DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Od Rendulića se traži da ponovi Marinovića i Sliškovića

MOSTAR, 30. studenoga (FENA) – Krunoslav Rendulić predstavljen je u srijedu kao novi trener bh. prvaka Zrinjskog. Hrvatski stručnjak, koji je do sada vodio Istru 1961, Šibenik i Goricu, na predstavljanju je odmah zacrtao visoke ciljeve. (Foto FENA/Tomislav Glamuzina)

Sergej Jakikrović, u najmanju je ruku postavio visoke standarde, ali je isto tako svom nasljedniku Krunoslavu Renduliću ostavio uigranu momčad na prvoj poziciji. Na papiru, posao bi legenda HNL-a trebala završiti bez većih zapreka, no povijest je dokazala da preuzimanje momčadi Zrinjskog nakon što je sezona već počela nije lagana zadaća.


– S obzirom na stanje za tablici, malo toga ima za popraviti, treba samo nastaviti, izjavio je novi trener Zrinjskog.
Rekao je to Krunoslav Rendulić na jednostavan način, direktno, kakav je čini se i sam. No, uvijek je vrijedilo i vrijedit će da je ‘lakše nešto reći nego napraviti’, što najbolje znaju njegovi prethodnici, od kojih su samo dvojica uspjela uskočiti za kormilo tijekom sezone te istu okončati osvojenim naslovom. Izazov je, bez obzira na stabilnost kluba i snagu momčadi, pravi.

Najveći klub dosad  

– Bilo koji prvak je veliki klub, a Zrinjski je dosad najveći klub koji sam vodio.
Riječi su to novog stratega sedmerostrukog prvaka BiH, čovjeka koji se naigrao i naigrao utakmica, koji ima i solidno trenersko iskustvo, koji nije rekao da točno zna gdje je došao, ali čini se da je svjestan situacije. Jako dobre situacije u kojoj je nakon 19 kola preuzeo branitelja naslova i lidera, uigranu momčad koju će samo trebati održati na kursu koji je zadao njegov prethodnik i prijatelj mu, Sergej Jakirović – sada novi trener Rijeke.

– Uvijek svaki kaže da mu fale dva igrača, ali igrački kadar Zrinjskog jako je dobar, neće biti nekih promjena, prokomentirao je Rendulić, ističući da neće mijenjati ono što je dosad jako dobro funkcioniralo.
A to podrazumijeva prepoznatljivu igru Zrinjskog s visokim presingom i jakim tempom koji lomi protivnike.

– Ne treba raditi velike promjene, ostat ćemo na provjerenom tragu, dodao je.  

Uigrana momčad

Da, ima Rendulić ima provjerenu momčad sazdanu od igrača koji su tu osvajali titule, preko onih koji imaju ‘samo’ onu rekordnu prošlosezonsku, do ovih koji su u međuvremenu došli i dio su tima kojem cijela Premijer liga gleda u leđa. Dakle, i dalje ima pouzdane vratare koji su primili samo devet golova u prvenstvu, ispred njih iskusnjare Slobodana Jakovljevića i Hrvoja Barišića, vjerojatno najbolji stoperski par Lige, pregršt talenta u vezi u kojoj ton daju i mlade snage poput talentiranog Silvija Ilinkovića, naprijed Nemanju Bilbiju (12 golova dosad)… Ima uigran sustav, praktički bi momčad mogla sama nastaviti po dobro utabanoj ruti… ali ipak ne može. Jer netko mora upravljati tim Ferrarijem. Ferrarijem kojeg treba znati voziti, kojeg će trebati brzo dovesti do željene destinacije.

Dva dobra primjera

Neće legendi HNL-a pomoći što mu je ovo prvi pravi dodir s Premijer ligom, koja ima svoje specifičnosti, a u neku ruku ni povijest nije na njegovoj strani. Jer od dosadašnjih šest trenera koji su odveli Zrinjski do naslova prvaka, samo su dvojica uskočila nakon što su te šampionske sezone počele. A došli su jedan iza drugoga.
U ožujku 2015. Mišo Krstičević je u rekordnom roku napustio Zrinjski, nakon samo tri utakmice u sedlu. Uskočio je dotadašnji trener Borca Vinko Marinović i odjahao do svoje prve i četvrte titule Zrinjskog. Ipak, u zimu 2016., nakon osvojenog naslova prvaka i rezultatski solidne jeseni okončane na prvom mjestu, klupsko je čelništvo ocijenilo da je Marinović izgubio kontrolu nad svlačionicom i zahvalilo mu se. Umjesto njega došao je Blaž Slišković i otišao u povijest s dvije vezane titule! Zajedničko obojici je to da su im to bili prvi trenerski trofeji… a sasvim slučajno, Zrinjski će i Renduliću doći kao prilika – da uzme svoju prvu kantu.

Najveći izazov karijere

Slišković je i dalje jedini koji je obranio naslov Zrinjskog, što se od Rendulića očekuje kao primarni cilj. To i, kako je istaknuo prvi operativac kluba Danko Šulenta – dvostruka kruna!
– Kruna – kruno, slaže ti se s imenom, ispalio je na pressici Šulenta, možda i ne sluteći u tom trenutku da je od Rendulića zatražio nešto što nijedan trener Zrinjskog još nije napravio.
Jer Zrinjski je samo jednom osvojio Kup, ali u sezoni u kojoj nije bio prvak – 2008. Kup je ostao rak rana kluba koji je po svemu narastao u istinskog giganta Premijer lige, a kako je stabilan, kako ima uigranu momčad koja drži vrh, ipak je sasvim logično da se od novog stratega, iako ovaj još nema trenerski trofej, traži da osvoji sve što se može osvojiti. Bez obzira što kaže povijest.
Da, nakon Gorice, Istre i Šibenika, Zrinjski je po trofejima definitivno najveći klub koji je Rendulić dosad vodio, ali i najveći izazov.

………………………………

Prvaci sa Zrinjskim
2005. Franjo Džidić
2009. Dragan Jović
2014. Branko Karačić
2016. Vinko Marinović
2017. Blaž Slišković
2018. Blaž Slišković
2022. Sergej Jakirović

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Velež: Večeras na Grbavici, Dudića brine Radovac

urednik

Zrinjski: Večeras protiv Leotara

urednik

Zrinjski: Što se promijenilo od Borca i što će se promijeniti do Laktaša?

urednik