BIH DNEVNI Posao

Životni troškovi skaču u nebo, a plaće i mirovine i dalje male

Od ukupno 815.590 zaposlenih osoba njih 421.743 ima prosječnu plaću oko 700 maraka

Piše: Dragan Bradvica

Iako se narodi i žitelji Bosne i Hercegovine redovno više bave ideološkim i političkim pitanjima, a onim egzistencijalnim očito ne dovoljno svima je na kraju dana ipak najvažnije koliko ima novca u novčaniku i kakav im je standard.

Upravo zbog toga je uzalud bilo kome pojašnjavati kako su određeni ekonomski pokazatelji ohrabrujuću ukoliko to žitelji ne osjete u vidu povećanog zapošljavanja i većih plaća i mirovina.

Cijene najosnovnijih životnih namirnica tijekom ove godine skočile su u nebo, a BiH još uvijek ekonomski nije ni blizu onoga stanja kakvo je bilo prije izbijanja pandemijekoronavirusa. Ako znamo da ni to stanje nije bilo bajno, jasno je kako se u 2020. i 2021. srozao životni standard u našoj zemlji.

Male plaće

Tome u prolog idu i konkretne brojke. Naime, sindikalna potrošačka korpa za četveročlanu obitelj kreće se oko dvije tisuće maraka mjesečno, a malo koja obitelj u kojoj rade oba supružnika ima sreću da u kuću donese toliku količinu novca.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH najviše zaposlenih i dalje imamo u prerađivačkoj industriji gdje radi 165.604 osoba, a prosječna plaća im je 748 maraka. ‘trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala’ zapošljava 146.864osoba a prosječna plaća ima je 728 maraka. U oblasti građevinarstva radi 41.942 osoba, prosječna plaća je 680, u ‘djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane’ zaposleno je 35.868 osoba, prosječna plaća je 584 marke, ‘administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti’ 16.857 osoba, prosječna plaća iznosi 675 maraka, ‘umjetnost, zabava i rekreacija’ zapošljava 14.608 osoba, a prosječna plaća iznosi 716 maraka.

Prema tome, u pobrojanim djelatnostima radi ukupno 421.743 osobe a prosječna plaća im je oko 700 maraka. Ukoliko znamo da u BiH ukupno radi 815.590 osoba, jasno je kako više od pola radi za iznose gore navedene. Prevedeno na životni standard bh. žitelja, to znači kako bi u jedno četveročlanu obitelj mjesečno trebale doći čak tri takve plaće tek kako bi se guralo od prvog do prvog.

Životni standard u BiH

A o malom životnom standardu u BiH nedavno su jasno ukazivali i podaci Eurostata. BiH je po razini ekonomskog blagostanja istina porasla na 43 posto prosjeka Europske unije sa 41 posto koliko je iznosila 2019., ali i dalje u biti tapkamo u mjestu jer svi drugi rastu mnogo brže.

Usporedbe radi, po ovom parametru ispod nas je tek Albanija koja je na razini od 40 posto EU prosjeka. Od ostalih zemalja regije, najbolje stoji Slovenija koja je na 80 posto europskog prosjeka najbolje rangirana među zemljama regije, slijede Hrvatska sa 67 posto, Crna Gora sa 61 posto, Srbija sa 52 posto i Sjeverna Makedonija sa 44 posto europskog prosjeka.

Nadalje, u okviru iste analize, agencija objavljuje i BDP po stanovniku izražen u standardu kupovne moći, kako bi se na pravi način uzele u obzir razlike u cijenama između država. BiH je i prema ovom indikatoru, sa 33 posto EU prosjeka na pretposljednjem mjestu, ispred Albanije koja ima 31 posto. Slovenija je sa 89 posto EU prosjeka najbolje rangirana zemlja regije, a slijedi je Hrvatska sa 64 posto. Crna Gore je po ovom kriteriju mjerenja blagostanja, na 46 posto prosjeka EU, Srbija na 43 posto, a Sjeverna Makedonija na 38 posto prosjeka EU.