DNEVNI

Konstituiran Parlament BiH, u rukovodstvu osoba s ‘crne liste’ SAD-a

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji su izabrani na Općim izborima u listopadu ove godine u četvrtak su na konstituirajućoj sjednici tog Doma dali svečanu izjavu.

Prema odredbama Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta BiH, zastupnici preuzimaju dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave kojom se obvezuju savjesno obnašati povjerene im dužnosti, poštivati Ustav BiH i u potpunosti provoditi Opći okvirni sporazum za mir u BiH, štititi i zauzimati se za ljudska prava i temeljne slobode, te štititi interese i ravnopravnost svih naroda i građana.

Zastupnički domu Parlamenta BiH broji 42 člana, od kojih se dvije trećine bira s prostora Federacije BiH, a jednu trećinu s prostora Republike Srpske. U narednom četverogodišnjem mandatu, ovaj će Dom činiti SDA s devet zastupnika (8 iz FBiH i 1 iz RS-a); SDP BiH s njih pet; HDZ BiH, HSS, HSP BiH, HKDU, HSPAS,HDU, HSPHB, HRAST koji će imati četiri zastupnika.

Zastupnici SDA su Šemsudin Mehmedović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Midhat Čaušević, Amor Mašović, Šemsudin Dedić, Safet Kešo, Šerif Špago i Edin Ramić, zastupnici HDZ BiH, HSS, HSP BiH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST su Darijana Filipović, Marinko Čavara, Predrag Kožul i Slavko Matić.

Pet zastupnika SDP-a BiH su Jasmin Imamović, Zukan Helez, Saša Magazinović, Albin Muslić i Rejhana Dervišević, dok će DF/GS predstavljati Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Milan Dunović.

Ispred Naroda i Pravde tu su Denis Zvizdić, Nihad Omerović i Mia Karamehić-Abazović, a ispred Naše stranke Sabina Ćudić i Predrag Kojović. NES-Za nove generacije ima dva zastupnika – Zlatka Miletića i Jasmina Emrića, a BH. inicijativa – Kasumović Fuad jednog, Aidu Baručiju.

SNSD je osvojio šest mandata, a u zastupničke klupe sjeli su Zoran Tegeltija, Ljubica Miljanović, Nebojša Radmanović, Obren Petrović, Sanja Vulić i Miroslav Vujičić. Zastupnici SDS-a su Darko Babalj i Mladen Bosić, a PDP-a Branislav Borenović i Mira Pekić. Po jednog zastupnika u Zastupničkom domu BiH imaju Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića i to Nenada Grkovića, Demokratski savez-DEMOS Čedomira Stojanovića i Ujedinjena srpska Milana Petkovića.

Imenovano rukovodstvo

Potom se pristupilo izboru rukovodstva, odnosno predsjedatelja te prvog zamjenika predsjedatelja i drugog zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma BiH. Denis Zvizdić (Narod i Pravda) imenovan je predsjedateljem Zastupničkog doma Parlamenta BiH, dok su Marinko Čavara (HDZ BiH) i Nebojša Radmanović (SNSD) imenovani dopredsjedateljima Doma. Nakon kratke stanke, vođenje sjednice preuzeo je novoizabrani Zvizdić.

Čavara se nalazi na takozvanoj “američkoj crnoj listi” od 6. lipnja ove godine zbog destabilizirajućih aktivnosti, čime mu je pristup imovini u SAD ili putovanje u tu državu onemogućeni. Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD-a ocijenio je da su potezi Čavare “ugrozili stabilnost regije podrivajući Daytonski mirovni sporazum i demokratske procese ili institucije”. U vrijeme kada je stavljen na “crnu listu “SAD, Čavara je bio potpredsjedik entiteta Federacija BiH. Sada je izabran u rukovodstvo državnog parlamenta.

Sastav Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH

Na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH izabrano je i Povjerenstvo za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, a članovi kojeg su Nermin Mandra, Predrag Kožul, Saša Magazinović, Milan Dunović, Nihad Omerović, Sabina Ćudić, Jasmin Emirć, Sanja Vulić, Darko Babalj, Mira Pekić, Nenad Grković, Milan Petković, Aida Baručija. Time je konstitutirajuća sjednica i okončana.