DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Dobar znak ili rezultat koji može zavarati?

Pobjeda 3:1 nad Hajdukom na Poljudu kao zagrijavanje za Široki na Pecari? Zvuči ohrabrujuće, ali gdje smjestiti ovaj rezultat u kontekstu ovotjednog početka nove sezone Premijer lige?

Reći će to svi i u Zrinjskom, da nije isto pobijediti u prijateljskoj i prvenstvenoj utakmici… bez obzira tko bio s druge strane. I stvarno je tako. Jer bez obzira što je to s druge strane bio Hajduk na Poljudu, tih 3:1 (dva gola Bilbije, jedan Mašića) neće u arhivu otići kao tri boda. jer prvu priliku osvojiti bodove, Zrinjski će imati idućeg vikenda na širokobriješkoj Pecari, gdje kreće nova, jubilarna 20. kampanja Plemića u zajedničkoj Premijer ligi. Jasno, sada svi želimo znati – koliko je dobar ovaj Zrinjski?

Nešto može otkriti startna postava s Poljuda i zamjene. Kukić, Ćorluka, Jakovljević, Magdić (46′ Zlomislić), Barišić, Bekić (90′ Čoko), Kamenar (74′ Savić), Bašić (46′ Gadže), Tičinović (74′ Malekinušić), Juranović (81′ Škrijelj) i Bilbija (74′ Mašić), igrači su koje je šef struke Sergej Jakirović koristio protiv Splićana. Solidna postava koja teško da može izgledati bolje. Nešto mogu otkriti i strijelci protiv Hajduka, to da je Nemanja Bilbija u solidnoj dobroj formi (pogodak na Poljudu bio mu je četvrti u pripremama, a dvije je utakmice preskočio), da je Anes Mašić s klupe spreman dati svoj obol. Ali što svi ovi podaci u kombinaciji govore o Mostarcima? Da imaju iskristaliziranu udarnu postavu i da su ubojiti?

S takvim zaključcima ne bi trebalo brzati. Jer bio je to, opet ponavljamo, samo prijateljski susret. I to dosta motivirajući… iako se na Poljudu očekivalo više od 3.000 gledatelja. Pa ipak, bolje da je u generalnoj probi ostvarena pobjeda nad renomiranim protivnikom, nego da nije. Samo sada će Jakirović morati malo spustiti loptu na zemlju, upozoriti igrače na tu neugodnu tradiciju na Pecari… a ona se vuče već više od par godina. Točnije, više od njih pet.

Zadnju pobjedu na Pecari Zrinjski je zabilježio u ožujku 2016. godine… a bila je to ona epska utakmica o kojoj je brujala regija, koju je Zrinjski nakon preokreta dobio 4:3. Uslijedio je zatim niz od devet Hercegovačkih derbija na Pecari bez poraza Širokog… Širokog koji je dva zadnja obračuna sa Mostarcima, oba na svom terenu, dobio. Ukupno je u tom periodu Zrinjski u četiri navrata izvukao po bod, dok je Široki upisao tri prvenstvene i jednu Kup pobjedu. Donekle zanimljivi podaci, ali treba se zapitati i koliko oni znače ovom novom, dosta izmijenjenom Zrinjskom? Odgovor bi trebao biti kratak i jasan, a glasi: ‘Pokazat će vikend na Pecari.’

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

PL: Zrinjski podigao pehar, Borac u Europi, Sarajevo fokus usmjerilo na Velež

urednik

Zrinjski: Savršen oproštaj od skoro savršene domaće kampanje

urednik

Zrinjski: Novi treći vratar izvan fokusa, ipak slijedi žestoki ritam

urednik