DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Je li pokvaren doživljaj pred utakmicu o kojoj se bruji mjesecima?

Naravno da će dolazak Aston Ville u Mostar doći u pogrešnom trenutku. Bio bi to slučaj u svakom mogućem terminu – jer je riječ o apsolutnom favoritu kontra kojeg ni najluđi optimizam teško može upaliti. I tu se ne treba nešto posebno stresati, posebno ako se sjetimo da Zrinjski već neko vrijeme nema šansi proći dalje iz skupine. Ali ipak postoji jedan detalj koji brine.

Zrinjski je jučer na Mokrom docu odigrao petu utakmicu nakon trenerske smjene, nakon odlaska Krunoslava Rendulića kojeg je zamijenio Mario Ivanković… za kojeg se još ne zna hoće li tu biti na proljeće… što će ovisiti o rezultatima, o kompletnoj situaciji po njegovu dolasku u klub. A ona je trenutno – pomalo nedefinirana. Zrinjski igra po inerciji – umoran je, diže se i pada u hodu, a Ivanković pokušava podići momčad u ovom možda i ključnim trenucima sezone… kada je Borac napravio već osjetnu prednost. I baš u tim trenucima stiže i najveća od svih europskih utakmica koje je Zrinjski ikada igrao – Pod Bijeli brijeg u četvrtak stiže Aston Villa! Protivnik o kojem se priča još od ždrijeba skupina Konferencijske lige 1. rujna, protivnik koji se trebao uklopiti u jednu svečanu atmosferu, ali nismo sigurni da je baš tako ispalo.  

‘Utakmica koja će napraviti problem’

– Ostala je i ta jedna europska utakmica koja će nam napraviti problem, izjavio je Ivanković uoči Širokog i tako samo podsjetio da Pod Bijelim brijegom sve nije u najboljem redu.
Vjerojatno je htio reći kako je prvenstvo već neko vrijeme prioritet, ali pomalo je to nespretno plasirao… skoro da je ispalo da bi bilo bolje da te utakmice nema. U redu, u kontekstu prvenstvene borbe to jeste smetnja, jer bit će bitno još jednom pokazati se svijetu u jednom vedrom svjetlu, ali opet – treba se podsjetiti da će to sigurno biti utakmica o kojoj će se pričati. Ne nužno u smislu nekog velikog rezultata Zrinjskog, koliko zbog veličine rivala kojeg su Plemići doveli u svoj grad, u Bosnu i Hercegovinu.
A ne samo da se radi o velikanu engleskog nogometa, nego i o ekipi koja lagano izrasta u jednog od kandidata za naslov na Otoku… a to je uvijek i svugdje podatak koji traži strahopoštovanje i automatski zaziva jednu svečanu, nesvakidašnju atmosferu. Atmosferu koji ćemo Pod Bijelim brijegom doživjeti, no pitanje je – je li ona mogla biti još bolja?

‘Timing’ trenerske smjene

Da se razumijemo – neminovno je bilo da dođe pad. Bez obzira na širok kadar. Samo podatak da je jučerašnji derbi sa Širokim bio 31. utakmica za Plemiće – reći će vam sve. I iz te perspektive – smjena Krunoslava Rendulića i sada se čini nerezonskom – što je vinkovački trener nakon odlaska i sam naglasio. Ali opet, bilo je tu trenutaka u kojima su se svi zapitali što se dogodilo Zrinjskom? Težak poraz od Veleža (0:3), koji je i smijenio Rendulića, bio je jedan takav trenutak pa je smjena u tom trenutku ipak zazvučala opravdano.
Jasno je da ciljamo na ‘timing’ smjene, koja u ovom trenutku ne djeluje ni kao ispravan, ni kao pogrešan potez. Jer Zrinjski i dalje igra toplo-hladno (poraz od fenjeraša Zvijezde, najbolji je dokaz), što Ivanković pokušava popraviti zasad bezuspješnim javnim i žestokim kritikama na račun igrača.

Motiv je ipak tu, velik je!

I, gdje nas sve ovo dovodi? Do najveće utakmice Zrinjskog u Europi u trenutku kada Pod Bijelim brijegom pušu neku čudni vjetrovi – kad samo dio navijača podržava Ivankovićev ‘u glavu’ pristup i njegov mogući ostanak, kada su tribine podijeljene po pitanju povratka u kadar Zvonimira Kožulja, koji je nezadovoljan minutažom za vrijeme Rendulića svojevoljno istupio iz momčadi…
Ukratko, atmosfera je pomalo razrijeđena nesuglasicama, što sigurno nije idealno pred dolazak engleskog velikana u Mostar. Ali opet, sama činjenica da će Pod Bijelim brijegom zaigrati tim koji je u trenutni pobjednički niz ubacio Manchester City i Arsenal, trebala bi biti dovoljna da probudi sve igrače u dresu s lentom – pa i one koji se našli na Ivankovićevom nišanu. Barem za tu jednu noć o kojoj će se pričati, čiji će akteri ući u povijest Zrinjskog i bh. nogometa.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

Standings provided by Sofascore

VEZANO

PL BiH: Plemstvo opet želi uzeti sve…

urednik

Zbog propusta županijskog suda ponavlja se suđenje za pljačku bankomata

urednik

Uskoro novi Sajam rukotvoraca u Mostaru

urednik