DNEVNI NOGOMET

Zrinjski – Šerif: Komu je ostalo više prostora za napredak do uzvrata u Kišinjevu

Što znači postotak u procjenama šansi neke ekipe? Imaginarna je to projekcija koja se naslanja na prikazano na terenu, što će reći – baš i ne previše pouzdan parametar u najavi konačnog ishoda. I baš se takvom, donekle nepouzdanom, čini procjena da Zrinjski nakon 0:0 protiv Šerifa u Mostaru ima pedeset posto šansi proći dalje u 2. kolo kvalifikacija za Ligu prvaka.


Nije to bilo ‘ništa – ništa’. Daleko od toga. Jer treba biti realan pa shvatiti koliki je ulog, koliko je tu bilo očekivanog opreza s obzirom da je početak sezone, s obzirom da se protivnici ne poznaju. Ali generalno su i jedni i drugi, i Mostarci i Moldavci, pokazali samo dio svog arsenala. Ili su možda jedni bili na maksimu, a drugi ipak ispod njega?

Tijesno, oprezno

Imao je Nemanja Bilbija jednu jako dobru situaciju, odmah na početku utakmice dobro je opalio nakon ubacivanja Ćorluke, ali nije bio precizan. I to je nekako dugo stajalo kao jedina prava prilika na utakmici, sve do osme minute sudačke nadoknade i pokušaja Lushkje u jedan na jedan duelu s uspješnijim Čondrićem.
U međuvremenu su udarce oprobali Jukić i na drugoj strani Badolo, ali u kompletu – sve se svelo na izraženu opreznost jednih i drugih, veliku gustoću igrača u tom dijelu polja i zapravo nemogućnost jednih i drugih da iz jednog zgrčenog stava smišljeno i direktno jurnu naprijed – prema protivničkom golu. Rezultat je to zapravo očekivane taktike u ovom duelu ‘mačke i miša’ – u prvom duelu oprezno, u uzvratu po potrebi. Ni jedan ni drugi trener nisu bježali od te konstatacije.

Aktivan rezultat

– Igra čvrsta, oprezna, strpljiva. Nismo napravili puno u fazi napada mi, a ni oni, ocijenio je šef Mostaraca Sergej Jakirović nakon prvih 90 minuta s moldavskim prvakom koji je prošle sezone, doduše u totalno drukčijem sastavu, u Madridu pobijedio kasnijeg europskog prvaka, Real.
– Nisu nam ništa ni dali, nismo ni mi njima. Ne znam što bih više rekao. Sada imamo puno više informacija, nije nam se bilo lako pripremati, ali eto uspjeli smo uz pomoć ove publike. Imamo aktivan rezultat, dodao je.
Druga strana – optimističnija. S osjećajem kao da je pokazala više.
– Izvukli smo pozitivan rezultat, ali ostaje nam utakmica u Kišnjevu gdje treba zaključiti sve i proći dalje, ocijenio je strateg Moldavaca, Stjepan Tomas koji nema dilema po pitanju putnika dalje.

– Smatramo da smo bolji. S obzirom na sve okolnosti i rezultate iz prošle godine, ova ekipa kad uhvati ritam, može napraviti mnogo dobrih stvari i vjerujem da u Kišnjevu moramo pobijediti, dodao je Bugojanac pa apostrofirao: Čekali smo njihove greške, nismo iskoristili to. U uzvratu ćemo ići više napadački. Ovog puta bilo je najvažnije da smo dobro stajali u fazi obrane. Uspjeli smo spriječiti Zrinjski da postigne gol.

50-50

Tomas nije govorio u postocima, možda to nije njegov stil, ali Jakirović jeste – i opet je šanse podijelio kao i prije susreta. Jednako. Je li pogriješio?
– Smatram da smo trebali biti hrabriji na protivničkoj polovini. Da smo neke odluke krivo donosili u odnosu na situaciju na terenu gdje smo možda radili tehničke greške. Šerif je dobra momčad. Brza, agilna. Kada njihov igrač izađe, moraš krajnji napor napraviti da bi uzeo loptu. Šanse su 50-50, možemo bolje odigrati od ovoga, ja se nadam. Imamo cijelu sedmicu da se pripremimo…. Možda će biti teže, jer će Šerif dobiti na vremenu da podigne kondiciju, da se više uigra.
Ako ste koncentrirani, primjetit ćete neke Jakirovićeve riječi/opaske koje zaopravo otrkivaju više ako ih malo obrnete, okrenete. On tako opet ističe brzinu Tomasove ekipe, kako su njegovi igrači krajnjim naporom zatvarali te njihove prodore… i to da će Šerif do uzvrata imati vremena još se uigrati. Što nam je htio reći?

Tko ima više rezerve?

Šef Plemstva zapravo je samo zapakirao svoje opaske, a sigurno je vidio kako se Tomasova ekipa lakše kreće, kako je brža, fizički potentnija, ali da ju koči neuigranost koja je povremeno rezultirala kaotičnom postavkom, individualnim pokušajima. I možda ti individualni pokušaju nisu bili toliko opasni, možda ih u susretu s jednim udarcem u okvir gola nije bilo toliko, ali baš tu leži najveća opasnost po Zrinjski. Tomas je to vidio,  a kako mu je sigurno jasno da do uzvrata neće imati previše efekta ako inzistirao na uigravanju određenih akcija, postavki, vjerojatno će ići ‘na silu’, na prodornost svoje momčadi, a koja je na trenutke bila itekako vidljiva. Tako je Badolo u završnici utakmice praktički niodakle uputio jak i ne toliko neprecizan udarac.
I zato Jakirovićev tim Tomasovom neće smjeti pružiti ni mrvice – jer kako je nakon utakmice rekao Bilbija, vjerojatno će odlučiti jedan gol. Hoće li to biti gol Zrinjskog i ima li rekordni prvak BiH zaista 50 posto šansi proći dalje, ili to sugerira samo rezultat iz Mostar… na sva ta pitanja morat ćemo sačekati do idućeg utorka u 19 sati.

Kakav će Zrinjski krenuti u Kišinjevu

Čondrić, Ćorluka, Magdić, Barišić, Bekić, Savić, Sučić, Ćuže, Tičinović, Jukić, Bilbija. Kamenar je ušao na poluvremenu umjesto Sučića, Mandić, Memija i Zlomislić u 71/72. minuti zamijenili Jukića, Bekića i Savića, a u 90. je Tičinovića zamijenio Malekinušić. Oni su u srijedu pred 5.000 gledatelja predstavljali dres Zrinjskog, Zrinjskog koji u uzvratu može i vjerojatno hoće izgledati drukčije. Kao prvo, prošle sezone standardni krilni ofenziva Niko Janković, odradio je kaznu crvenog kartona. Eto jedne promjene. Druga bi se mogla ogledati u startu Kamenara umjesto mladog Sučića koji je bio dobar, ali možda malčice pod dojmom. Ne nužna, ali moguća promjena. Sve ostalo bile bi varijacije na temu, što se ne odnosi na mogućnost da otraga starta iskusni, a ozlijeđeni Jakovljević… mogućnost koja s obzirom da u prvoj utakmici nije ni bio u kadru, djeluje nerealna.


Nakon Kišinjeva, moguće i gostovanje u Turskoj

Zanimljivo, isti rezultat (0:0) zabilježen je i u međusobnom duelu Maribora i Šahtjora iz Soligirska koji će dati protivnika za boljeg iz duela Mostaraca i Moldavaca. Ništa neočekivano s obzirom na ulog, na mogućnost posrtaja na prvoj prepreci koja nije uvijek nužno previsoka, nego ju se često i nedovoljno dobro procijeni.A ako su Jakirović i društvo šerifa sada dobro procijenili i ako u Kišinjevu perfektno realiziraju osmišljeni plan, čeka ih gostovanje ili u Sloveniji, ili u Aadapazariju, Turskoj, gdje će bjeloruski Šahtjor biti domaćin. Ukoliko to ne bude slučaj, ukoliko Zrinjski ne uspije, euro-kampanju nastavit će u 2. kolu kvalifikacija Konferencijske lige, gdje će ih čekati poraženi iz duela Dudelangea i Tirane. Taj je par u njihovom prvom okršaju u okviru 1. kola kvalifikacija za LP završio pobjedom Mostarcima dobro poznatih Luksemburžana.  

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Zrinjski: U utorak u Neumu

urednik

PL: Hercegovački premijerligaš krenuo u projekt postavljanja rasvjete

urednik

Slišković: Ovdje kod nas sam bio potrošen, puno je lakše raditi vani

urednik