DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Značajno iskustvo igranja utakmica u crnomorsko – kaspijskoj oblasti

Zrinjski se uoči puta u Armeniju može pohvaliti sa kakvim-takvim iskustvom igranja utakmica u tom dijelu svijeta, iskustvom koje sa stajališta učinka ne možemo okarakterizirati ni pozitivnim, ni negativnim. Urartu je prilika da se napravi jedna prevaga u korist pozitivnih iskustava…


Kada su u Zrinjskom saznali da će u Armeniju, bili su donekle zadovoljni što su dobili rivala koji je u 28 utakmica izbacio samo jednog europskog rivala, sigurno ne i oduevljeni z bog puta od nekih 3.000 kilometara koji dijele Mostar i Erevan. No, da nemaju iskustva igranja utakmica u tom dijelu svijeta, oko Crnog i Kaspijskog mora, nije istina.

Tobol

Prvi puta Zrinjski je u taj dio svijeta putovao 2010. godine. Protivnik je bio kazahstanski Tobol u 1. kolu kvalifikacija za Europsku ligu. Bilo je puno nepoznanica, nikomu Pod Bijelim brijegom nije bilo svejedno zbog tako dalekog puta, zbog financija, a da ne pričamo o tomu koliko je tada bilo teže doći do pravih informacija. Ipak, Plemići predvođeni Draganom Jovićem, oba su susreta dobili sa po 2:1 pa preko Tre Pennea došli do Odensea u 3. kolu kvalifikacija za Europsku ligu… dalje nisu mogli, ali već je to bila upečatljiva euro-kampanja, samo prolaz Tobola se zbog okolnosti okarakterizirao velikim uspjehom.

Botev

Godine 2013. Zrinjski je prvi puta zaigrao u Bugarskoj. Na zapadnoj obali Crnog mora. U igri je bio plasman u 3. kolo kvalifikacija za Europsku ligu, a šansu su iskoristili – Bugari. Nakon 1:1 u Mostaru, gdje su obje momčadi ostale s igračem manje, Botev je kod kuće, ne u Plodvivu nego u Burgasu, slavio 2:0. Tadašnji trener Branko Karačić iskupio se osvojivši naslov prvaka koji je svakako bio manje očekivan od onih koji su uslijedili.

Širak

Nakon Tobola, Pet godina čekalo se na novi put do istočne obale Crnog mora… i dalje. U Armeniju. Tamo je čekao Širak, koji je taj prvi meč 1. kola kvalifikacija za EL odradio pobjednički, s 2:0, što je s gostujućim porazom Pod Bijelim brijegom 1:2 ipak bilo dovoljno za prolaz dalje… Duel će ostati zapamćen po pogotku Armenaca u Mostaru iz 97. minute – Plemići su s 2:0 već bili glavama u produžecima, no onda je smušenost njihove obrane iskoristio Bjelokošćanin Bougouhi i to je bilo to – šokantan konačni poraz. Tadašnji trener Vinko Marinović mogao je ustvrditi samo to da je – popustila koncentracija.

Ludogorec

Godine 2018. Zrinjski je opet igrao u Bugarskoj, a domaću utakmicu 3. pretkola Europske lige – na širokobriješkoj Pecari. Odigrao ju je dobro, protiv Ludogoreca izvukao domaćih 1:1, no onih gostujućih 0:1, nakon greške vratara Solde, ipak je Bugare poslalo dalje – u doigravanje za skupine. Između dvije utakmice došlo je do smjene na klupi pa je kratkotrajnog Antu Mišu zamijenio Blaž Slišković.

Šerif

Šerif iza Tiraspola. Žal zbog tog tijesnog poraza i dalje je osjetan. Itekako. Ponajviše jer je to bilo prošlog ljeta. U Mostaru 0:0, protiv rivala koji se tada ‘sakrio’, kojeg je Stjepan Tomas tada bio svježe preuzeo, ali svejedno djelovao samouvjereno po pitanju prolaska. Obistinilo se to u moldavskom uzvratu, nakon mininalnog trijumfa za Šerif kojeg je potpisao – tadašnji veznjak Zrinjskog Igor Savić. Autogol je to koji sigurno nije zaboravio, ali i dan danas je dojam da to nije bio duel koji je Zrinjski morao dobiti – Šerif je u najmanju ruku bio jednako dobar pa je i sedmi pokušaj da se izbaci protivnik iz kvalifikacija za Ligu prvaka u statistiku zaveden pod – neuspjehe.

Opet Tobol

Zadnji u nizu prije skorašnjeg gostovanja u Erevanu, bio je još jedan dvomeč u dalekom Kazahstanu, opet protiv Tobola. Ovog je puta bilo tješnje, 1:0 u Mostaru i 1:1 u Kostanaju. S tim da je pobjeda u Mostaru obilježena pogotkom iz kornera Nike Jankovića – potezom koji je podsjetio na Blaža Sliškovića. Generalno je Zrinjski u ta dva meča 3. kola kvalifikacija za Konferencijsku ligu pokazao da je zasluženo stigao do te faze euro-kampanje koja je ipak najviše obilježena onim tragičnim porazom na penale od Slovana… u doigravanju za povijesni prvi plasman u UEFA-ine skupine.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

KOMENTAR / Kruno, nek’ si im rek’o!

urednik

Velež: Slijedi Zrinjski, ali kad i gdje?

urednik

PL: Zrinjski se okoristio remijem Cityja i Sarajeva

urednik