DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Kako potvrditi ‘minimalac’ iz Tirane?


Zrinjski je odradio svoje u Tirani i sada ima još ‘samo’ potvrditi tu minimalnu pobjedu. Neće biti lako, posebno zbog nedjeljnog poraza od Željezničara Pod Bijelim brijegom, ali ako se Plemići držali određenih postulata, imat će veće šanse zaigrati u 3. pretkolu Konferencijske lige.

I protiv Šerifa je to bilo blizu, bilo je tijesno, ali protiv Tirane se ta određena izjednačenost na terenu na kraju ipak pretvorila u minimalnu pobjedu Zrinjskog… koja je mogla biti i uvjerljivija, ali nije. A to će reći da i Albanci imaju aktivan rezultat za uzvrat zakazan za četvrtak u 21 sat Pod Bijelim brijegom. Kako ih riješiti? Pitanje je to na koje šef struke Sergej Jakirović vjerojatno ima odgovor, ali u razbacan na više opcija – samo će trebati odabrati prave, povući poteze koji će odvesti do 3. pretkola Konferencijske lige. 

Nema potrebe za promjenama

Čondrić, Magdić, Barišić, Ćorluka, Memija, Tičinović, Kamenar, Savić, Jukić, Janković, Bilbija. Bila je to startna postava Zrinjskog u Tirani. Postava iz čije igre je proizišao penal i onaj jedini gol kojeg je potpisao – Nemanja Bilbija. I  bio je to nekompromitiran, ne previše uvjetovan sastav – tek je neigranje standardnog stopera Slobodana Jakovljevića natjeralo Jakirovića da i u trećoj ovosezonskoj utakmici na njegovo mjesto instalira Marina Magdića… kojem je ovaj vjerovao iako je prošle sezone igrao malo, a to povjerenje Magdić je opravdao. Ostali dio startne postave Jakirović je skrojio ‘po njuhu’ i nije pogriješio. Pogodio je i s uvođenjem mladog veznjaka Silvija Ilinkovića i tu dobio opciju više – za uzvrat, za ostatak sezone. Dakle, nema potrebe mijenjati? Vjerojatno. Čak ni zbog činjenice da je protiv Želje na sinoćnjoj premijerligaškoj premijeri korišten najveći dio udarnog kadra.

Realizacija se mora popraviti

U redu, Zrinjski u Tirani nije zabio iz igre, ali zabio je na vrijeme. Dosta rano, u 12. minuti – i to je nekako usmjerilo meč, od Albanaca, kako je utakmica prolazila, napravilo sve nervozniji nervozniji tim, a Zrinjskom dalo prostora da zabije još jednom. Što se s obzirom na broj prilika moglo, možda i trebalo dogoditi, ali nije – gdje leži još jedan očit detalj koji što prije treba popraviti. Po mogućnosti već u četvrtak. Jasno je k’o dan – realizacija u Tirani bila je na niskoj razini, vidjelo se da je i prošle sezone rekordni Nemanja Bilbija šutirao pomalo nerezonski, odapinjao nervozno, možda za trenutak prerano. I ne samo on, nego i Mario Tičinlović, imenjak mu Ćuže koji je u samoj završnici susreta imao ‘jedan na jedan’ na jedan situaciju s njihovim vratarom Bekajom.

Smanjiti periode panike na minimum

Posjed lopte bio je takav da je utakmica u Tirani odigrana u jednom balansu – nitko nije imao značajnu prednost po pitanju kontrole igre. Ali, kako je Jakirović i priznao,  nakon postignutog gola ekipa mu se na određeni period pogubila.
– Malo smo nakon vodstva izgubili kontrolu, bilo je to očito… ali smo je brzo preuzeli, imali prilika, mogli zabiti još jedan, izjavio je šef Plemstva koje bi samo zbog činjenice da sada iza sebe ima četiri ovosezonske utakmice trebali početi dobivati na određenoj mirnoći.

Mada, u to nema sumnje, nedjeljni poraz od Želje pri tomu neće pomoći, a s igračima vjerojatno treba i dodatno popričati, podsjetiti ih da su u stanju bez panike prebroditi trenutke kada rival pritišće.

Ozbiljnost do kraja

I za kraj, opet je očito, ali opet – možda ne svima, Zrinjski se ne smije opustiti. Nitko u taboru Plemića ne smije pomisliti ‘lako ćemo, vidjeli smo da smo bolji’. Jer iako je dojam nakon prvih 90 minuta s Albancima u ringu zaista takav da se čini da je Zrinjski bolji, ta određena prednost u kvaliteti, svejedno bi se još jednom morala dokazati/pokazati – nikako se ne bi smjelo upuštati u scenarij ‘da vidimo što sada Tirana može’.
Jer ako im se pruži prilika, i slabiji rivali od rekordnog prvaka Albanije, iskoristit će ju. Jakirović je to nakon prve utakmice dobro sažeo u jednu rečenicu, a za nadati se da će ga igrači ispoštovati.
– Moramo sada ostati ozbiljni do kraja, rekao je.

…………………………………….

Tobol vjerojatniji protivnik u 3. pretkolu

Još je možda rano o tome, fokus treba biti na Tirani, ali u ovom trenutku ne treba do kraja zanemariti podatak da je Tobol u svom prvom susretu sa 2:0 savladao Red Impse i tako prišao korak bliže definitivnom preuzimanju ulogu protivnika Zrin jskog u tom možebitnom 3. pretkolu. Tobol s kojim je Zrinjski već igrao, tamo 2010. i izbacio ga, Tobol koji je kao kazahstanski klub daleko manje poželjna gostujuća destinacija od Gibraltara.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Kup BiH: Sarajevo – Zrinjski 3:2 u međusobnim obračunima

urednik

SERGEJ JAKIROVIĆ: Na proljeće ćemo biti još bolji

urednik

PL: Marinović opet na klupi

urednik