na jedinicu ABHO zaštite Oružanih snaga BiH, koje takav posao mogu obaviti čak i bolje od navedene jedine ruske vojske. “Također, siguran sam da ove činjenice znaju i oni koji su pozivali jedinicu ruske vojske kao navodnu pomoć u borbi protiv koronavirusa. Sve ovo, naravno, otvara i pitanje koji je stvarni cilj pozivanja i dolaska ruske vojne jedinice u BiH i to baš u Banja Luku i Mostar, kada u BiH postoje i firme i vojne jedinice koje taj posao mogu obaviti i brže i efikasnije“, dodaje on.

O načinu njihovog prvog ulaska u BiH te o proceduri na granici BiH prilikom izlaska te jedinice iz zemlje i povratka iste u Srbiju, dodaje ovaj član Predsjedništva BiH, informaciju može dati Granična policija BiH.

“Obzirom da je prisutstvo ove jedinice ruske vojske na prostoru naše zemlje potpuno nepotrebno i obzirom da je ta jedinica pozivana u BiH iz sasvim drugih razloga od onih koji su javno navedeni, te da je riječ o jednoj vrsti, kako to vole reći vojnici i obavještajci, aktivnosti tzv. specijalnog, psihološkog djelovanja, smatram da ista, niti je trebala dolaziti u BiH, niti se treba ponovo vraćati. Kao član Predsjedništva BiH želim javno reći da sam apsolutno protiv ovakvih aktivnosti na prostoru BiH“, poručuje Komšić.

VEZANO

HDZ BiH otvorio izbornu kampanju u Mostaru

urednik

Brojne zakonske prepreke za eksproprijaciju zemlje južno od Mostara

urednik

Cvijeće i svijeća za ubijenog Islama Ahmetovića

urednik