DNEVNI ONLINE+

Znate li u kojim zemljama nema nijednog slučaja koronavirusa?

Iako je zarazio više od tri milijuna ljudi širom svijeta, još uvijek postoje 34 zemlje i teritorije koje nisu prijavile nijedan slučaj novog koronavirusa.

Tu spadaju Komori, Lesoto, Tadžikistan, Turkmenistan i male udaljene otočne države u Tihom oceanu, kao što su Nauru, Kiribati i Solomonska ostrva.

Do 20. travnja, 213 zemalja i teritorija od 247 ukupno priznatih od Ujedinjenih nacija zabilježilo je barem jedan slučaj slučaj Covida-19. Od toga je 186 imalo lokalni prenos, gdje se virus proširio unutar zajednice. U najmanje 162 zemlje je bilo smrtnih slučajeva.

Međutim, to što neka država nije prijavila zaražene slučajeve ne znači da ih nije bilo, piše Reuters.

Na primjer, Sjeverna Koreja nije prijavila nijedan slučaj koronavirusa, ali graniči s Kinom, Rusijom i Južnom Korejom, sve zemlje koje imaju veliki broj slučajeva, što znači da je virus možda ušao i u tu tajnovitu državu.

Neki se trendovi mogu uočiti ako se posmatra širenje koronavirusa po regijama. Azija je imala otprilike dva velika talasa prenosa preko granice, dok su u Europi mnoge zemlje počele izvještavati o slučajevima zaraze u sedmici od kraja februara.

Činilo se da su se Latinska Amerika i Afrika spasile od koronavirusa u siječnju i veljači, prije nego što se brzo proširio na oba kontinenta u ožujku.

Pet zemalja i teritorija uspjelo je da se riješi virusa nakon što su prijavile slučajeve zaraze. To su Angvila, Grenland, karipska ostrva Sent Barts i Sent Lucija i Jemen.

Nijedna od tih zemalja nije prijavila smrtne slučajeve i nemaju trenutno aktivne infekcije, a prethodno zaraženi su se potpuno oporavili.

VEZANO

U Federaciji BiH samo četiri nova pozitivna na Covid-19

urednik

Švicarci osmislili novu metodu kojom će otkrivati nova žarišta koronavirusa

urednik

HNŽ: Još jedan dan bez zaraženih

urednik