DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Sretni s ishodom iz Tirane,fokusirani na Želju

Između dva duela s Tiranom – ugurao se Željezničar. Prva utakmica nove sezone Premijer lige, druga ovosezonska domaća utakmica Plemića. Cilj više nego jasan, mogućnosti također. Na prvaku je da opravda očekivanja.

Onih 1:0 iz Tirane i sada, par dana nakon utakmice, dobro zvuči. Pod Bijelim brijegom zbog toga imaju neku dodatnu sigurnost sada na početku sezone, temelj za dalje – ne samo u Europi, nego i u prvenstvu koje je već tu… koje je počelo bez Plemića. Jer prvo kolo, u kojem su trebali gostovati Slobodi, odgođeno je pa će prvak u obranu naslova krenuti domaćim, nedjeljnim duelom protiv Željezničara.

Ozbiljni do kraja

– Naravno da smo sretni, ipak smo igrali u gostima… u gostima nikoga nije lako pobijediti, ustvrdio je Sergej Jakirović između dva meča s Tiranom protiv koje je to u većem dijelu susreta izgledalo jako dobro.
 – Malo smo nakon vodstva izgubili kontrolu, bilo je to očito… ali smo je brzo preuzeli, imali prilika, mogli zabiti još jedan… posebno Ćuže u zadnjoj minuti.  Moramo sada ostati ozbiljni do kraja, dodao je šef Plemstva koje za vikend, nakon tri europske utakmice, čeka izazov nešto drukčijeg tipa.
I protivnik će biti drukčiji, u odnosu na Šerif i Tiranu. Ali možda ne posebno bolji/lošiji u odnosu na svoju prošlosezonsku verziju. Željezničar, čini se, nije preko noći osnažio, vratio se na višu razinu.  

Derbi?

I tu, kod te priče o snazi Željezničara, dolazimo i do zanimljivog pitanja – u kojoj je mjeri to i dalje derbi? Ta utakmica Zrinjski – Željezničar.
Po imenima klubova sigurno jeste, ali po snazi i ambicijama – definitivno ne. Jer Zrinjski je izrastao u dominantnu silu bh. nogometa, a Željo skliznuo u osrednjost, što je šesto mjesto Plavih prošle sezone definitivno potvrdilo, što je domaćih 1:1 na startu ove dodatno naglasilo. Uz to, Zrinjski je u zadnjih pet međusobnih duela bio bolji, Željo zadnji puta – u listopadu 2020.
Plavi se traže u svakom pogledu, ali to sigurno Jakirovića i društvo neće opustiti, gurnuti ih u jednu komfornu zonu. Jer, ipak je to prva prvenstvena utakmica, a obrana rekordno brzo izborenog rekordnog sedmog naslova sama po sebi traži određenu odgovornost.

Maksimalno na Želju

Jasno, uvijek je lakše teoretizirati ovako ispred papira/računara, ali trebat će to, koliko god se teški rivali nalazili s druge strane, nekako pretvoriti u uspješnu paralelnu kampanju na dvije fronte. Jakirović ima plan za Željezničar…
– Vidjet ćemo, ima rovitih, potrošnja je bila i mentalna i fizička, ali ima nas dovoljno, rekao je uoči Želje pa se nadovezao na odgode, od kojih je Zrinjski već jednu iskoristio.
– Nisam pobornik odgađanja, ali Slobodu smo morali odgoditi. Ništa, napravit ćemo neke promjene, čisto da dobijemo jednu dobru energiju. Sa Željom su to uvijek zanimljive utakmice, maksimalno ćemo se pripremiti.

………………………………………………………………

‘Ilinković će rasti’

Mladi veznjak Silvio Ilinković Pod Bijeli brijeg došao je, kao i svi mladi igrači, na mala vrata. Bez pompe. Ali debi, koji je ovaj bivši igrač Rijeke, prošle sezone na posudbi u Posušju, odradio u Tirani – uvelike je izazvao pažnju.
– Imamo puno takvih mladih, igrača do 21 godine i prošle sezone već smo dokazali da oni nisu ‘pro forme’ tu, komentirao je Jakirović situaciju sa ‘zaštićenim godištem’ pa fokus prebacio na Ilinkovića.
–  Već se adaptirao. On nas je svojim ulaskom umirio, razigrao s par lopti. S vremenom će sigurno rasti.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Velež: ‘Lakše Pod Bijelim brijegom nego u Doboju kod Kaknja’

urednik

Zrinjski: Hoće li se Sloboda išta pitati Pod Bijelim brijegom?

urednik

NK Široki: Na pripreme u Makarsku, u Parku Mladeži protiv Splita

urednik