DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Iskorak ostvaren, moguć i podvig

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

Europski iskorak. Izraz koji se u bh. nogometu počesto spomene, a na terenu rijetko sprovede u djelo. U Zrinjskom su ipak ispoštovali obećano pa su u klupskim okvirima napravili nešto što dosada nisu uspijevali – a najbolje od svega je što priča još nije završila.
Zrinjski u play offu Konferencijske lige. Prvi puta se ime rekordnog prvaka našlo tako daleko u kvalifikacijama za skupine nekog od UEFA-inih kupova. Prvi puta će Zrinjski u jednoj euro-kampanji odraditi četiri runde, najmanje, a moguće je da će postati i prvi bh. klub u našoj poslijeratnoj eri koji se dokopao skupina… što će sigurno biti velik zalogaj, ali ovaj je Zrinjski dosad pokazao da je gladan i što je najvažnije – prihvatio je odgovornost, nije se na međunarodnu scenu, kao najčešće dosad, upuštao sa stavom ‘bit će što bude’.

Drama pa doček u Mostaru

Nije bilo lako gledati uzvrat s Tobolom u Kostanaju. Jer nakon vodećeg pogotka Ćuže iz prvog dijela, prave male majstorije Dinamovog igrača na posudbi, u nastavku je Tobol izjednačio i početo tražiti gol koji će duel odvesti u produžetke. I sa igračem manje, nakon što što im je u 80. minuti isključen golman, Kazahstanci su nastavili pritiskati, još jedan Dinamovac, Janković, zatresao im je vratnicu, ali mreže se do kraja nisu tresle. Tresla se samo svlačionica Plemića, srećom ne i zrakoplov im pri povratku u Mostar, gdje ih je u Zračnoj luci u sitne sate dočekala armija navijača, Ultrasa – fanatično, fantastično.

‘Pomazila nas sreća’

  • Vrhunski let, pohvalio je Sergej Jakirović pilota, a nakon što je on jednako dobro odpilotirao ekipom u dalekom Kostanaju,
  • Prvo poluvrijeme smo bili dobri, drugo se dogodilo ono što sam se najviše bojao, primili smo rano gol i zavladala je panika. Povukli smo se, a kad smo imali igrača više, djelovalo je da mi imamo dva manje. Mogao nas je Janković spasiti ranije, kad je pogodio vratnicu, ali na kraju nas je i sreća pomazila, dodao je šef struke Plemstva koji je naglasio ono što svi navijači žele čuti – to da je ovo nastavak prošle sezone, kada su u Premijer ligi postavljeni brojni rekordi.
    A rekord je, novi, postavljen već sada – nakon samo osam utakmica aktualne sezone. Jer Zrinjski će odigrati najmanje četiri europske utakmice u jednoj kampanji, a preskoči li i tu četvrtu prepreku, ova će generacija Plemića potpisati najveći uspjeh klupskog bh. nogometa na međunarodnoj sceni.

‘Slovan bolji od Olympiacosa’

Dakle, dosad smo pričali o Odenseu, Ludogorecu, Malmou i APOEL-u, četirima protivnicima koji su predstavljali tu treću prepreku. A od sad u tom nekoj novoj sekciji, rubrici ‘europski iskorak’, imamo Slovan.

  • Jako težak protivnik, bili su bolji od Olympiacosa u te dvije utakmice, ali mi smo već ostvarili bonus, prebacili ga pa nemamo što izgubiti. Dat ćemo sve od sebe za plasman u skupine Konferencijske lige.
    Jasno, Plemići će dati sve od sebe, dosad smo se uvjerili u to da je pitanje motiva i isporuke na terenu nešto što ne treba dovoditi u pitanje. No, koliko će to ‘sve’ biti dovoljno za podvig, nešto je sasvim drugo.
    Djelomičan odgovor dobit ćemo idućeg četvrtka, kada u Mostar stiže, vraća se – Slovan iz Bratislave.