DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Poraz od Posušja šok, slijedi istinski izazov

‘Europa ne donosi Europu, nego je donosi naša domaća liga’. Riječi Krunoslava Rendulića koje su jasne da ne mogu biti jasnije, a koje bi posebno važno trebale zvučati ovog tjedna.

Pauza je ostala iza, Zrinjski se vratio u dvostruki kolosijek, s tim da će prvi puta igrati i jesen u Europi. Velika je to distrakcija, detalj koji odvlači pozornost od onog glavnog, domaćeg natjecanja, a ovog je tjedna Plemićima donio duel s Posušjem (sinoć) te će donijeti okršaj sa Sarajevom iduće subote. A onda dolazi i ta europska jesen, najprije domaća utakmica sa AZ-om – idućeg četvrtka Pod Bijelim brijegom. Da, Rendulić je Plemićima rekao da ‘Europa ne donosi Europu’, ali u kojoj su mjeri njegove riječi shvatili ozbiljni, vidjet ćemo ovog tjedna.

Žestok ritam

Zrinjski ne bi trebao biti potrošen. Jer tek je početak sezone. Ali treba znati da je ekipu nedavno pokosila stomačna viroza, da su se pojedini igrači oporavljali pet-šest dana, da svi nisu na optimumu. A kao takvi, mogli bi biti ranjivi, posebno u zgusnutom ritmu pred njima. Sinoć su igrali s Posušjem, u subotu će na Koševo, a u onaj tamo četvrtak ugostit će AZ Alkmaar. Tu neće biti kraj žestokim naporima, jer će vikend nakon toga Mostarci gostovati Igmanu, a u srijedu 27. ovog mjeseca s druge strane terena na Tušnju naći Tuzla (zaostala utakmica 2. kola)…
Ukratko, rujan će biti naporan, a ni listopad neće biti ništa manje zahtjevan… iako će donijeti i drugu reprezentativnu pauzu, novu priliku za predah.

Sarajevo opet cilja najviše, ali…

No, da ne idemo previše daleko – fokusirat ćemo se na prvu nadolazeću utakmicu. A ona se savršeno uklapa u Rendulićevu konstataciju s početka teksta. Dakle, Plemstvo u subotu čeka gostovanje lideru Sarajevu. Sarajevu koje uvijek cilja najviše, bez obzira je li u stanju gađati visoko ili ne.
Trenutna forma Bordo tima, koja je važila u periodu uoči minule pauze, ukazuje na određenu stabilizaciju koja je uslijedila dolaskom novog stratega Simona Rožmana, ali i dalje se osjeti nestabilnost. Tako je nakon tri vezane pobjede Posušje, Tuzla, Velež), Bordo tim u Gabeli spasio samo bod (2:2), s tim da se treba podsjetiti da su zbog ozljeda/bolesti izostali neki vrlo važni igrači poput Ziljkića, Trake, Penerande…

Poraz na Barama

Kako god bilo, to Sarajevo je dosad pokazalo želju, volju da napreduje, da se vrati u borbu za naslov, a tamo će se najprije morati suočiti – sa Zrinjskim. Zrinjskim koji je u zadnjih šest međusobnih duela svezao pet pobjeda, a onda u travnju bio poražen (2:3) kod kuće, odnosno na čitlučkim Barama koje su proljetos bile dom Plemićima na čijem se zdanju Pod Bijelim brijegom postavljao hibrid.
Taj se poraz dogodio nakon 14 proljetnih pobjeda, nakon 26 vezanih pozitivnih ishoda… a bio je to po mnogočemu specifičan susret, donekle izvađen iz konteksta – jer Plemstvo je bilo na korak od naslova, pomalo i umorno od bjesomučne jurnjave za pobjedama, a Sarajevo žestoko u borbi za Europu, koju je na koncu i izborilo.

AZ u mislima

Ovog puta Sarajevo i Zrinjski igraju u zoru nove sezone, rekli bismo da se uštimavaju – Bordo tim ispituje svoje mogućnosti, Plemići pokušavaju prokljuviti kako snage efektno podijeliti na prvenstvo i Europu. Pod pretpostavkom da se Sarajevu lakše fokusirati, što sigurno jeste tako jer će u Zrinjskom razmišljati i o AZ-u, mogao bi to biti derbi u kojem obje strane možda neće biti maksimalno unutra, ali mogu li si to u Zrinjskom dopustiti? Imaju li taj luksuz?
Ako će živjeti po Rendulićevom motu, odgovor je – ne. Morat će biti maksimalni i ove subote, a bude li zaista tako, bez obzira na ishod, u Zrinjskom će sigurno biti zadovoljni. Past će im kamen sa srca. Jer će uvidjeti da su i dalje u sedlu, da prate ono što si je klub zadao u ambicioznim planovima.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

Standings provided by Sofascore
VEZANO

PROBLEMI SE GOMILAJU: Do Borca je to bio vezni red, sada je i napad

urednik

Velež: Najviše pokazali protiv najjačih

urednik

Velež: Iz ‘izuzetno ružne’ utakmice izvukli puni plijen

urednik