DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Kriza? I ako jeste – hoće li potrajati?

U prva dva ovosezonska prvenstvena duela Zrinjski je prvi primio gol, što se ponovilo i u trećem – no ovog se puta prvak nije uspio vratiti. Kriza? Da, samo koliko duga, koliko dugo će potrajati?


Nedavna masovna stomačna viroza očito nije bila problem. Krunoslav Rendulić taj značajan detalj nakon domaćeg poraza od Posušja nije isticao… što će reći da problem treba tražiti drugdje, a u ovakvim situacijama sumnja prvo pada – na motivaciju. Na izostanak iste. A to se s obzirom na osam europskih utakmica iza Plemića, na šest u skupini Konferencijske lige koje čekaju, nije ništa čudno, nenormalno. No, je li motivacijska kriza, ako se o njoj radi, nešto zbog čega se u Zrinjskom trebaju zabrinuti?

Nije pomogao ni crveni Posušja

U 10. minuti Gabriel Boban je završio brzo i precizno odigranu kontru Posušja. S tih 0:1 otišlo se na pauzu, kao i s još nekoliko ozbiljnih prijetnji gostiju pa je na početku drugog poluvremena šef domaćih Krunoslav Rendulić uveo Petra Mišića i Nemanju Bilbiju. Bilbiju za kojeg je najavi utakmice istaknuo da zbog kasnog dolaska iz reprezentacije vjerojatno neće računati.
No svježa krv na poluvremenu nije pomogla, kao ni činjenica da je Posušje u 64. nakon drugog žutog kartona ostalo bez Dominika Begića. Zrinjski blijed, nezainteresiran. Odavno ga nismo vidjeli u onakvom stanju. I što je najgore – Rendulić nakon utakmice nije imao alibija. Nije pronašao valjan razlog za onakvu partiju. I sam je ostao u šoku.

Loša energija

– Na zagrijavanju se vidjelo da je energija loša, da je gotovo pa i nema, komentirao je Rendulić nakon poraza.
– Kad uđeš bez energije, ne možeš ništa ni očekivat. Drugo poluvrijeme kad nešto hoćeš i želiš, onda to više ne ide. Ako uđeš ovako kako smo mi ušli, onda nisi zaslužio ništa drugo nego poraz, dodao je šef Plemstva, prvi put ovako nezadovoljan Pod Bijelim brijegom, prvi put ovako nezadovoljan od svog dolaska u Zrinjski na sredini prošle sezone.
Viroza, koja je uoči reprezentativne pauze na nekoliko dana oborila 11-12 igrača, detalj je koji je Rendulić jednostavno odbio shvatiti kao alibi.  
– Ma ne možemo se vaditi na to. Bili smo loši. Nismo zaslužili ništa drugo nego poraz. Gol smo dobili iz našeg kornera. Sve je bilo – brigo moja pređi na drugoga. Neću ja, ti ćeš!

‘Prvenstvo tek počelo’

Pomalo šokantna situacija. Kao da je preko noći Pod Bijelim brijegom zavladalo malodušje, kao da je Zrinjski već neko vrijeme u banani, kao da već duže vrijeme ne zna za pobjedu… pa onda tako teške riječi. Jasno, Rendulić je odmah nakon poraza Plemstvu htio dati do znanja da onako neće ići, pokušao jednim oštrim ukorom spriječiti krizu u nastajanju… no, sigurno je i njemu jasno da je do pražnjenja nakon jake kvalifikacijske kampanje u Europi moralo doći. Pražnjenja koje bi se našim klubovima događalo i nakon samo par utakmica u Europi.
Ipak, u svemu je vidio jednu dobru stvar.  
– Dobro je to što je prvenstvo tek počelo, ocijenio je.
Slijedi Sarajevo

Da, prvenstvo je tek počelo… s tim da je Zrinjski tri utakmice u zaostatku u odnosu na prvotni raspored. Da raspored ne čeka, da već u subotu na Koševu čeka lider Sarajevo. Da će nakon toga do kraja mjeseca, dakle u petnaest dana, doći još četiri utakmice – idućeg četvrtka u Mostaru protiv AZ Alkmaara u Konferencijskoj ligi te Igmana, Tuzle i Sloge u prvenstvu.
Ipak, u ovom trenutku, najviše zabrinjava to kako će Zrinjski prekosutra izgledati na Koševu, kod odmornijeg, rasterećenijeg Sarajeva…. Zrinjski koji konstanto ima problema u zadnjoj liniji (Jakovljević i Magdić out, Barišić izišao protiv Posušja), Zrinjski koji (izgleda) igra na motivacijskoj rezervi, Zrinjski koji je generalno ranjiv.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Zrinjski: Protiv Sarajeva za osmi naslov prvaka!

urednik

Novi Veležov predsjednik: Ovo je nastavak razvoja

urednik

Jakirović uoči Bijeljine: Radnik nitko nije izdominirao

urednik