DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Može biti gotovo već protiv Sarajeva

Sergej Jakirović stalno inzistira da u Zrinjskom neće slaviti dok to matematika ne dozvoli… ali matematika ga lagano pobjeđuje pa smo došli do trenutka u prvenstvu kada je rekordni sedmi naslov na – dva idealna koraka od teorije.

Već je to Zrinjski riješio. Izgubiti naslov devet kola prije kraja, a sa 19 bodova prednosti, praktički je nemoguće. Teorija kaže drukčije, odnosno da je ipak moguć scenarij da se naslov prvaka BiH proslavi ne u Mostaru, nego u Tuzli. Ali teorija ovdje igra i za Plemiće – a kaže da naslov prvaka, rekordni sedmi, u Mostar može sletjeti – već protiv Sarajeva, za 180 minuta!

180 minuta

Neki će reći da smo iznijeli ražanj, a da je zec još u šumi, ali ti će definitivno biti u manjini. Jer malo je tko uvjerenja da Zrinjski može ispustiti ovo što ima – ne s ovom formom u kojoj igra već 14 kola, 14 vezanih pobjeda. Drugim riječima, većina će se radije dati u procjene ‘kada će naslov sletjeti Pod Bijeli brijeg’, prije nego u analize ‘hoće li sletjeti?’. A priča oko datuma osiguravanja naslova može se vezati – uz blisku budućnost. Uz utakmicu koja će se dogoditi za dva kola, za 180 minuta.

…ali najprije Borac

Najprije ide utakmica u Banja Luci. Nekoć nezgodno gostovanje, što je potvrđivala i nekadašnja tradicija, a danas ipak neka druga priča. Jer aktualni prvak Borac u zadnja je dva obračuna s Mostarcima primio devet komada (1:5 u BL i 4:1 u Mostaru), što nije detalj koji tek tako treba odbaciti u stranu. Zanemariti ga. Kao ni činjenicu da Banjolučani Mostarce čekaju sa novim trenerom – Nemanju Miljanovića zamijenio je Tomislav Ivković. No, forma Mostaraca, strašni niz i dvije uvjerljive pobjede u zadnja dva kola, 4:0 protiv Radnika i 5:0 kontra prvog pratitelja Cityja, ipak su teži, značajniji detalj.

Idealna računica


Pretpostavimo li da će forma, kvaliteta Zrinjskog presuditi, otvorit ćemo vrata idealnom scenariju u lovu na potvrdu sedmog naslova. U tom slučaju, prođe li Zrinjski slavljenički i kroz Banja Luku, a City koji slučajem bude poražen kući od Radnika, priča može dobiti kraj već u kolu koje uslijedi (26.) – protiv Sarajeva. Jer uspije li Zrinjski i nakon tog domaćeg obračuna sa Bordo timom ostati na 22 ili 21 bodu, Tuzla ga više ni u teoriji neće moći sustići.

Računica

Računica u idealnom scenariju je jasna, ali šanse da će Radnik dobiti Tuzlu u gostima i nisu prevelike pa se, ako već analiziramo na ovaj način, ipak moramo osvrnuti i na onaj vjerojatniji rasplet. A on kaže da bi City mogao pokušati napraviti, hajde reći ćemo pritisak s dvije vezane domaće pobjede (protiv Radnika i Borca), s tim da će biti opterećen i polufinalem Kupa s Veležom… Ali hajde, recimo da će Tuzla dobiti te dvije utakmice, da će Zrinjski paralelno dobiti i Borac i Sarajevo. Ako se to dogodi, Zrinjski bi u 27. kolu, na Grbavici kod Željezničara, igrao za potvrdu naslova, a za istu bi mu trebao još jedan trobod… bez da razmišlja o Tuzli i njenom rezultatu. A jasno je da par loših rezultata prvog pratitelja utrku za naslov mogu riješiti i prije.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Premijer liga BiH: Pred nama nova ‘zaostala’ srijeda

urednik

Široki: Karačić na proljeće – na slatkim mukama

urednik

KOMENTAR / Marinović prvi puta pod pritiskom na bordo klupi

urednik