DNEVNI NOGOMET

Zrinjski – LASK (21 sat): Rendulić ima jednostavan plan za podvig

‘Imamo aktivan rezultat, vjerujem da možemo još bolje.’ Riječi Krunoslava Rendulića uoči uzvrata s LASK-om protiv kojeg Zrinjski večeras može otići još korak dalje u svom nastojanju da izmijeni povijest bh. nogometa, u čemu je već u dobroj mjeri uspio. Skupine Konferencijske lige već imaju u džepu, večeras će imati priliku osigurati i – grupnu fazu Europske!

– Ono čega svi moramo biti svjesni, napravili smo izuzetan rezultat. Nekad mi se čini da se to podcjenjuje, jer se to uzima da je normalno. Nije to baš normalno!

Da, Zrinjski je probio barijeru UEFA-inih skupina, čestitke su stigle sa svih strana, ali očito je da Rendulić ima dojam kako bi se taj uspjeh Zrinjskog trebao cijeniti još više. Neki će to shvatiti i kao alibi pred večerašnji uzvrat play offa Europske lige s LASK-om, na pripremu terena za neuspjeh, ali nemojte ovdje brkati kruške i jabuke – u Zrinjskom su itekako svjesni da je LASK bio i (nakon 2:1 u Linzu) ostao favorit, ali da će Rendulić i društvo odigrati bez ispaljenog metka – to nemojte očekivati.

‘LASK i dalje izraziti favorit’

– U prvoj smo utakmici platili zbog tih uvodnih 15 minuta kada smo bili impresionirani atmosferom. Nakon toga smo pokazali da možemo igrati sa njima. Rezultat je aktivan, vjerujem da ćemo dati sve od sebe da prođemo dalje, izjavio je šef Plemstva koji o LASK-u misli isto što je mislio i prije Linza.

– Moj se dojam nije promijenio. Favoriti su. Ne vjerujem da ovdje jurnuti grlom u jagode. Bit će tu malo i opreza, ali ne treba računati na njihovu defanzivnu varijantu. S druge strane, naša ideja je jasna, od početka se želimo nametnuti i zagospodariti terenom. Kroz aktivnu igru što prije postići pogodak.
Manje-više, Rendulić je ovdje otkrio karte, po nekima najavio i ofenzivan Zrinjski, možda i ofenzivniji od onog u Linzu.

Primorani na adaptaciju

Da, Plemstvo mora napasti, sustići gol zaostatka, a onda pokušati preokrenuti ukupni rezultat – nešto će što je lakše reći nego napraviti. Jer nije ovo Premijer liga u kojoj si Plemići mogu priuštiti rani zaostatak koji će na kraju pretvoriti u ipak uvjerljivu pobjedu – kao što je to bio slučaj u oba dosadašnja prvenstvena susreta protiv GOŠK-a i Zvijezde.
– Nije na to lako. U jednom natjecanju dominiraš, a u nekim utakmicama si manje dominantan. U Europi igraš protiv jednako dobrih ili boljih protivnika pa se moramo adaptirati.
Nažalost, adaptacija se ne odnosi samo na teren, nego i na planove… a njih su donekle pokvarili kartoni/ozljede. U Linzu zbog kartona tako nije bilo Hrvoja Barišića koji se saada vraća na svoju stopersku poziciju, ne i i dalje ozlijeđeni Slobodan Jakovljević…

– Hrvoje će zauzeti svoje mjesto. Imamo tek par dvojbi oko nekoliko pozicija, naglasio je Rendulić.

‘Impresionirani, ali ne svi’

Dakle, ima struka Zrinjskog o čemu brinuti, a tu je i onaj vrlo, vrlo važan detalj u vidu psihološkog momenta… detalj koji se osjetio i u Bratislavi i u Linzu, gdje je Plemstvo u uvodnim trenucima utakmice djelovalo impresionirano – iako kadar nije neiskusan, iako su Bilbija i društvo i ranijih godina vidjeli kako je to igrati pred velikim brojem navijača, na velikim stadionima.
– Nisu svi bili impresionirani. Ali to je hendikep domaće lige, gdje nemate priliku igrati pred 20.000 gledatelja, nije se lako adaptirati. Njima je to normalno, nama nije. Vidjeli ste što se dogodi ako podlegnete toj atmosferi… ali ova momčad ne odustaje, mi smo sve to stizali – kod Slovana se od 0:2 vratili na 2:2, u Linzu od 0:2 stigli do minus jedan. Iskren da budem, nisam primijetio da su igrači nešto prenervozni ni prije utakmice u Linzu.  Za proći LASK treba nam odlična igra i ne samo prvih 11 nego i kvalitetna partija onih koji će ući.

‘ Nije to baš normalno!’

Kako god bude, tko god večeras zaigra, zasigurno će dobiti svoju porciju emocija. Jer Zrinjski će svejedno slaviti – samo je pitanje što? Skupine Konferencijske ili Europske lige. Situacija je to u kojoj se Rendulić, iako sav u računicama i planiranju večerašnjeg uzvrata, pred novinarima opustio više nego inače…
– Možda djelujem da sam hladan, ali vjerujte mi da nisam. Svatko ovo proživljava na svoj način. Ono što svi moramo biti svjesni, napravili smo izuzetan rezultat. Nekad mi se čini da se to podcjenjuje, jer se to uzima kao normalno. Nije to baš normalno! Prvi put u povijesti jedan će klub iz naše Lige igrati jesen u Europi. A ljudi svugdje igraju nogomet… o uvjetima neću ni pričati. Recimo Breidablik ima natkriveni teren s umjetnom travom i još pet terena…

Da, neizbježno je svaki ovosezonski europski susret Zrinjskog izvući iz povijesnog konteksta pa će i ovaj večerašnji biti takav – tko zna, možda i najveći, najvažniji takav ove sezone!


Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Uoči Hercegovačkog derbija: Široki vodi u međusobnom omjeru

urednik

Zrinjski: Jakirovićeve kritike urodile plodom

urednik

Zrinjski: Bjelave, Police pa ono pravo, Prijedor

urednik