DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Sve je u taktici, Jakirović i ekipa to dobro znaju

Dug, predug put do Kazahstana u neku ruku je i simboličan. Jer predstavlja dug, i dalje nezavršen put bh. klubova prema UEFA-inim skupinama. Iskoraku koji se i dalje sanja. Zrinjski bi sutra mogao doći korak bliže ostvarenju tog sna, ali tako daleko još ne smije razmišljati. Jer u tom Kazahstanu ima ipak nekog nedovršenog posla.

Pet je europskih utakmica iza Zrinjskog ovog ljeta. Onako, ni puno, ni malo za naš standard. Ali ako Plemići sutra ne završe Tobol, izbace ga u 3. pretkolu Konferencijske lige, bit će to bliže osrednjoj euro-kampanji bh. klubova. Bit će to ispod očekivanog, a očekivalo se, očekuje se – ako ništa da Zrinjski pokuca na vrata skupina. A to će moći napraviti samo ako Mostarci dobro osmisle ovo daleko gostovanje, taktički pristupe svakom detalju koji utječe na plan.

Taktika za agresivniji Tobol

– Očekujem tešku utakmicu, agresivnog domaćina, otvorenijeg, koji će vjerojatno krenuti po pogodak od prve sekunde, na što mi moramo odgovoriti na isti način, ocijenio je šef struke Sergej Jakirović prije sutrašnjeg uzvrata u Kostanaju.
– Da pokažemo jedan gard koji smo dosad pokazali i u Kišinjevu i u Tirani i da, ne da obranimo rezultat iz prve utakmice (1:0), nego da probamo postići pogodak i napravimo sve da prođemo dalje, dodao je šef Plemstva kojem je očito jasno da ‘na vatru treba uzvratiti vatrom’.
Druge i nema. Drukčije bi bilo suludo pristupiti uzvratu kojem je prethodila minimalna pobjeda. Bez obzira na prikazano na terenu. A Zrinjski je pokazao više, između ostalog i zabio s igračem manje. No, sve to bit će u neku ruku kompromitirano vremenskom razlikom, letom koji je trajao sedam sati.

Taktika za vremensku razliku


– Radit ćemo sve kao da smo ovdje, bio je Jakirovićev odgovor na tu problematiku.
– Tako smo sastavili cijeli raspored, počevši od srijede, s užinom kada dođemo, s treningom u osam sati po njihovom vremenu, tad je i utakmica. Sutradan isto s doručkom, po njihovom vremenu u 11:30, to je kod nas 7:30. Nećemo ništa dirati, odraditi ćemo službeni trening, da u četvrtak da budemo što spremniji za utakmicu.
A spremni neće biti svi. Svi neće biti u kadru. Nikola Mandić i Josip Ćorluka imaju kartone, Kerim Memija je ozlijeđen.
– Poteškoće su na oba boka. Ćorluka i Memija su naši standardni igrači i morat ćemo tu naći rješenje da budemo stabilni, da dobro igramo. Imamo dva plana, odlučit ćemo se u četvrtak. Igrači koji će to igrati bit će dobri, treniraju isto kao i Ćorluka i Memija, tako da se nadam da će biti sve u redu.

Taktika za upražnjene bokove

Naoko ne velike promjene doživjet će Zrinjski, ali na terenu se to možda pokaže i drukčijim. Jer bez Ćorluke je to definitivno druga priča, a i promjena na lijevom beku mogla bi se osjetiti. Rješenja? Na desnom, umjesto Ćorluke, sam po sebi nudi Frane Maglica, dok bi desno mogao ili Almir Bekić, ili možda Mario Tičinović, koje je na startu karijere (u Hajduku) igrao lijevo krilo, da bi se kasnije  prebacio lijevo unatrag, te na drugu, desnu stranu – bliže i dalje od gola. Uglavnom, rješenja ima, pitanje je Jakirovićeve odluke – pitanje je, kao i u ovoj čitavoj pripremi za Kostanaj koja je očito vrlo komplicirana – kako izabrati što jednostavnije rješenje i doći do željenog cilja?

Taktika za odlučujući detalj

A u potrazi za tim odgovorom koji će obuhvatiti sva pitanja vezana za Tobol, treba se dodirnuti i sastava Kazahstanaca, nekih projekcija njihove igre u uzvratu.
– Ne vjerujem da će igrati s tri iza kako su igrali ovdje. Više ih očekujem kao kada su primili gol ovdje, onda su okrenuli na 4-3-3, ono njihovo standardno. Vraća im se jako dobar igrač, desni bočni Kairov. Zajedno s Tošićem i brojem 14, Žarimbetovom, oni kroje taj trokut po desnoj strani i morat ćemo voditi računa i biti maksimalno koncentrirani da to zatvorimo.

Informirao se Jakirović usput i preko Adnana Kovačevića čiji je Ferencvaroš igrao u Kazahstanu, pitao je za savjet i Nenada Bjelicu čiji je Osijek također putovao na Istok… a saznao je ono na što je upozoravao odmah nakon uzvrata.

– Puno su otvoreniji i agresivniji kod kuće. Ja sam si uzeo malo vremena, pogledao utakmicu Tobol-Hajduk. Bez obzira što je prošlo godinu dana, Hajduk je u toj utakmici sve kontrolirao, bilo je 0:0 u 60. minuti (a onda primio tri komada u regularnom vremenu i jedan u produžecima, op. a.), što dovoljno govori koliko su oni opasni. Inače postižu puno pogodaka od 60. do 75. minute. Ova utakmica se može okrenuti u jednom detalju i ja se nadam da ćemo mi biti ti koji ćemo to iskoristiti.


………………………………………

O play offu: ‘Želim samo da uđemo’

Izbaci li Tobol, Zrinjski će za skupine Konferencijske lige igrati ili protiv Olympiacosa, ili Slovana.
– Ja kako čitam po medijima, Olympiacos je već prošao prije prve utakmice pa je bilo 1:1 i svi su iznenađeni. Nema tu razlika, sve je u deset deka. Olympiacos po povijesti, po svemu, je ogroman klub s vojskom navijača. Slovan Bratislava znam što znači Slovacima. Puno navijača, gazda koji ulaže u ekipu. Ne priželjkujem ništa, priželjkujem samo da mi prođemo, rekao je Jakirović.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Željezničar: Titulu još nisu izgubili, ali onaj poništeni gol…

urednik

PL: Krunić ne zna što očekivati u Bijeljini

urednik

Mladost odnijela bodove s Grbavice

urednik