DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Izazov leži u kombinaciji obima posla i vremena do Lige prvaka

Prvak se u petak probudio iz polusna, a već jučer napustio Mostar i pripreme preselio u Međimurje, gdje će biti odrađen onaj udarni dio uoči povratka u Ligu prvaka.

Dvanaest dana trajao je odmor najdominantnije momčadi u povijesti Premijer lige BiH. Dobro i loše. Dobro jer nije bilo vremena da se na dobro nauljeni stroj ‘uhvati hrđa’, a loše – jer bi više odmora sigurno dobro došlo. Kako god bilo, odrađen je ‘reset’ i Zrinjski je opet krenuo. Ovog puta u pripreme koje će u onom svom glavnom dijelu biti odrađene u Sv. Martinu na Muri, gdje će biti uigravan plan za europski iskorak – najprije preskok prve prepreke u Ligi prvaka, a onda, tko zna, možda i napad na skupine.

Bašić odlazi u Rusiju

Još ćemo vidjeti kako će se rasplesti nova euro-kampanja Plemića, a ono što sada znamo, i što će ostati nepromijenjeno do srpnja i prve utakmice 1. kola kvalifikacija za Ligu prvaka, to je da kadar neće biti značajno izmijenjen. Već na prozivci, na kojoj se pojavilo 25 igrača i tri vratara (plus Ivan Marić koji je radio po posebnom programu), znali smo da su novi igrači Frane Maglica (ex Posušje), Mario Ćuže (posudba iz Dinama), Filip Brekalo (ex Široki Brijeg), a iz mlađih selekcija priključeni su Harun Berberović i Marko Kozina. Mogao bi se Zrinjski eventualno još pojačati, čemu bi trebalo doprinijeti oporavak proljetos ozlijeđenih Hadžića (nije otputovao u Međimurje), Boje, Juranovića, moglo bi Pod Bijeli brijeg sletjeti još neko novo ime… a djeluje da će biti i odljeva kadra.
– Bašić je pred transferom u Rusiju, to je na klubovima da se dogovore. Izvjesno je da će otići, potvrdio je Jakirović koji je i na određeni način to najavljivao i prije nego je završila prošla sezona.
Spominjao je tada i Igora Savića, za kojeg je klub tijekom sezone imao konkretnu ponudu i odbio ju… ali on je i dalje tu.
– Kad krenemo s treninzima, onda se užari telefon. Jako smo poželjni, što je normalno, rekao je Jakirović pa ipak smirio navijače.
– Ja znam točno što nam treba da bismo bili još bolji, rekao je.


U natjecateljski ritam za tri tjedna

Kako god bude, iako je Plemstvo bilo natjecateljski aktivno još prije dva tjedna, pred Zrinjskim je jako puno posla u jako kratkom periodu. Ipak će to trebati podići na višu razinu u odnosu na kraj sezone, kada se sasvim očekivano osjetilo opuštanje – titula je, sjetit ćete se, osigurana sedam kola prije kraja. I tu možda leži najveći izazov za Jakirovića i suradnike mu. U pokušaju dizanja Zrinjskog na višu razinu, a to će Liga prvaka sigurno tražiti.

– Imamo Europu petog srpnja, prvenstvo kreće šesnaestog pa za tri sedmice moramo biti na natjecateljskom nivou da bi mogli odigrati dobre utakmice.
A da bi se odradile dobre, kvalitetne pripreme, trebat će u vrlo kratkom roku opet razraditi sve linije… ali tu leži i mali problem. Mada, Jakirović vjeruje da će ga bezbolno zaobići.
– Nama je čast što imamo sedam reprezentativaca u U19, U21 i A reprezentaciji… Bilbija i Barišić su sa reprezentacijom i oni do 15. lipnja neće biti s nama, a nakon toga će dobiti sedam dana odmora.

Novi trojac za rotaciju

Uz sve to, tu je i uklapanje novih igrača u kadar. A Jakirović, kao i uvijek, i tu ima spreman odgovor… odgovor koji je jasno naginjao zaključku da od novih imena ne očekuje čuda, ali da svakako računa na njih.

– Maglicu znam još od juniora, pratio sam njegov razvoj. Ovo što je pokazao u Posušju nas zadovoljava. Može napredovat,  poslužiti u rotaciji, može igrati na tri pozicije – desnog bočnog, stopera i s tri defanzivca iza. Što se tiče Ćuže, on može igrati sve ofanzivne pozicije. Bio je u Dnipru, ali kako je tamo nažalost rat, sada je igrao u Dinamu. Smatram da nam može donijeti dosta u rotaciji na krilima, pa čak i na prednjem veznom. Brekalo… ta pozicija (desnog beka) nam je deficitarna. Imamo Bekića koji je imao problema s ozljedama, Memija je igrao dobro dok se nije ozlijedio. Brekalo je mlađi domaći igrač, nama iskoristiv, mislim da ga možemo još razviti.

Najveći izazov leži
u kombinaciji obima

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Zrinjski: Je li to ovaj tjedan?

urednik

Zrinjski: Prvak poslao jasnu poruku

urednik

Zrinjski: U lovu na rekordnu, treću vezanu titulu najboljeg strijelca…

urednik