DNEVNI OSTALI SPORTOVI

ŽELJKO MAVROVIĆ UVJEREN: ‘Da sam jeo meso, pobijedio bih Lennoxa Levisa’

Da sam bio prilagođeniji, da sam konzumirao crveno meso, pobijedio bi Lennoxa Lewisa i osvojio naslov, kazao je bivši hrvatski boksač Željko Mavrović za službenu stranicu Sport kluba.

Mavrović je 26. rujna 1998. godine u američkom gradu Uncasvilleu boksao za naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji verzije WBC protiv Britanca Lenoxa Lewisa i izgubio na bodove. Bio je to meč koji je definirao njegovu karijeru, sudar divova koji ga je, da je pobijedio, mogao odvesti u neslućene visine.

– U tom meču trebala mi je sirovost i gruba eksplozivnost, no nisam je tada imao i to me koštalo i pobjede. Lenox je pričao pohvalno o tom meču, a i jedan njemački novinar je rekao da braće Kličko ne bi bilo da je Željko ostao u ringu. Znam da zvuči prepotentno, ali takav je osjećaj da to možeš. O tome je govorio i Muhammad Ali, kazao je Mavrović, koji još uvijek ne može zaboraviti taj meč.

– Razgovaram o njemu svakodnevno. Ljudi se sjećaju meča i pitaju za sedmu rundu pa se krene u širi razgovor. Meč koji je moj najznačajniji i najveći u karijeri, a tada sam preforsirao svoje tijelo i u 29. godini nisam više bio sposoban vratiti se boksu. Lewis me spominjao i kasnije i nikad nije potcjenjivao ono što sam u tom meču napravio. Samim tim mogu bit zadovoljan tim dvobojem. Susretao sam se Lewisom nekoliko puta u prolazu, ali ne na duže vrijeme. Odmaknuo sam se od boksa odmah i u poduzetničkim vodama se izolirao od sporta i boksa. Nije me bilo u tim krugovima, kazala je Šaka sa Srednjaka, koji žali za sedmom rundom.

– Boksački bih napravio drugačije i znao to iskoristiti i završiti meč. No, sve postoji s nekim razlogom za tvoj osobni rast, rast kao čovjeka. Pitanje je što bi bilo da sam ga nokautirao i da sam bio prvak. Kako bih se ponašao, bih li bio nešto što sad nisam, teško je reći. Mnogima je žao koji su navijali za mene i meni samom još više, ali vjerujem da je sve s razlogom.

Mavrović je nakon meča za naslov prekinuo karijeru, pokušao se vratiti u prosincu 2012., ali je odustao zbog napuklog rebra. Prema anketi Sportskih novosti proglašen za najboljega sportaša Hrvatske 1995. i 1997. godine.

VEZANO

MIKE TYSON: Osjećam se nezaustavljivo

urednik

Adnan Ćatić osuđen na tri godine zatvora

urednik

Fury – Wilder: Sigurno neće boksati bez publike

urednik