DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Jakirović ni sam ne zna što očekivati…

Pred nama je zadnji tjedan priprema Zrinjskog za novu sezonu, a ona će iduće srijede početi domaćom utakmice Lige prvaka protiv moldavskog Šerifa – ekipe za koju šef struke Sergej Jakirović vjeruje da je opasna, ali o kojoj će, kako je rekao, kompletan sud imati nakon te prve utakmice. Pred Mostarcima je dakle – period neizvjesnosti.


Još nitko nije siguran na što će to izaći, ta nadolazeća euro-kampanja prošle sezone rekordnog Zrinjskog. Pa ni šef struke Sergej Jakirović. Ali on se drži onoga što on zna, a to je vjera u momčad koju je isklesao kroz prošlosezonsku kampanju, fokusiranu samo na prvenstvo – jer pretprošle Europa nije izborena. Ove će Zrinjski početi europskim izazovom i to, kako upozorava Jakirović, velikim.

Ozljede… ima ih

Jasno, Zrinski se u pripremi za Ligu prvaka, za iduću sezonu, mogao osloniti samo na ono što zna – a zna se da se moraju odraditi jake pripreme. Odrađene su u Sv. Martinu na Muri i to, smatra Jakirović, dobro.
– Bilo je dobro, podijeli smo minutažu svim igračima. Nije bilo Bilbije, Barišića, dok je Jakovljevića mučila mala ozljeda. Željeli smo ga sačuvati da bude spreman za prvu utakmicu, izjavio je za klupsku TV Jakirović pa se nadovezao na temu ozljeda kojih nije da nema…
– Brekalo je obnovio zadnju ložu – morat ćemo zauzeti stav po tom pitanju. Zlomilić, Maglica, Jukić, također su imali problema pa su prevencije radi preskočili zadnju utakmicu (3:3 protiv Škendije).  
Ipak, sve u svemu, čini se da većih problema, onih koji izazivaju glavobolju, nema. I zato se Jakirović zapravo može pohvaliti s pojačanjima, s novim imenima.

Mostarski Thomas Mueller


– Maglicu smo gledali, bio je jako dobar u Posušju, može igrati desnog i lijevog beka, stopera, kao i desnog stopera s trojicom otraga. Stoper Senić ima dvije godine kontinuiteta u Varaždinu, može za ne daj Bože odigrati zadnjeg veznog, počeo je Jakirović secirati nova imena po linijama.
– Ćuže… znamo točno smo smo doveli, svugdje gdje je bio, bio je koristan. A može igrati desno krilo, osmicu, prednjeg veznog – kao i Niko (Janković). Taktički mu ne moraš objašnjavati puno, energetski je jak, stvara višak, može postići gol. Već su ga prozvali mostarski Thomas Mueller, dodao je šef struke pa jedno ime posebno naglasio.

– Ja sam odmah, čim sam čuo za Bašića da ide, pokrenuo priču da se dovede Sučića. U svim je kategorijama bio najbolji, ali morat ćemo ga istrpit’, kao i Bašića – koji je znao biti svakakav i nikakav. Ima veliku radnu etiku, to mi je najvažnije.
Za kraj, još je jednom dao procjenu za iskusnog Nikolu Mandića.
– Nikolu znam od Sesveta, nikad nisam volio kada bi igrao protiv mojih ekipa. Smatram da će nam u paru s Biljbijom donijeti kvalitetu.

Tomas više zna o Zrinjskom…

A kvaliteta će Jakiroviću itekako biti potrebna – jer će se one tamo srijede, 6. srpnja, s druge strane travnjaka naći kvalitetan protivnik. Protivnik koji je promijenio skoro čitavu ekipu koja je prošle sezone bila hit u Ligi prvaka, a koju je svježe preuzeo Jakirovićev poznanik… a koji je čini se jedan od rijetkih detalja vezanih uz Šerif za koje šef Plemstva može ustvrditi da je mu je poznat.
– Moram reći da je (Stjepan) Tomas moj prijatelj, pratimo se. Vjerujem da on naš puno više zna o nama, nego mi o njemu. Ostala su im tri igrača koji su igrali protiv Reala. Možemo se zapravo oslonit samo na period od trećeg do petog mjeseca, jer su mijenjali već nakon što su prošle sezone ispali od Brage, a onda i nakon toga. Za nove igrače – možemo samo skautirati gdje su bili prije. Bit ćemo najpametniji nakon prve utakmice, praktički je nemoguće doći do snimke njihove utakmice.

Drugi Šerif, isti recept

I zato se opet, nakon svega, nameće jedini logičan pristup – da se Jakirović i kompanija oslone na ono što znaju, na svoje kvalitete, na svoj stav…

– Bez obzira na promjene, zadržali su isti recept… gaje brzu igru u fazi napada, pogotovo na krilima, moramo tu biti oprezni. Ali isto tako, ne mislimo ni mi puno odstupati od naših postulata. Ako budemo zdravi, naša će bolja uigranost doći do izražaja. Njihovu individualnu kvalitetu mogu samo sanjati, jer to su igrači od 20-30 tisuća eura mjesečno. Da, drugi je to neki Šerif, ali princip je isti.
Kakav će biti recept Zrinjskog, teško je reći, ali može se reći da je u međuvremenu izronila jedna olakšavajuća okolnost. Zbog nesigurne situacije u tom dijelu svijeta, Tiraspol je blizu ukrajinske ratne zone, igrat će se drugdje.

– Još nemamo službenu potvrdu, ali Kišinjev bi po meni bio logična odluka. Bio bi najsretniji s neutralnim terenom, jer sigurnost je najvažnija.  


…………………………

Lakši raspored


Nekako se u ovom periodu, i to je logično, najviše spominje Šerif. Ali brzo nakon toga uslijedit će i prvenstveni izazovi.
– Najviše se pojačalo Sarajevo, čak se osjeti i malo euforije… Što se nas tiče, imamo bolji raspored u smislu derbija, ali opet će doći četiri do pet težih kola zaredom. Mada, sa svima moraš igrati.
S jednim premijerligašem, Igmanom, Zrinjski će igrati i prije početka sezone – u generalci za Šerif.

– Nismo uspjeli naći adekvatnog protivnika, ali bit ćemo fizički spremni za Šerif, igrači su na pripreme došli u dobrom stanju.


Zrinjski ne može plaćati kao Sarajevo

Odlazak Ivana Bašića u Rusiju, u Orenburg, sigurno će donekle poremetiti koncepciju, ali opet – u Zrinjskom se zbog toga nitko ne žali. Jer na račun će leći između 300 i 400 tisuća eura…
– Takav je ovo biznis, rekao je Jakirović pa dodao: Puno se njih pita zašto je otišao u Rusiju, ali ne znaju koliko je teško napraviti transfer. A kad ponuda u Premijer ligu dođe, ne možete ga zaustaviti. Trogodišnji ugovor, uvjeti boli glava… možete samo kopati da izvučete više za igrača.
A i dalje, bez obzira za povijesnu, rekordnu sezonu Zrinjskog, i dalje je teško dovesti igrače u BiH.
– I dalj su predrasude ogromne, ovo je danas nešto drugo u odnosu na neko moje vrijeme. Pričao sam s dvojicom igrača izvana, nevjerojatno je što me ljudi pitaju, a ja bi svojevremeno pješke došao. Isto tako, mi ne možemo platiti neke nerealne cifre, to može Sarajevo. Zbog toga nismo doveli dvojicu igrača, ne želimo ponavljati greške od  ranije. Jer nama su manje zvučna imena odigrala sjajnu sezonu. I zato mi je sada više fokus na U21 igračima.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Zrinjski: Dvije preostale provjere neće puno toga otkriti…

urednik

Velež na Tušnju: Pritisak bi ovog puta ipak trebao biti nešto manji

urednik

Sport Mozzart prognoza: Utakmica za raju, ali i prilika za one s ‘njuhom za pravi listić’

urednik