DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: I, što se promijenilo?

Frane Maglica, Mario Ćuže, Filip Brekalo, Petar Sučić, Nikola Mandić i Matej Senić. To su novi igrači Zrinjskog, igrači od kojih se možda ne očekuje da naprave dar-mar i odmah izbore mjesto u startnoj postavi, no na stranu priče – koji je trenutno njihov status?

U Zrinjskom su prošle sezone u Premijer ligi ponovno ispisali knjigu rekorda. I samo je to dovoljno da vam dočara koliko je to kvalitetna ekipa bila. No kako to nogomet zahtjeva, kako je sasvim normalno, Zrinjski je ovog ljeta, posebno zbog povratka na euro-scenu nakon godine izbivanja, morao izvršiti određene promjene u kadru. Došlo je šest novih igrača za koje se zna što trebaju igrati, na kojim pozicijama, no pitanje je – koliko će oni te svoje uloge nadolazeće sezone upražnjavati? Odnosno, koliko se i je li se udarna postava Zrinjskog uopće promijenila.

Udarna postava

Kada bi navijača Zrinjskog netko probudio sada, u pola noći, i tražio od njega da nabroji prvih jedanaest – taj bi vjerojatno rekao: Čondrić, Ćorluka, Barišić, Jakovljević, Memija, Zlomislić, Savić, Tičinović, Kamenar, Jukić, Bilbija. Manje-više, svaki bi zagriženjak to ovako složio, s mogućim oscilacijama od maksimalno dva igrača. No, hoće li ta neka udarna postava ostati nepromijenjena?
Promjena se zapravo već dogodila. Jer Ivan Bašić treba put Rusije – Zrinjski transfer još nije obznanio, jer ‘pare nisu legle’, ali trebalo bi da je to gotov posao. Trebalo bi biti da je Zrinjski već ostao bez značajne karike, a to će otvoriti prostor za novake, konkretno – za jednog od njih.  

Sučić u fokusu

Riječ je o Petru Sučiću. Zrinjski je ne tako davno prodao Dinamu, a Dinamo ga nakon što je ukinuo B momčad vratio na posudbu Pod Bijeli brijeg. Osamnaest mu je godina, tip je igrača poput Bašića, s tim da je Bašić vrlo brzo prošao put od nebrušenog do istinskog nogometnog dijamanta i tako riješio dileme ‘je li on taj ili nije?’ Da, Sučića u Zrinjskom znaju, ali tek trebaju vidjeti kako se ovaj snalazi u prvom timu. Naznaku da se osjeća kao kod kuće dao je protiv Varaždina, gdje je sa Frankom Sabljićem po desnoj strani izveo sjajnu akciju iz koje je Sabljić lijepo zabio, ali trebat će toga još pokazati – u kontinuitetu. U Zrinjskom vjerojatno ne očekuju novog Bašića, ali radovat će se njegovom napretku.

Razvojni

– Doveli smo što smo htjeli, ali mislim da nas treba biti više da pokrijemo sve pozicije, za slučaj nenadanih situacija, izjavio je šef struke Sergej Jakirović koji je i ovog ljeta dobar dio fokusa bacio na te mlade igrače u razvoju.
Tu treba uvrstiti lijevog beka Filipa Brekala koji bi s obzirom da je prošle sezone za Široki odigrao 24 utakmice trebao dobiti šansu na lijevom krilu, gdje su i Bekić i Memija imali problema s ozljedama. Dinamovac Mario Ćuže (23) još je jedan od tih mladaca koji su tu da pomognu u rotaciji – na lijevom krilu, gdje se, to je vrlo važan detalj, oporavio Dragan Juranović koji je prije ozljede bio vrlo važan kotačić udarne postave.

Iskusnjare

Uz te manje iskusne, potpisani su i oni  – s nešto više staža. Iskusni Frane Maglica na drugom beku, desnom, trebao bi imati težak zadatak, jer tamo ordinira Josip Ćorluka, no kako je Ćorluka igrač na kojem bi Zrinjski možda mogao i jako dobro zaraditi, bivši defanzivac Posušja ima se čemu nadati. Bivši Rudar Nikola Mandić potpisan je kao iskusni napadač od kojeg se očekuju golovi, igrač koji treba rasteretiti Nemanju Bilbiju, a u tom nekom tonu potpisan je i Matej Senić, dojučerašnji iskusni stoper Varaždina koji bi trebao biti alternativa neupitnima Jakovljeviću i Barišiću.

I, što će se dogoditi?


Sve dodajte i oduzmite, Zrinjski ne bi trebao značajno drukčije izgledati. Razlike bi trebale biti u nijansama koje će donijeti kombinacija više iskustva mladih starosjedioca tipa Šakote, Sabljića i Šipovca i efektno uklapanje novih imena od kojih bi neka morala/trebala zaigrati barem na približno očekivanom nivou.
Ukratko, i ovaj bi Zrinjski trebao biti dobar, jako dobar. Ali treba vidjeti hoće li taj manje-više neizmijenjen udarni kadar nastaviti u kontinuitetu igrati na jednako visokom ili možda višem  nivou. U tom kontekstu, tek treba vidjeti kako će se uklopiti nova imena.

…………………….

U Šerifu je sve ‘normalno’, imaju novo krilo


Iako praktički u ratnoj zoni, Moldavija graniči s Ukrajinom, u Šerifu pokušavaju raditi kao da je sve normalno. U tom nekom tonu, kao jedan u nizu novih igrača, potvrđen je krilni ofenzivac Abou Ouattare. Većinu karijere proveo je u Francuskoj, stigao je iz drugoligaša Valenciennesa, Transfermarkt ga procjenjuje na 600.000 eura, odigrao je 11 utakmica za reprezentaciju Burkine Faso. Možda nije reprezentativni primjer pojačanja na koje je Šerif ciljao, ali eto – i to nekako određuje prvog rivala Zrinjskog u Europi ove sezone.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]VEZANO

Velež: Propuštena prva meč lopta…

urednik

Široki: Danas protiv Slobode

urednik

NK Široki: Karačić inače ne slavi remije, ali…

urednik