DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Što Armenci znaju o Mostarcima…

Generalno je kad izvučete protivnika s Istoka na prvu doći do nekih relevantnih podataka. Posebno ako klub nije etabliran do te neke mjere, a rival Zrinjskog u kvalifikacijama za Ligu prvaka, armenski Urartu, to nije. No, što Armenci misle o Mostarcima, što znaju?

Urartu nije totalna nepoznanica. Ali sigurno je da će Zrinjskom do te prve utakmice Erevanu (11. ili 12. srpnja) informacije dolaziti na kapaljku. No, ako je to neka utjeha, čini se da je to je obostrano – da ni Armenci trenutno ne znaju puno o Mostarcima.

– HŠK Zrinjski je jedan od najstarijih hrvatskih klubova, osnovan je 1905. godine. Momčad igra u prvenstvu Bosne i Hercegovine, sastavni dio grba nacionalna je zastava Hrvatske. Klub je igrao Prvu hrvatsku ligu, ali je nakon Drugog svjetskog rata rasformiran HŠK Zrinjski nije postojao 47 godina, ali se nakon proglašenja neovisnosti Bosne i Hercegovine vratio.

Kratki je to rezime djelovanja Zrinjskog koji mi ovamo već znamo, a koji je Urartu predočio svojim navijačima putem službene stranice. Nadalje, navodi se i to kako se Zrinjski snašao u bh. nogometu…

– Nastupajući u najvišem rangu u BiH 23 godine, Zrinjski je prvenstvo osvojio osam puta. Prošle sezone je, kao i Urartu, osvojio duplu krunu, što je bio povijesni rezultat za klub – Zrinjski je prethodno Kup osvojio u sezoni 2007/08.
Osvrt na Europu, na ono što su Plemići napravili u njoj, također je dosta faktografski… mada s greškom po pitanju broja nastupa u UEFA-inim kupovima.

– U Europi su igrali 14 puta (točno je da će ovosezonski nastup bit će Plemićima 17., op. a.).  Najbolji rezultat zabilježen je prošle sezone. Nakon poraza na startu kampanje u Ligi prvaka, Zrinjski se nastavio natjecati u Konferencijskoj ligi, u kojoj je stigao do doigravanja. U odlučujućem meču, izgubili su od Slovana iz Bratislave na penale. Zrinjski se dosad jednom sreo s armenskim predstavnikom. U sezoni 2015/16. izgubio je s ukupnih 2:3 od Širaka u 1. kolu kvalifikacija za Europsku ligu.

Naglasili su Armenci i to da je ‘osvajač Zlatne lopte 2018. Luka Modrić također igrao za Zrinjski i 2005. bio najbolji igrač kluba… i opet pogriješili. Jer se radilo o 2004. godini, odnosno sezoni 2003/04., ali nema veze. Ne treba cjepidlačiti… što je očito i mantra trenera Urartua Dmitrija Gunke, koji na prvu, barem sudeći po izjavi na službenoj klupskoj stranici, djeluje istočnjački jednostavan, fokusiran.

– Jednostavno je. Svi klubovi koje smo mogli izvući, prvaci su svojih država. U Ligi prvaka nema laganih protivnika. Svi se moraju dobro pripremiti, pronaći najbolju taktiku za protivnika. Sada mi točno znamo s kim igramo i način na koji se moramo pripremiti. Znamo da je protivnik neprikosnoven u prvenstvu Bosne i Hercegovine, da je prvenstvo završio s 20 bodova prednosti, ali proučit ćemo ih i dobro se pripremiti.

…………………………………………….

A što Mostarci znaju o njima…

Ni u Zrinjskom se nisu pretrgli službeno navedenim informacijama o Urartuu, što je uostalom i praksa klubova. Na službenoj stranici ističe se to da će armenskom predstavniku ovo biti već treće gostovanje u BiH (ispali od Širokog i Sarajeva), da su u samo 2005. izbacili nekog iz Europe (gruzijski Lokomotiv, 2005.), no jedan je detalj izostavljen, a možda ga je bitno istaknuti. Naime, armenski klubovi više nemaju tu prednost da Europu dočekaju u punom natjecateljskom pogonu – zapravo već duže vrijeme. Od 2011. godine, otkada ne igraju sezonu u sklopu jedne kalendarske godine. Konkretno, u Širokom su svojevremeno taj detalj isticali kao otegotnu okolnost…

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]


VEZANO

Novi Veležov predsjednik: Ovo je nastavak razvoja

urednik

Zoran Petrić: Može sve poplivati ako nemaš političku podobnost

urednik

U Mostaru preminulo osam osoba, u Hercegovini stotine novozaraženih

urednik