DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Ivanković lupio šakom o stol

Nije nakon minimalnog poraza u Alkmaaru u fokusu bila izvedba, zapravo nijednog igrača posebno. Ali je trener Mario Ivanković svejedno istaknuo kako je jako nezadovoljan pojedinim igračima koji su ušli s klupe. Najava zimske čistke ili samo spontana reakcija novog šefa struke na (ne)očekivanu manjkavost ekipe?

S obzirom na okolnosti, nije to bilo toliko loše – minimalan poraz 0:1 zapravo je jako dobar ishod s obzirom na prikazano, na trenutnu odnos snaga. AZ je dokazao kvalitetu, usput se osvetio i za onaj nesvakidašnji poraz u Mostaru. A Zrinjski je na to odgovorio – kao što to umorna, izranjavana momčad koja je ispala iz kombinacija za prolaz dalje mogla. Da, nije Zrinjski uputio udarac u gol (osim ubačaja Ćorluke iz 80. minute kojeg je Ryan morao izvaditi ispod prečke), a napravio je ukupno četiri prekršaja (!)… što bi u nekim drugim okolnostima trebalo naljutiti, bez obzira na snagu rivala. I ne, trener Mario Ivanković zbog toga nije bio ljut. Ali jeste zbog nečeg drugog.
 

Malekinušić za primjer, ne i svi ostali

Marić – Radić, Senić, Ćorluka, Malekinušić – Zlomislić, Bradarić – Hrvanović, Ivančić, Ćuže – Bilbija. Bila je to startna postava Zrinjskog koja je pozicijski odmah otkrila da sve nije u najboljem redu. Jer na beku, lijevom, zaigrao je krilni ofenzivac Matija Malekinušić. Mijenjao je viroznog Kerima Memiju…

– Bili smo prisiljeni praviti rotacije. Malekinušić je morao igrati lijevog bočnog i to na njihovom najopasnijem igraču. To je radio sjajno 90 minuta i rekao sam mu da mu skidam kapu za svaku kap znoja koju je ostavio, naglasio je Mario Ivanković pa se okomio na one ‘koji nisu iskoristili svoje minute’.
– Zato mi nije jasno da neki momci koji dočekaju svojih 15-20 minuta, oko kojih se stalno vodi polemika zašto ne igraju, ne daju sve što mogu u tim minutama. Ne znam koliko ću biti tu, ali dok ja budem tu, to se više neće događati. Ili ćeš dati maksimum ili nećeš biti tu!

Ivanković direktno, u glavu!

Teške riječi, pomalo i neočekivane s obzirom na trenutak, na probleme s ozljedama, umorom koji je sustigao momčad u dosadašnjih 29 (!) utakmica… ali jasno usmjerene – na igrače koji su dobili one završne minute u Alkmaaru. A bili su to Andrija Balić i Petar Mišić. I jedan i drugi u Mostar su došli nespremni, u jednom tjelesnom stanju koje treba vremena…
Vremena su imali, no očito ga nisu najbolje iskoristili pa je pitanje koliko će ih još Zrinjski čekati – odnosno je li se Ivanković već sada ‘izdao’ po pitanju klupskih planova u nadolazećoj zimskoj pauzi ili je to bio jedan spontani izljev emocija nakon meča u kojem je njegova momčad bila nemoćna? Kako god bilo, Ivanković je rekao kako on vidi stvari, s čime će se sigurno složiti i dobar dio navijača. Na ovu se opservaciju trenera za kojeg se još ne zna hoće li tu biti i na proljeće automatski nadovezuje i pitanje – koliko je još igrača u kadru kojima kredit lagano ističe?

Što će Maka napraviti?

I Filip Bradarić se donedavno nalazio u tom društvu ‘dužnika’, no čini se da se on trgnuo, iako i dalje dobiva minute na kapaljku… čemu nije pomogao ni crveni karton protiv Veleža zbog koje je dodatno pauzirao. Iako ga se ne može kritizirati zbog europskih nastupa, jer za skupinu nije prijavljen, Antona Maglice također predugo nema unutra… ali krivica što je doveden ozlijeđen, trebala bi biti upućena na drugu adresu…
Kako god bilo, u Zrinjskom zaista ima igrača koji su tu, ali ‘nisu unutra’ i to je nešto s čime će se struka i Uprava u nadolazećoj pauzi trebati pozabaviti. To što je to donekle očito bilo u Alkmaaru, gdje je Ivanković prozvao pojedine, zapravo je dijelom bila i posljedica toga što je kadar bio oskrnavljen (ozljede Magdića, Jakovljevića, Tičinovića, Čanađije, bolest Memije, Barišić se još oporavlja, Kožulj ne trenira s momčadi), ali baš zato je i bila ta ideja da struka ima širok kadar… širi nego inače.  

Kako god bilo, bit će zanimljivo vidjeti što će Ivanković napraviti sljedeće – hoćemo li već u preostalim utakmicama do kraja jeseni (Zvijezda, Široki, Aston Villa, Sarajevo) svjedočiti nekom njegovom konkretnom potezu koji bi se naslonio na kritike iz Alkmaara?

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

KOMENTAR / Zar je Bilbija od ožujka toliko napredovao?

urednik

Borac: Marinović se ne zanosi impresivnim brojkama

urednik

Zrinjski: Nedjelja u Vrapčićima otkrit će puno više

urednik