DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Jakirović je dosad u svoj notes mogao upisati podosta plusova

Preostala je još Škendija u toj zadnjoj provjeri na pripremama u Sv. Martinu na Muri i tu će Sergej Jakirović sigurno opet tražiti ozbiljan pristup. Opet, nakon pobjeda protiv Mure i Varaždina, a uoči dvije finalne provjere pred Ligu prvaka, koje će uslijediti po povratku u Mostar.

Zasad je to bilo rezultatski savršeno, s tim da je šef struke imao zamjerki – primjerice na obranu od kontri Varaždina. No, generalno se Jakirović nije imao na što previše požaliti – prije svega jer je na papir mogao staviti dosta plusova iz te dvije prve provjere u pripremama.

Samopouzdanje


Generalno se momčad u prve dvije utakmice priprema – napunila samopouzdanjem. Dvije pobjede, 2:1 protiv Mure i 3:0 kontra Varaždina, bile su sasvim dovoljne da se ekipa riješi one uvodne nervoze – ako je toga bilo. A ako jeste, razlog je mogao biti izostanak važnih igrača u tim duelima, Slobodana Jakovljevića koji je s ekipom, ali je bio pošteđen te Nemanje Bilbije i Hrvoja Barišića koji su bili s A reprezentacijom i koji će se plemićkom kadru priključiti po povratku u Hercegovinu. I to je razlog, to što se i pored njihovog izostanka pobjeđivalo, što je atmosfera dobra. Jer Zrinjski sa njima i bez njih, jednostavno nije isti.

Sučić, Sabljić…

Mladi igrači, velika su snaga Zrinjskog – oni koji su dovedeni kao zalog za budućnost, kao i oni koji su već standardni. Od ovih prvih, trenutno je u fokusu Petar Sučić – 18-godišnjak koji je ne ako davno prodan u Dinamo, a koji ga je nakon raspuštanja B momčadi dao na posudbu u matični klub. Mogao bi biti neka vrsta zamjene za Ivana Bašića koji treba ići u Rusiju, ali u ovom trenutku, na startu priprema, još nitko sa sigurnošću ne može tvrditi da hoće. Ono što je dobro, dao je naznaku da bi mogao dorasti zadatku – u obje dosadašnje utakmice, s tim da je u ovoj drugoj (protiv Varaždina) kod drugog gola bio sjajan u paru sa jednako mladim Frankom Sabljićem koji bi ove sezone mogao napraviti jedan novi korak po pitanju svog napretka.

Solidna obrana

Važan je bio i jedan statistički detalj, posebno sa stajališta da su ovo pripreme koje će uvesti u Ligu prvaka – to da je Zrinjski u dvije utakmice primio samo taj jedan gol. Obrana, to Jakirović itekako zna, aspekt je koji se u slučaju Zrinjskog, u slučaju prošle sezone rekordnog Zrinjskog, uvijek može nadograditi – a posebno će se to cijeniti u tim uvodnim duelima protiv Šerifa od kojeg se očekuje pristup jedne europski iskusnije ekipe koja koristi i najmanju grešku rivala. Po tom pitanju, bilo bi dobro i danas protiv makedonske Škendije, sačuvati mrežu.

Svježa krv – i dalje stiže

Zrinjski je prošle sezone bio odličan, sjajan, impresivan, ali to klupsko vodstvo i struku ne sprječava u naumu da pokušava dodatno osnažiti kadar. Tako će se nakon dolaska pet novih imena (Maglica, Ćuže, Brekalo, Sučić, Mandić) timu priključiti i peto – 27-godišnji centralni branič Matej Senić. Igrač je Varaždina, iskustvo igranja u BiH imao kao bivši član ljubuške Sloge i gabelskog GOŠK-a, nosio je i dresove Slavena i Koprivnice. Uz to, moguće je da se njegovim dolaskom ta rubrika još neće zatvoriti, ali o tom – po tom.

Može biti – samo bolje

Već smo napisali da ovaj Zrinjski koji je igrao te dvije utakmice nije najjači mogući, a to će reći da Jakirović zna da to – može biti samo bolje. Jer igralo se dosad bez udarnog stoperskog para Jakovljević – Barišić, jer igralo se bez klupskog i premijerligaškog rekordera Bilbije. Kada se oni priključe timu, dinamika će sigurno biti drukčija, a Zrinjski ozbiljniji, konkretniji. Sa njima na terenu, i drugima će biti lakše, posebno mlađima, a bit će bitno i to da se novi igrači na terenu, u utakmicama, upoznaju s njihovim osobinama.
Ukratko, Jakirović osim par problema s ozljedama, zasad ne vidi neke velike zapreke na putu napretka ekipe koja zbog kratkog odmora nije ni imala kada ispasti iz štosa.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]VEZANO

PL: Gledatelji se vraćaju na stadione? Obavljen razgovor sa nadležima u RS-u

urednik

NK Široki Brijeg: Okupljanje 11. siječnja, planirano sedam test mečeva

urednik

Kup BiH: Sarajevo – Zrinjski 3:2 u međusobnim obračunima

urednik