BIH DNEVNI

ZNA SE TKO JE ŠEF Jedni postavljaju uvjete, drugi ih sve isporučuju

Dodik omalovažava Schmidta i Murphyja i u travnju tjera strane suce iz Ustavnog suda BiH. Nikšić gleda u pod i šuti

Piše: Dragan Bradvica

[email protected]

Vladajuća koalicija na sastanku održanom u četvrtak dogovorila se kako će se možda dogovoriti oko tri, četiri tzv. europska zakona. Slično kako je to bilo i do sada nakon sastanaka uvijek je glavna riječ – možda.

Navodno će radna tijela vladajućih stranaka raditi na usuglašavanjima, onda će ponovno za stol lideri stranaka, a tek onda bi sve trebalo na Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarnu skupštinu BiH. Naravno, ukoliko ponovno ne svjedočili blokadama. Dakle,  dogovor je sličan onome kakav nam je i put ka Europskoj uniji – možda, nekada.

Ali ono što nije možda, nego je notorna činjenica potvrdilo se to je pravi šef BiH, a naročito sarajevske ‘trojke’ (SDP, NiP, NS) – predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik.

Infantilna ‘trojka’

Naime, on je nakon sastanka u društvu čelnika HDZ-a BiH Dragan Čovića i lidera SDP-a Nermina Nikšića najprije (ponovno) pošteno omalovažavao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta i veleposlanika SAD u BiH Michaela Murphyja. Očekivano Čović nije imao nikakve reakcije, ali simptomatično je kako je to i Nikšiću, kako se barem čini, sasvim normalno jer niti on nije imao bilo što kazati na sve to. Tako prvo Dodik šalje jasnu ucjenu.

– Ništa nema da nameće lažni visoki predstavnik koji se ovdje šepuri po Sarajevu i ukoliko on išta učini onda nema europskog puta u BiH, kaže Dodik, a Nikšić šuti.

Ali Nikšić nema ništa reći i na mnogo važniju temu za sve narode i žitelje naše zemlje – Ustavnom sudu BiH. Naime, Dodik više nego jasno i rezolutno najavljuje kako će se novi zakon o Ustavnom sudu BiH naći na dnevnom redu u travnju, kada očekuje i njegovo usvajanje.

– (…) On podrazumijeva i suglasnost koju smo danas dali – da se u travnju stavi na stol zakon i izboru sudaca u Ustavnom sudu BiH. On će u travnju biti u struktura, nećemo sada da ga opterećujemo, kaže Dodik.

Poanta je jasna – nekoliko zakona će Dodik pustiti, ali onako kako ih on i Čović vide (ponajprije tehničke izmjene Izbornog zakona BiH kako ih ne bi nametnuo Schmidt), a to opet pak znači bolje ništa i ne usvajati nego da stvari idu u još gorem smjeru, a onda će ‘trojka’ put Bakinaca i Mostara s novim darovima. A oni su protjerivanje stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH i Izborni zakona BiH bez ikakvih izmjena Ustava BiH.

S obzirom kako Nikišić na konferenciji za medije ne smije ni zucnuti kada o ovome govore Dodik i Čović jasno je kako je ‘trojka’ spremna na apsolutno sve samo kako bi ostali u toliko željenim foteljama.

Nemaju politički kapacitet

Bukvalno još jučer su iz ‘trojke’ poručivali kako je Ustavni sud BiH ‘crvena linija’ koju ni u kom slučaju neće prelaziti. Ali, kako se radi o ljudima kojima moral i principi u politici ne znače apsolutno ništa (pratite što su govorili prije Općih izbora 2022., a što rade nakon toga) onda od njih ništa i ne možete iznenaditi.

Jedini problem koji mogu imati jeste implementacija – stav američke administracije po svim ovim pitanjima je jasan i u mnogome se kosi s onim na što ‘trojkaši’ pristaju, a i oporba ima mehanizme da u Domu naroda PSBiH sve ovo zaustavi (‘trojka’ nema politički kapacitet za bilo što niti izbliza dovoljno ruku, jer dvije trećine bošnjačkih glasova ostalo je u oporbi).

Svojim (ne)politikama gube podršku međunarodnih sponzora bez čijih makinacija vlasti ne bi vidjeli nikada, a podrška kod bošnjačkog naroda im je bila mizerna u najboljim danima. Ipak, za ‘trojkaše’ je zov fotelja, funkcija, uhljebljivanja jači od bilo čega na planeti pa ostaje vidjeti na koji način će se rasplesti ova priča.  

VEZANO

Schmidt: Nije isključeno novo korištenje Bonskih ovlasti

urednik

Vlada RS-a podržala biznis Igora i Gorice Dodik sa 370 tisuća maraka

urednik

Čović, Nikšić i Dodik formirali tim za pripremu izmjena Izbornog zakona

urednik