DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Fokus je na Europi!

Šerif je brzo zaboravljen, jer – brzo se dogodila Tirana. Tirana koje će se Pod Bijelim brijegom rado sjećati, s tim da se tih osjećaja sjete Plemići moraju brzo riješiti. Jer već idućeg tjedna u Mostar dolazi novi europski protivnik. San o europskom iskoraku još živi.


Zrinjski je u 3. pretkolu Konferencijske lige. Ako želite i tako – zasluženo. Jer Tirani je u dva susreta zabio četiri, a primio dva komada. Razlika se u oba duela, a posebno ovom svježijem mostarskom itekako vidjela, ali uživati u tom osjećaju Mostarci neće moći predugo. Jer za vikend su opet na terenu, u nedjelju protiv Leotara, a onda im dolazi ono važnije – domaća utakmica s kazahstanskim Tobolom.

Sve išlo po planu

Sve je išlo po planu. Janković je lijepim golom načeo Albance u 25., Tičinović u 36. podigao prednost na 2:0… nakon čega se donekle mogla dozvoliti nesmotrenost u vidu pogotka Tirane (Ismajlgeci, 51.).  Pa ipak, da to ne bi otišlo u neizvjesnu završnicu, Ćuže je u 80. pogodio za 3:1, da bi Xhixha u 83. zabio za konačnih Zrinjski 3 – Tirana 2. U utakmici u kojoj je Nemanja Bilbija, najvažnija figura među Plemićima, igrao načet, s bolnim nožnim palcem…
– Jako teška i zahtjevna utakmica. Mi smo izbacili jednu jako dobru momčad, ocijenio je poslije prolaza dalje šef struke Sergej Jakirović.
– Nismo htjeli braniti 1:0 iz prve utakmice, nego što prije zabiti gol. Fantastično smo odigrali prvo poluvrijeme. Može to biti još bolje, ali vjerojatno nas sputa pritisak, nervoza, dodao je šef Plemstva pa prokomentirao dva primljena gola. – Ne treba nam taj nijedan gol, ovo je Europa. Možda te to u Ligi ne kazni, ali u Europi se svaka sitnica kažnjava.

Sve jači i jači

Na kraju je ispalo da je Zrinjski bio toliko bolji da si je mogao dopustiti i dva obrambena ‘blackouta’… fokus ponekad izblijedi, to je tako. Ali ipak, najvažnije je da je fokus na cjelokupni kadar – ostao izoštren. A to je tako u slučaju Zrinjskog koji ove sezone, rekao je to Jakirović bezbroj puta, u Europi želi nešto napraviti…
– Nama je sad fokus Europa, želimo nešto napraviti u toj Europi. Vidjet ćemo dokle ćemo dogurati. Svjesni smo da svi oko nas rastu i možda se gleda podcjenjivački na te ekipe, ali ja znam dobro koliki su budžeti tih klubova. Svaka ova pobjeda, svaki nastup u Europi, čini nas jačim. Malo da vidimo da i drugi igraju nogomet… a u prvenstvu naravno u nedjelju dočekujemo Leotar i naravno da želimo pobjedu, poručio je Jakirović, tako se u trenutku prešaltavši na idući izazov koji možda nije primaran u ovom trenutku, ali jasno da će rezultat iz te utakmice itekako utjecati na smjer razvoja daljnje kampanje.

Fokus se prešaltava na Leotar, a onda…

Očekuje se da će Plemstvo Pod Bijelim brijegom protiv Leotara krenuti u nešto izmijenjenom sastavu u odnosu na Tiranu, ali to će sigurno opet biti ozbiljan Zrinjski – kao što je bio ozbiljan i onaj koji je u prvenstvu krenuo domaćim porazom od Želje 1:2, kada krivicu nije trebalo svaliti na sastav, nego na problematičnu realizaciju. Ali kako god bilo, kako god bude, Jakirović i društvo uvelike su fokusirani na svaki idući korak, najprije na Leotar… s tim da se teško, vrlo teško oteti dojmu i pričama o protivniku koji u Mostar stiže idućeg četvrtka.
– Jako je teško, ali mi smo na stazi prvaka. Znači, mi ne igramo s četvrtim iz Mađarske, Turske, Slovačke, nego s prvacima, a to su ekipe koje su u prvenstvu ostvarile 70 posto pobjeda. Ti ljudi, igrači, su navikli da pobjeđuju. Ja se ne slažem da je to lagano, nećemo mi Tobol podcijeniti, poručio je Jakirović u svojevrsnoj borbi protiv euforije koja se još nije rasplamsala da razine na kojoj ju je nemoguće kontrolirati… a to može biti samo dobro po Zrinjski. Po Zrinjski i njegov san da izbori skupine. Nešto o čemu se još pametno šuti, ali jasno da se u klubu svi potajno nadaju tom povijesnom iskoraku.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Mostarski derbi: Možemo li se nadati najgledljivijem okršaju za dugo vremena?

urednik

Velež: Na pola koraka do prvog finala Kupa poslije 1989.

urednik

Velež: Blagojević je opet Rođeni

urednik