EU

Austrijski ljevičari kažu da kriza zbog covida-19 opravdava snažnu državu

BEČ/ZAGREB – Koronakriza pokazuje koliko je važna snažna država, poručila je čelnica austrijskih socijaldemokrata Pamela Rendi-Wagner u petak videoporukom umjesto na velikom skupu koji se u Beču tradicionalno održava na Međunarodni dan rada.

“Neoliberalni koncept je propao. Pozivi za državom koja pomaže i štiti sve su jači”, rekla je predsjednica glavne oporbene stranke SPOe.

Veća solidarnost bogatijih društvenih slojeva bit će ključna za oživljavanje gospodarstva, dodala je.

Od uvođenja karantene sredinom ožujka broj nezaposlenih skočio je na gotovo 589.000, dok je broj radnika koji rade sa skraćenim radnim vremenom dopstigao 1,2 milijuna. Radno sposobnih Austrijanaca je 5.5 milijuna.

Socijaldemokrati su činili sve da se njihov glas čuje tijekom pandemije koronavirusa zbog koje su konzervativni premijer Sebastian Kurz i njegovi koalicijski partneri Zeleni uveli oštre gospodarske i socijalne protumjere.

U Austriji Međunarodni praznik rada u petak protječe bez velikog  tradicionalnog skupa “marširanja crvenih (SPÖ)”, kroz središte Beča i završnog okuplljanja pred bečkom vijećnicom, koji je zbog koronakrize otkazan.

“Prvi put smo morali, zbog koronakrize, otkazati tradicionalni skup socijaldemokrata pred bečkom gradskom vijećnicom” rekao je bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

Dodao je da se obilježavanje Praznika rada prvi put u povijesti održava putem interneta a u video čestici praznika naglasio je borbu za svako radno mjesto i socijalnu pravednost.

Veliki skup u povodu Praznika rada za austrijske socijaldemokrate bio je simbol  nove socijaldemokratske stranke i upravljanja gradom uz okupljanje desetke tisuća sudionika. 

Nekoliko manjih skupova ipak su organizirale ljevičarske skupine a jedna od njih koja se naziva Samoodređenje u Austriji pozvala je vladu da poveća plaće u zdravstvenom sektoru, umjesto da pomaže velikim kompanijama.

Austrija je od prvog svibnja ublažila neke restriktivne mjere uvedene kako bi se suzbilo širenje zaraze covidom-19,, među kojima i one za okupljanje u javnom prostoru, te dopustila susrete članova obitelji i prijatelja uz obvezno poštivanje držanja distance od najmanje jednog metra i nošenje zaštitnih maski.

Maske su obavezne u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu, a od subote će biti obvezne i na otvorenim tržnicama.

Sve velike masovne  kulturne i sportske svečanost  otkazane su do jeseni a ostaje otvoreno pitanje kada će se  omogućiti putovanja u inozemstvo, posjet koncertima kinima i kazalištima.

U Austriji je prema ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi u petak evidentirano 15.458. zaraženih novim koronavirusom , 589 osoba je preminulo, a ozdravilo 13.110.

Broj hospitaliziranih pacijenata smanjen je na 472 a prethodnog dana ih je bilo 517, na intenzivnoj njezi nalazi se 124 pacijenta, sedam manje nego u četvrtak.

Provedeno je ukupno 264.079. testova.

Već duže u Austriji se  bilježi  stabilna situacija, broj inficiranih dnevno je puno manji od 100 osoba a broj ozdravljenih  se povećava.

No ako se stanje promijeni i poveća broj oboljelih, što stručnjaci ne isključuju kada se sredinom ovog  mjeseca otvore škole, vrtići, restorani i drugi ugostiteljski objekti, morat će se povući “kočnica”, kako upozorava ministar zdravstva i socijalne skrbi Rudolfu Anschoberu. Hina

VEZANO

Austrija otvorila i veće trgovine, kupci oprezni

urednik

Nastavlja se sa popuštanjem mjera u Beču

urednik

Bečka zračna luka testirat će putnike kako bi izbjegli karantenu

urednik