DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Što mora napraviti Rendulićev nasljednik?

Krunoslav Rendulić je bivši, a tko god naslijedi – morat će pokušati isprovocirati onaj efekt pozitivnog šoka. Lakše reći nego učiniti, no što će taj neki novi šef Plemstva konkretno morati napraviti ne bi li se tim prvaka probudio?

Nakon godinu dana sjajnih rezultata, povijesne dvostruke krune i jednako povijesnog plasmana u skupine Konferencijske lige, Zrinjski i Krunoslav Rendulić krenuli su – svatko svojim putom. Za Rendulića ćemo još vidjeti gdje ide, koje su njegove aspiracije i mogućnosti u nastavku dosad već solidne trenerske karijere, a za Zrinjski se zna – zna se gdje bi želio ići. A hoće li, hoće li treći puta zaredom osvojiti naslov, hoće li obraniti trofej u Kupu, uvelike će ovisiti o Rendulićevom nasljedniku.

Što je Renduliću odmoglo…

Neke stvari definitivno nisu išle Renduliću na ruku. Zapravo možda i ona najvažnija – kadar za koji se može ustvrditi da je možda i lošiji od prošlosezonskog. A najveća se razlika ogledala u činjenici da je Zrinjski ljetos, u drugoj polovini Rendulićeve bajne godine Pod Bijelim brijegom, imao dva igrača koji bi u svakoj ekipi Premijer lige bili itekako dobrodošli – vezni U21 dragulji Petar Sučić i Silvio Ilinković, danas članovi Dinama i Rijeke, istaknutih pretendenata na tron u HNL-u. Ta dva odlaska u kombinaciji s činjenicom da su istaknuta pojačanja (Kožulj, Bradarić, Maglica, Balić) stigla ozlijeđena ili nespremna, da su se usput ozlijedile neke perjanice ekipe (Jakovljević na startu sezone, Barišić, nešto kasnije Tičinović) na koncu su zaista dala sliku Zrinjskog koji teško da će se bez velikih problema izboriti s dvostrukim/trostrukim kolosijekom… ali krah se dogodio tek uoči zadnje europske pauze. Kada je Zrinjski počeo pokazivati umor, kada ga je Velež samljeo 3:0.

… a čime si je sam odmogao

Da, Rendulić je bez obzira na očitu širinu kadra, imao dosta problema ove jeseni, ali neke je i sam prouzročio. Ono što mu se najčešće spočitavalo, bila je manja od očekivane minutaže za Tomislava Kiša. Njegova se prisutnost najčešće dala osjetiti, što efektnim proigravanjima, što pogocima (ukupno 7 ove sezone), znao je napraviti razliku, ali mnogi su skloni zaključku da bi više dao da je na terenu proveo više minuta u tandemu sa Nemanjom Bilbijom. A duo je zajedno krenuo protiv Željezničara, Igmana, Sloge, u prvom ovosezonskom obračunu s Veležom, u Banja Luci kod vodećeg Borca, u Posušju, protiv Tuzle – dakle u manje od pola prvenstvenih utakmica. U porazu od Sarajeva na Koševu Kiš je dobio samo minutu (!), u Tuzli dvadesetak minuta koje je iskoristio – da zabije. Rendulić ga je ‘štedio’, jer mu se nije sviđalo koliko doprinosi obrani.
Nadalje, bivšem se šefu može zamjeriti što je u nekim utakmicama išao pod svaku cijenu zadovoljiti formu očekivanja i napasti, a momčad to svojom energijom nije pratila, što ovaj ili nije prepoznao, ili nije želio prepoznati. Očit primjer, bio je ovaj zadnji duel – težak poraz od Veleža (0:3) koji mu je i presudio.

Još sedam utakmica

Tu, u ovom prošlom pasusu, i njegov nasljednik može pronaći par odgovora na pitanja koja se bace pred njega, a koja bi trebala pronaći rješenje za situaciju u kojoj se ekipa rekordnog prvaka našla. Do kraja godine trebat će odraditi pet prvenstvenih duela, od kojih prvi čeka iduće srijede, u Mostaru protiv Širokog (18 sati), ali i dva preostala susreta u skupini Konferencijske lige (u Alkmaaru kod AZ-a i kući protiv Aston Ville) u kojima također neće biti nevažno kako će Zrinjski izgledati – iako su Plemići u Europi već napravili svoje.

Glavni cilj u nastavku natjecanja na dva kolosijeka do kraja godine, bit će održati momčad iznad vode – na respektabilnoj razini koja će zadovoljiti šampionske aspiracije koje se Pod Bijelim brijegom već duže vremena podrazumijevaju. Hoće li se novi šef struke više prilagođavati protivnicima u prvenstvu, hoće li više ‘kombinirati’ Bilbiju i Kiša,  možda se dati u potragu za nekom novom formacijom, još ćemo vidjeti, no činjenica je da će ostatak natjecateljske godine skrojiti nastavak sezone – da će snažno utjecati na drugi dio sezone u kojem će fokus s Europe u potpunosti preći na prvenstvo i lov na Borac.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

Standings provided by Sofascore

VEZANO

AFERA ‘RESPIRATORI’: U Mostaru izuzeta dokumentacija

urednik

JASNA PORUKA IZ BH BLOKA: “Nema pregovora s onima koji nas kradu!”

urednik

Zrinjski pred LP pripreme: Temelji su dobri, jaki

urednik