EU

Beč unapređuje recikliranje otpada

BEČ, (FENA) – U sklopu kontinuiranih inicijativa gradskih vlasti Beča za unapređenje održivosti i efikasne upotrebe resursa, vodeći pružalac kombinovanih usluga u Austriji, Wiener Netze, otvorio je inovativni sabirni centar za reciklažu.

Odlikuje ga poboljšana tehnologija za razvrstavanje otpada koja omogućava efikasnije rukovanje otpadom, dok QR kodovi na kontejnerima omogućuju brzo i precizno dokumentovanje transporta po dolasku na areal centar.

Zahvaljujući senzorima na kontejnerima omogućeno je daljinsko praćenje nivoa napunjenosti, pa dodatne vožnje radi provjere nisu potrebne. Nova hala, dimenzija 26×45 metara, visoka gotovo devet metara, predstavlja zamjenu za dva prethodna centra za reciklažu i olakšava saradnju 12 zaposlenika.

Na ovaj način više od 85 posto otpada sa gradilišta može biti ponovo iskorišteno. Više od 2.000 tona industrijskog otpada godišnje potiče od Wiener Netze, a više od 80 posto otpada iz sektora električne energije.

Osim investicija u recikliranje, Wiener Netze ulaže u razne projekte koji doprinose zaštiti okoliša, poput zelenih fasada, promjene pogonskih sistema vozila i inovativnih tehnika postavljanja cijevi koje smanjuju potrebu za iskopavanjima.

Ovaj korak prema efikasnijem upravljanju otpadom postavlja i nove standarde, predstavljajući značajan doprinos ciljevima zaštite okoliša i ekološke odgovornosti.

Wiener Netze isporučuje električnu energiju, plin, daljinsko grijanje i optičke komunikacije za više od dva miliona korisnika u Beču, dijelovima Donje Austrije i Burgenlanda, saopćeno je iz Ureda grada Beča u Sarajevu.

VEZANO

U Beču ubijene četiri žene i djevojčica (13) u manje od 24 sata

urednik

Digitalna metropola Europe Beč pripremio 30 projekata digitalnih inovacija

urednik

Beč proglašen najboljim gradom za život u 2022. Evo koji su najgori

urednik